Στο 90% η ανεργία των ξεναγών στην Κρήτη – Ούτε αναστολή, ούτε επίδομα ανεργίας

στο-90-η-ανεργία-των-ξεναγών-στην-κρήτη-1181063

Δραματικά επίπεδα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι ξεναγοί στην Κρήτη, με την κορονο-κρίση και την καραντίνα να έχουν επιφέρει βαρύ πλήγμα στον κλάδο. Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, Μανώλης Παπαδάκης, μίλησε στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη για την κατάσταση στον κλάδο, με αφορμή την Παγκοσμία ημέρα Ξεναγού στις 21 Φεβρουαρίου:

«Από τη στιγμή που ξεκίνησε πολύ αργά η περσινή χρονιά και δεν έγιναν σχολικές εκδρομές, δεν υπήρχε κρουαζιέρα, υπήρξε πολύ μεγάλη μείωση επισκεπτών. Στα Χανιά υπήρχε πτώση επισκεπτών συνολικά περίπου 80%, σε όλη την Κρήτη περίπου 75%. Εκ των πραγμάτων λοιπόν δεν έγιναν εκδρομές και αυτό μεταφράζεται στον κλάδο μας σε ποσοστό ανεργίας άνω του 90%«, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης. Και επισήμανε ότι ο κλάδος των ξεναγών διέπεται από ένα ιδιόρρυθμο καθεστώς:

«Υπάρχουν οι διπλωματούχοι ξεναγοί, οι οποίοι έχουν πτυχίο από τη σχολή ξεναγών και συνεργάζονται με γραφεία που θέλουν να κάνουν κάποια εκδρομή. Δεν έχουμε πρόσληψη ούτε απόλυση, είναι ιδιόμορφο το καθεστώς μας και γι’ αυτό δεν είχαμε δικαίωμα και στην αναστολή. Ούτε και ελεύθεροι επαγγελματίες είμαστε όμως, φορέας μας είναι το ΙΚΑ. Η συνολική στήριξη που έχουν λάβει οι ξεναγοί για το 2020 είναι 1.868 ευρώ. Και δεν θα έχουμε ούτε το μαξιλαράκι του ταμείου ανεργίας για το 2021

Οι ξεναγοί θέλουν να υπάρξει μέριμνα για τον κλάδο τους, ώστε να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν μέχρι να μπορέσουν να αρχίσουν να δουλεύουν:

«Ζητούμε να ενισχυθούν οι ξεναγοί αναδρομικά για να τα βγάλουμε πέρα και να ισχύσει και για μας η δυνατότητα ένταξης στο ταμείο ανεργίας με 50 ένσημα αντί 100, όπως έκανε η κυβέρνηση για άλλες κατηγορίες εργαζόμενων. Και ζητάμε μέριμνα να υπάρξει οικονομική ενίσχυση μέχρι να ξεκινήσει η νέα σεζόν και να αρχίσουμε να δουλεύουμε. Είχαμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι θα τακτοποιηθεί το θέμα και δόθηκε ένα έκτακτο βοήθημα για Ιανουάριο και Φεβρουάριο αλλά θα πρέπει να συνεχιστεί, γιατί δεν μπορούμε να έχουμε άλλο εισόδημα εν μέσω καραντίνας

Το επάγγελμα του ξεναγού πάντως, παραμένει ενδιαφέρον και ιδιαίτερο, ενώ δεκάδες νέοι πραγματοποιούν σπουδές στην Κρήτη για το εξασκήσουν, δήλωσε ο κ. Παπαδάκης:

«Υπάρχουν πέντε σχολές ξεναγών, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Ρόδο και Ρέθυμνο. Υπάρχουν περίπου 40 σπουδαστές στο Ρέθυμνο απ’ ό,τι ξέρω και αυτό δείχνει ενδιαφέρον. Τα μαθήματα είναι πολύπλευρα και οι σπουδαστές βγαίνουν πολύ καλά καταρτισμένοι. Αλλά η δουλειά μας θέλει μεράκι, συνεχή επικοινωνία με ανθρώπους και επιμόρφωση. Πρέπει να δίνεις και να δίνεσαι, να έχεις ψυχή.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook