Στην αναμονή για εξετάσεις πάνω από 2.000 υποψήφιοι οδηγοί στα Χανιά… Κόρνες διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Ενότητα | Photos + Video

στην-αναμονή-για-εξετάσεις-πάνω-από-2-000-υ-771274

Περίπου 2.400 υποψήφιοι οδηγοί στα Χανιά είναι σε αναμονή για εξετάσεις, λόγω της δίμηνης αποχής των εξεταστών -εξαιτίας της μη καταβολής της νόμιμης αποζημίωσης- ενώ αναβρασμό σε εκπαιδευτές και εξεταστείς προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση στο σύστημα εξέτασης και επανεξέτασης οδηγών.

Ιδιοκτήτες και εκπρόσωποι από τις 25 σχολές οδηγών των Χανίων, συμμετέχοντας στην σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση του κλάδου, ξεκίνησαν στις 10 περίπου το πρωί από το Μηχανολογικό και με μηχανοκίνητη πορεία κατέληξαν στην Περιφερειακή Ενότητα, περνώντας από το κέντρο της πόλης με… κορναρίσματα διαμαρτυρίας.

Όπως εξήγησαν, οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που επιθυμούν διαφάνεια στο σύστημα εξετάσεων, ωστόσο επιδιώκεται με λάθος τρόπο στο νέο νομοσχέδιο καθώς είναι αδύνατον οι κάμερες να υποκαταστήσουν τους ίδιους τους εκπαιδευτές. Πόσο δε μάλλον, όταν ο νέος νόμος προβλέπει εξετάσεις χωρίς εκπαιδευτή, με το εκπαιδευτικό αυτοκίνητο!

Οι εξεταστές από την πλευρά τους, διαφωνούν με τον τρόπο επανεξέτασης για τους οδηγούς άνω των 74 ετών, η οποία θα γίνεται με ΙΧ των οδηγών και χωρίς την παρουσία εκπαιδευτή, την ώρα που η τροπολογία που θα ανοίξει τον δρόμο για την καταβολή των δεδουλευμένων τους, έχει ενσωματωθεί στο νέο νομοσχέδιο!

Εκ μέρους των εκπαιδευτών οδηγών, ο κ. Γιώργος Γαϊτανόπουλος, υποστήριξε ότι «Το υπουργείο παρατείνει τις διαδικασίες, ενώ έπρεπε να αποσπάσει αυτά τα δύο ζητήματα και να περάσει την τροπολογία για την αποζημίωση των εξεταστών ώστε να μπορέσουν να γίνονται κανονικά οι εξετάσεις όσο το νομοσχέδιο είναι σε διαβούλευση.

«Είμαστε οι πρώτοι που ζητήσαμε την διαφάνεια στον κλάδο μας, οι πρώτοι που θέλουμε τις κάμερες και στα αμάξια και στις αίθουσες που γίνονται οι θεωρητικές εξετάσεις. Ωστόσο δεν μπορούμε να παραχωρούμε τα οχήματά μας στην Περιφέρεια χωρίς την παρουσία μας. Αυτή είναι μια ένσταση που έχουμε στο νομοσχέδιο. Η δεύτερη ένσταση αφορά στο άρθρο 11 που ουσιαστικά ανοίγει το επάγγελμα, επιτρέποντας ουσαστικά σε έναν 20χρονο, δίνοντας μια άδεια για α’ η β’ κατηγορία, να γίνει εκπαιδευτής, χωρίς να έχει τις πλήρεις γνώσεις που απαιτεί το επάγγελμα. Δεν μπορεί με ένα δίπλωμα να γινόμαστε εκπαιδευτές».

«Εδώ και τρεις μήνες δεν κάνουμε εξετάσεις, οι υποχρεώσεις όμως κάθε μήνα είναι μπροστά μας» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Βατσολάκης:

Για ένα «νομοσχέδιο έκτρωμα» που βγάζει τους εκπαιδευτές έξω από τα αυτοκίνητα έκανε λόγο ο κ. Χρήστος Καπάκης: «Ο Υπουργός, χωρίς να ρωτήσει τους εκπαιδευτές, αποφάσισε, να βγάλει αυτό το νομοσχέδιο για να εξυγιάνει λέει και να αποσπάσει τους εκπαιδευτές από τους εξεταστές. Όμως, καμία ασφαλιστική εταιρεία δεν ασφαλίζει υποψήφιο οδηγό χωρίς τον εκπαιδευτή. Εμείς μέσα βρισκόμαστε με νόμο του κράτους μέσα» τόνισε:

Αναζητεί λύσεις η Περιφέρεια

Εκπρόσωποί τους επέδωσαν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Απόστολο Βουλγαράκη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των αιτημάτων τους και τους διεμήνυσε πως θα γίνουν προσπάθειες για να βρεθεί λύση ώστε να μπορέσει η Περιφέρεια να πληρώσει τους εξεταστές για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία σε επίπεδο Κρήτης.

«Υπάρχει ένα νομοσχέδιο που αμφιβάλω αν θα λύσει τα προβλήματα. Σαν Περιφέρεια είμαστε δεμένοι χειροπόδαρα και δεν μπορούμε να πάρουμε απολύτως καμία πρωτοβουλία. Ακόμα και αν πάρουμε απόφαση να πάνε οι εξεταστές να δουλεύουν να πάνε το πρωί να δουλεύουν, θα μπλοκάρουν οι υπηρεσίες. Εμείς δεν μπορούμε να τους δώσουμε καμία υπερωρία. Θα κάνουμε μια συζήτηση με τον κ. Αρναουτάκη να δούμε αν μπορέσουμε μέχρι να προχωρήσει το νομοσχέδιο να πάρουμε κάποια πρωτοβουλία για να λυθεί το θέμα. Στα Χανιά έχουμε χιλιάδες υποψήφιους σε αναμονή. Απορώ πώς το Υπουργείο δεν έχει καταφέρει τόσα χρόνια να δώσει μια λύση» τόνισε, μετά τη συνάντηση ο κ. Βουλγαράκης.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook