Στενάζει το Νοσοκομείο Χανίων: «Στήριξη του ΕΣΥ μόνο στα χαρτιά»

στενάζει-το-νοσοκομείο-χανίων-στήρι-1352272

Οριακή είναι η κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Άγιος Γεώργιος», αφού πολλοί είναι οι γιατροί σήμερα που νοσούν με κορονοϊό και απέχουν από τα καθήκοντά τους. Αυτό επεσήμανε μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, ο Πρόεδρος των Γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Κυριάκος Γραμματικόπουλος.

«Πριν τέσσερις μέρες είχαμε 22-23 γιατρούς που είχαν κολλήσει κορονοϊό ενώ δυο ακόμη γιατροί βρέθηκαν θετικοί στον ιό και είναι ειδικευόμενοι από την παθολογική κλινική. Από τη μια μεριά, είναι αισιόδοξο το γεγονός ότι παρά τα πολλά κρούσματα, η νοσηρότητα είναι χαμηλή. Δε φαίνεται μεγάλη αύξηση στους σκληρούς δείκτες, είναι μεν αισιόδοξο αλλά όχι και λόγος εφησυχασμού. Κοντεύουν να γεμίσουν οι δυο κλινικές covid, θα φανεί τις επόμενες ημέρες το τι συνέβη κατά τη διάρκεια των εορτών, πόσοι κόλλησαν μεταξύ τους και πόσοι θα νοσήσουν βαρύτερα.»

Όπως τόνισε ο κ. Γραμματικόπουλος, σε όλες τις κλινικές του νοσηλευτικού ιδρύματος, οι θέσεις του προσωπικού καλύπτονται αλλά οριακά: «Δυστυχώς η λέξη «οριακά» είναι κακή λέξη όταν μιλάμε για το σύστημα υγείας. Σαφώς και καλύπτονται οι εφημερίες στις κλινικές covid, αλλά με τεράστιο κόστος τόσο για τους πνευμονολόγους που έχουν αναλάβει τον κύριο όγκο ευθύνης από την αρχή της πανδημίας, μιλάμε για δυο χρόνια τώρα. Οι άνθρωποι δεν έχουν κλινική, έχουν μειώσει τα εξωτερικά τους ιατρεία, όπως και άλλες ειδικότητες, όπως γαστρεντερολόγοι, νεφρολόγοι, από τις παθολογικές ειδικότητες υποστηρίζονται συνέχεια οι κλινικές κόβιντ, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μπορούν να αντέξουν και αιώνια αυτοί οι άνθρωποι. Δυστυχώς το σύνολο του προσωπικού έχει μείνει στάσιμο.»

Μηδενική στήριξη το ΕΣΥ – Στήριξη μόνο στα χαρτιά

Δεν υπάρχει ουσιαστική στήριξη στα νοσοκομεία, γιατί δεν δίνονται κίνητρα σε γιατρούς και νοσηλευτές να έρθουν, γεγονός που επιβεβαιώνει ο πρόεδρος των γιατρών ΕΣΥ Χανίων, Κυριάκος Γραμματικόπουλος λέγοντας πως «ενώ ζητάμε προσωπικό, δεν έρχεται κανείς. Από τη μια μιλάμε για επικουρική στήριξη του ΕΣΥ στα χαρτιά, με επικουρικούς και με συμβάσεις και από την άλλη, βλέπουμε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που δουλεύουν παραμένει ίδιος. Άρα μηδενική η στήριξη. Όταν δεν έχει δοθεί ένα κίνητρο σε γιατρούς, σε νοσηλευτές να έρθουν… ζητάμε να έρθουν με συμβάσεις. Για παράδειγμα, το πιο απλό, ένας νοσηλευτής τελειώνει τη σχολή του, λέει θέλω να πιάσω δουλειά, εν μέσω πανδημίας, να βάλω το κεφάλι μου στο ντορβά ξεκάθαρα, να φύγω πχ από την Αθήνα που τελείωσα ή από τα Γιάννενα και να έρθω στην Κρήτη να μείνω, στα Χανιά και να παίρνω 700 ευρώ και να πληρώνω 500 ευρώ ενοίκιο, ποιος θα το κάνει αυτό; Αυτό είναι παραλογισμός.»»

Αναστολές χειρουργείων

Στο μεταξύ, όσον αφορά τη διεξαγωγή χειρουργείων, ο κ. Γραμματικόπουλος δήλωσε πως «ακόμα δεν  έχουν ανασταλεί τα χειρουργεία αλλά έχουν μειωθεί. Για να είμαστε και πρακτικοί, η αλήθεια είναι ότι άμα γεμίσεις ένα νοσοκομείο με ασθενείς covid, πως θα μπορέσεις να δουλέψεις, να κάνεις τα υπόλοιπα τα προγραμματισμένα;»

Την ίδια ώρα, ο κ. Γραμματικόπουλος αναφέρθηκε στους μισθούς των γιατρών που ήδη έχουν περικοπεί από την αρχή της οικονομικής κρίσης ωστόσο αυτό έχει κριθεί αντισυνταγματικό, λέγοντας πως «Το έχουν κάνει γαργάρα όλες οι κυβερνήσεις.

Είπε ωστόσο, πως ευτυχές είναι το γεγονός ότι οι εφημερίες πληρώνονται κανονικά και δεν υπάρχει πρόβλημα σε αυτό.

«Επίφοβο το άνοιγμα των σχολείων»

Εν τω μεταξύ, ο κ. Γραμματικόπουλος χαρακτήρισε «επίφοβο» το άνοιγμα των σχολείων: «Φοβάμαι όχι για τη δική μου υγεία, εγώ και η σύζυγός μου είμαστε τριπλά εμβολιασμένοι, τους γονείς μας δεν τους έχουμε κοντά για να κινδυνεούμε να το μεταδώσουμε, φοβάμαι για τα μικρά παιδιά. Είναι ένα πολύ άσχημο λαχείο να παίξει κανείς.»

Σχετικά με τον εμβολιασμό, ο κ. Γραμματικόπουλος τόνισε ότι «από τη στιγμή που γίνεται παγκόσμια αποδεκτή η ασφάλεια ενός εμβολίου, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Είναι μια ζυγαριά. Από τη στιγμή που υπάρχουν γενικά στοιχεία υπέρ, πρέπει να γίνει. Κανένα φάρμακο δεν είναι αθώο, αλλά δεν πάει έτσι. Πρέπει να βάλεις μια ζυγαριά και να δεις τα οφέλη και τα μείον. Εφόσον τα οφέλη υπερτερούν πρέπει να το κάνεις, τελεία.»

zarpanews.gr

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook