Στη μάχη των εκλογών και ο… φράχτης του Έβρου – Στόχος η ανακοπή των διαρροών προς τα δεξιά της ΝΔ

στη-μάχη-των-εκλογών-και-ο-φράχτης-του-1661149

Η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον Έβρο για την υπογραφή της επέκτασης του φράχτη εντάσσεται στην επίπονη προσπάθεια που θα καταβάλει μέχρι την 21η Μαΐου η κυβερνητική παράταξη, να ανακόψει τις διαρροές προς τα δεξιά και ακροδεξιά της, τα οποία, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά για την κυβερνητική παράταξη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι η πολλοστή φορά τους τελευταίους μήνες που ο κ. Μητσοτάκης περιοδεύει στη Βόρεια Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Γιαννιτσά, Εδεσσα ), αύριο σε Κομοτηνή, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα θα πάει και στην Κοζάνη.

Από τον Γέρακα στον οποίον βρέθηκε νωρίτερα σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης επιδίωξε να αξιοποιήσει τη χθεσινή τροπολογία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Παπαδημούλη για το μπλοκάρισμα της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης του έργου για να ενδυναμώσει την αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική, λέγοντας ότι «με ή χωρίς χρηματοδότηση το έργο του φράκτη στον Έβρο θα τελειώσει» και ότι πρέπει όλοι να θυμούνται ποιοι στήριξαν και ποιοι όχι τα σύνορα της χώρας μας.

Τα μηνύματα που καταφτάνουν στο Μέγαρο Μαξίμου και την Πειραιώς είναι άκρως ανησυχητικά, καθώς, μία σειρά από παράγοντες έχουν συμβάλλει τους τελευταίους μήνες στην αναθέρμανση πυρήνων με ακροδεξιά χαρακτηριστικά, ενώ η τραγωδία στα Τέμπη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους πολλοί φοιτητές που σπούδαζαν σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας ενέτεινε τις ήδη έντονες τάσεις ριζοσπαστικοποίησης των ψηφοφόρων στους περισσότερους από τους νομούς της ευρύτερης περιοχής.

Ειδικά στον Έβρο, πλην της μετακίνησης ψηφοφόρων προς την Ελληνική Λύση του Κ. Βελόπουλου και του ακροδεξιού φασιστικού κόμματος του Ηλ. Κασσιδιάρη, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται ευδιάκριτη «κινητικότητα» και προς το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Δεν είναι τυχαίο ότι πέραν της σημερινής επίσκεψης του πρωθυπουργού στον νομό, όλο το τελευταίο διάστημα, έχουν «παρελάσει» από την περιοχή πολλά κορυφαία κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με στόχο την ανάδειξη αλλά και αντιμετώπιση ad hoc προβλημάτων. Το ενδιαφέρον των πολιτικών στην περιοχή αφορά, όπως είναι αναμενόμενο, τον φράκτη στον Έβρο, την πιο σκληρή αστυνόμευση και την αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα στην Αλεξανδρούπολη.

Στη Δυτική Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά η εικόνα δεν διαφέρει σημαντικά. Η πανδημία του κορωνοϊού άφησε πίσω της πολλές πληγές, με κλειστά εργοστάσια, μικρομεσαίες επιχειρήσεις κα, ενώ η απολιγνιτοποίηση και η γενικότερη ανεργία έχουν εντείνει τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, με αποτέλεσμα, η κυβερνητική πλειοψηφία να καταγράφει εξίσου σημαντικές απώλειες. Επιπρόσθετα, η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία η ΝΔ είχε καταγγείλει ως αντιπολίτευση, αλλά και το έντονο φιλορωσικό στοιχείο στην ευρύτερη περιοχή, το οποίο έχει δυσαρεστηθεί με την με κάθε τρόπο στήριξη της Ουκρανίας, έχουν επιβαρύνει σημαντικά το τοπίο για τη ΝΔ. Όλες οι δημοσκοπήσεις, φανερές και κρυφές, που φτάνουν στο κυβερνητικό επιτελείο, καταγράφουν μείωση των δυνάμεων της ΝΔ από 10% -15% σε σχέση με το καλοκαίρι του 2019.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook