Συναντήσεις Μητσοτάκη με πολιτικούς αρχηγούς: Δεν τα «βρίσκουν» για τον εκλογικό νόμο

συναντήσεις-μητσοτάκη-με-πολιτικούς-980651

Με ομολογημένη από όλες τις πλευρές την καλή διάθεση αλλά και υπαρκτές τις διαφωνίες άνοιξε ο κύκλος της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό για το πρόσφατο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την ατζέντα να διευρύνεται για τις περιφερειακές εξελίξεις αλλά και τον νέο εκλογικό νόμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα διαδοχικά στο γραφείο του στη Βουλή: με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέξη Τσίπρα, την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο και τον Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη. Ο κύκλος θα μείνει ανοιχτός μέχρι το πρωί της Δευτέρας οπότε και έχει στις 11.00 προγραμματιστεί η συνάντηση με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Αντικείμενο των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ. Ο κ. Μητσοτάκης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει τις πολύπλευρες διπλωματικές πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει η κυβέρνηση.«Είκοσι ώρες μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον και για δεύτερη φορά τους τελευταίους μήνες, ο πρωθυπουργός προχώρησε σε μια κίνηση διακομματικής συναίνεσης. Σταθερή επιδίωξή του πρωθυπουργού ήταν και είναι η συνεννόηση στα μείζονα ζητήματα, ιδίως σε αυτά που αφορούν στα εθνικά μας θέματα» αναφέρει το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού.

Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, τονίζεται ότι «στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, παρέδωσε στους αρχηγούς των κομμάτων και το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου. Στο θέμα αυτό, επέμεινε στην ανάδειξη των στοιχείων της αναλογικότητας, αλλά και της ταυτόχρονης ανάγκης να εξασφαλίζεται κυβερνησιμότητα και πολιτική σταθερότητα».

Στην ανακοίνωση τονίζεται πως «ο Πρωθυπουργός άκουσε τις απόψεις των συνομιλητών του κι επανέλαβε τη σταθερή επιλογή του, να συζητά με τις πολιτικές δυνάμεις για κάθε κρίσιμο θέμα που απασχολεί τη χώρα».

Στις 12.00 το μεσημέρι δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον Αλέξη Τσίπρα και μπροστά στους δημοσιογράφους είχαν έναν σύντομο διάλογο με αναφορές στο τζετ-λανγκ από το ταξίδι επιστροφής του πρωθυπουργού.

Πίσω από τις κλειστές πόρτες, η συνάντηση κράτησε λίγο λιγότερο από μια ώρα χωρίς να ακολουθήσουν αμέσως δηλώσεις, με τον κ. Τσίπρα να ανταποκρίνεται χαριτολογώντας σε σχόλια δημοσιογράφων επισημαίνοντας πως ο προβληματισμός του έγκειται όχι στο κλίμα της συνάντησης αλλά στις εξελίξεις.

Αργότερα, στη δήλωσή του μπροστά στις κάμερες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι εξέφρασε την ανησυχία του για την αυξανόμενη ένταση και τον κίνδυνο μιας νέας εθνικής περιπέτειας καθώς και ότι ζήτησε αναστολή ψήφισης του νομοσχεδίου αναβάθμισης της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ.

Επίσης ότι εξέφρασε την κάθετη διαφωνία του για αλλαγή του εκλογικού νόμου και την «επιστροφή ενός συστήματος ανισοτιμίας ψήφου» όπως χαρακτηριστικά είπε, αλλά και ότι ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να σταματήσει τα καλλιστεία επιλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζοντας τη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφεραν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν ξέρει τι σημαίνει να είσαι σταθερός και αξιόπιστος σύμμαχος. Ούτε πόσο σημαντικό είναι αυτό για την πατρίδα μας, την ώρα που υπάρχει έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και αναταραχή στην ευρύτερη περιοχή μας».

Χαρακτήρισαν επίσης, λανθασμένο το αίτημα του κ. Τσίπρα για αναστολή της αναβάθμισης της αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, την ώρα που όπως τονίζουν «η Ελλάδα ενισχύει τις συμμαχίες της και την αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεών της». Μάλιστα υπογράμμιζαν πως «ο κ. Τσίπρας αντιπολιτεύεται ακόμη και τον εαυτό του», καθώς όπως λένε, ο ίδιος είχε προχωρήσει στη διαπραγμάτευση αυτής της αμυντικής συνεργασίας.

«Ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μην καταλαβαίνει ότι οι διεθνείς σχέσεις βασίζονται στο αμοιβαίο όφελος. Δεν είναι δίνω χωρίς να παίρνω, είναι δίνω και παίρνω», τονίζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας σε πηγές του Μ. Μαξίμου. «Ας ελπίσουμε», προσθέτουν, «αυτό το έλλειμμα κατανόησης να μην έχει επιπτώσεις στην εθνική μας ασφάλεια».

Η ενημέρωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά ξεκίνησε λίγο μετά τη μία, με φιλοφρονήσεις και αιχμές.

Η κ. Γεννηματά σχολίασε με το καλημέρα πως «καλή η ενημέρωση αλλά εμείς επιμένουμε στο Συμβούλιο Αρχηγών» και ενημερώθηκε από τον πρωθυπουργό για περίπου σαράντα λεπτά.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως ο χρόνος της συζήτησης αναλώθηκε κατά 99% στα εθνικά θέματα και ελάχιστα στο θέμα του εκλογικού νόμου, για τον οποίο όπως είπε «συμφώνησαν ότι διαφωνούν».

Σχετικά με το κυρίως θέμα συζήτησης, τα εθνικά θέματα και τη τουρκική επιθετικότητα, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, είπε πως ξεκαθαρίστηκε και συμφωνήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη στο ότι αν χρειαστεί να γίνει προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης αυτή θα αφορά μόνο στο θέμα της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Όπως έγινε γνωστό η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ συζήτησε με τον πρωθυπουργό το θέμα της αποτρεπτικής δύναμης της Ελλάδας όπου υποστήριξε μεν ότι χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις εξοπλιστικά συστήματα με μέτρο και ιεράρχηση, αλλά δήλωσε αντίθετη σε ράλι εξοπλισμών. Στο πλαίσιο αυτό είναι ανοικτή στη διαπραγμάτευση για προμήθεια των F-35.

Με μια μικρή καθυστέρηση λίγο μετά τις 17.15 ο πρωθυπουργός δέχθηκε στο γραφείο του στη Βουλή τον πρόεδρο της «Ελληνικής Λύσης». Ο Κυριάκος Βελόπουλος ευδιάθετος, μπροστά στους δημοσιογράφους, θέλησε να κάνει χιούμορ με αιχμές για τον αντικαπνιστικό νόμο, λέγοντας ότι «η κατάσταση σηκώνει τσιγάρο» και επισημαίνοντας πως «οι καταστηματάρχες κάνουν παράπονα». Ωστόσο ο πρωθυπουργός τού απάντησε πως «οι καταστηματάρχες δεν κάνουν παράπονα γιατί ξέρουν πως ο νόμος ισχύει για όλους» και οι δημοσιογράφοι απομακρύνθηκαν για να ξεκινήσει η κατ’ ιδίαν ενημέρωση.

Η συνάντηση διήρκεσε λιγότερο από μισή ώρα, ενώ με την έξοδό του από το γραφείο του πρωθυπουργού και προτού κάνει δηλώσεις στις κάμερες, ο Κυριάκος Βελόπουλος συνομίλησε με δημοσιογράφους και είπε πως μείζονα είναι μόνο τα εθνικά θέματα, ενώ τα ελάσσονα είναι «για να τα συζητάμε εδώ μέσα».

Πρόσθεσε επίσης, πως έκανε εκείνος νύξη στον πρωθυπουργό για τη Χάγη, ενώ για τον εκλογικό νόμο είπε πως θα μελετήσει την κυβερνητική πρόταση και στη συνέχεια θα εκφράσει άποψη. Όσον αφορά το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είπε πως ο πρωθυπουργός τον ρώτησε την αίσθησή του κι εκείνος απάντησε ότι αν δεν ξέρει ακριβώς το πρόσωπο δεν τοποθετείται. Χαρακτήρισε επίσης υποκριτική τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την αμυντική συμφωνία.

«Η επίσπευση της κύρωσης της Στρατηγικής Συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ, από την κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, αποδεικνύει πως και αυτή η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην υλοποίηση των επικίνδυνων αμερικανονατοϊκών σχεδιασμών στην περιοχή μας. Αλλά και η προσωρινή αναστολή που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορεί να κρύψει ότι αυτή η Συμφωνία, με ευθύνη και των δύο, υλοποιείται ήδη και οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις που αποτελούν ορμητήρια πολέμου, λειτουργούν κανονικά» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για την «Αμυντική Συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ και τις θέσεις των κομμάτων».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, με τη στήριξη του ΚΙΝΑΛ είναι δεδομένοι σύμμαχοι των ΗΠΑ και συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τον ελληνικό λαό, ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές παρεμβάσεις των Αμερικάνων, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν για κανένα θέμα, και πολύ περισσότερο για τη διασφάλιση της ειρήνης και των κυριαρχικών δικαιωμάτων» προσθέτει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του: «Μοναδική λύση είναι η ακύρωση της Συμφωνίας και το άμεσο κλείσιμο των αμερικανοΝΑΤΟϊκών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα».

Πηγή: topontiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook