Σταθάκης: Πάνω από 58% οι αυξήσεις στο ρεύμα, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 28%

σταθάκης-πάνω-από-58-οι-αυξήσεις-στο-ρεύ-1145063

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο μέσος όρος των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος ανέρχεται στο 28%, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 58%», είπε ο Γιώργος Σταθάκης αναφορικά με το ζήτημα των ανατιμήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και συνέχισε: «Αντίστοιχα στις τιμές των τροφίμων, ο μέσος όρος των αυξήσεων στην Ευρώπη φθάνει στο 5%, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 15 με 20%. Άρα οι κυβερνητικές ευθύνες, εκ του αποτελέσματος είναι αποδεδειγμένες».

«Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΕΗ δεν είναι μια οποιαδήποτε εταιρεία. Έχει δεσπόζουσα θέση και η προσπάθεια να ανακτήσει ένα στρατηγικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης είναι αναντικατάστατη.

Είναι ψέμα ότι δεν μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στην χονδρική αγορά. Η ΔΕΗ παίζει κομβικό ρόλο και θα μπορούσε να δώσει μεγάλη ανάσα στους καταναλωτές, βάζοντας ένα πλαφόν στα τιμολόγιά της για ένα χρόνο.

Η ΔΕΗ έχει την δυνατότητα να υπογράψει σταθερά τιμολόγια για ένα χρόνο με τις επιχειρήσεις που πρέπει να ανασάνουν», είπε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο» και στον Νίκο Ξυδάκη, ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και πρώην Υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας και συνέχισε:

«Επιπλέον, η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής και η μεταφορά της τιμής κατά 100% στον καταναλωτή, βρίσκεται στα όρια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, γιατί στην τελευταία οδηγία της Κομισιόν υπάρχει σαφής και ρητή οδηγία που λέει ότι η ρήτρα προσαρμογής πρέπει πρωτίστως να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του καταναλωτή. Το 100% ρήτρα αναπροσαρμογής όχι δεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα του καταναλωτή αλλά τον οδηγεί σε εξουθένωση».

Καταλήγοντας σημείωσε: «Πρόκειται για μεγάλη κοινωνική κρίση η οποία θα επιφέρει τρομακτικές επιπτώσεις, καθώς στην Ελλάδα ο ένας στους τρείς εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι 10%.

Είναι σαφές ότι το υψηλό ποσοστό ανεργίας σε συνδυασμό με την μεγάλη ακρίβεια, αναδεικνύει ότι το διακύβευμα είναι η επιβίωση του ελληνικού λαού. Αυτή είναι η μάχη που θα προσδιορίσει το αποτέλεσμα στις επόμενες εκλογές».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook