Σταθάκης και Φωτάκης ανακοίνωσαν την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά: Τι θα κάνει – Πότε θα λειτουργήσει | Photos + Video

σταθάκης-και-φωτάκης-ανακοίνωσαν-την-801575

Μέσα στο 2019 αναμένεται να λειτουργήσει στα Χανιά το ινστιτούτο πετρελαϊκής έρευνας φιλοδοξώντας να δώσει ώθηση στην εξόρυξη και εκμετάλλευσης υδρογονανθρακων με ιδιαίτερη έμφαση στην αναστροφή των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της εξορυκτικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για τον πρώτο επιστημονικό φορέα  για έρευνες πετρελαϊκών κοιτασμάτων στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο που θα λειτουργεί από το ΙΤΕ σε χώρους και με υποδομή του Πολυτεχνείου Κρήτης, σηματοδοτώντας τη σύμπραξη των δυο ιδρυμάτων σε θέματα έρευνας στο νησί. «Το Πολυτεχνείο Κρήτης έχει παραχωρήσει ένα μεγάλο οικόπεδο για την ανέγερση του νέου κτηρίου αλλά και έναν μεγάλο χώρο σε υπάρχον κτήριο όπου θα στεγαστεί προσωρινά.

Η ίδρυση του ινστιτούτου ανακοινώθηκε επίσημα την Δευτέρα σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε το ΙΤΕ και το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, στα Χανιά. Στον χαιρετισμό του, ο  Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, εξήγησε ότι «βασικός στόχος του ινστιτούτου είναι να υποστηρίξει την έρευνα, να αναστρέψει περιβαλλοντικές επιπτώσεις αλλά και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να υπάρξει προστιθέμενη αξία στην Ελλάδα γύρω από τον αναπτυσσόμενο στον κλάδο της έρευνας υδρογονανθράκων» ενώ ανακοίνωσε πώς μέσα στον επόμενο μήνα θα κυρωθούν από την Βουλή οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και Κρήτη.

Για «ένα εξαιρετικό παράδειγμα για αυτό που λέμε ενιαίο χώρο έρευνας και καινοτομίας» έκανε λόγο ο Αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης συμπληρώνοντας πως»Δύο ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης συμπράττουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πετυχαίνοντας την βέλτιστη αξιοποίηση ανθρώπινων πόρων και υποδομών.

Τόνισε δε πως «οι συγκυρίες μέσα στις οποίες δημιουργείται είναι εξαιρετικές και από άποψη χρηματοδότησης και από άποψη προοπτικών που διανοίγονται» εξηγώντας πως περίπου 60.000 εκατομμύρια πανελλαδικά κατευθύνονται άμεσα σε θέματα έρευνας»

Ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης εξήγησε πως «η ερευνητική δραστηριότητα του ινστιτούτου θα έχει τρεις κύριες κατευθύνσεις, την έρευνα για την εξεύρεση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, την αξιοποίηση και τρίτον την έρευνα για την αντιμετώπιση των όποιων περιβαλλοντικών επιπτώσεων».  Όπως έκανε γνωστό, το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε και άμεσα προχωρούν οι διαδικασίες για την στελέχωσή του με έναν διευθυντή και τρεις ερευνητές. «Οι προκηρύξεις θα γίνουν με κάθε διαφάνεια και θα δημοσιευτούν και στο εξωτερικό γιατί θέλουμε η ίδρυση του ινστιτούτου να αποτελέσει και ευκαιρία για επιστροφή Ελλήνων ερευνητών» προσέθεσε. 

«Για το Πολυτεχνείο Κρήτης αυτό είναι πολύ σημαντικό» τόνισε ο Πρύτανης του ιδρύματος Ευάγγελος Διαμαντόπουλος και εκτίμησε πως «το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι επωφελές και για τα δύο ιδρύματα». «Ήδη μηχανικοί του Πολυτεχνείου ασχολούνται με τα θέματα αυτά, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, την μηχανική πετρελαίου ενώ λειτουργεί και το διεθνές πρόγραμμα της μηχανικής πετρελαίου στο οποίο οι φοιτητές προέρχονται από τριάντα χώρες» ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

«Πρόκειται για μια απόφαση που δεν προέκυψε απλά από τα δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής, αλλά πολύ περισσότερο για μια πρωτοβουλία που τρέχει μπροστά από τις εξελίξεις», τόνισε στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.  Για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως εξήγησε, η λειτουργία στα Χανιά, στο Πολυτεχνείο Κρήτης, ενός Ινστιτούτου που θα παράγει καινοτομία σχετικά με την ανίχνευση, τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση των νέων κοιτασμάτων αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη και έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα με πολλαπλά οφέλη στο ερευνητικό, οικονομικό αλλά και στο φυσικό περιβάλλον του νησιού.

zarpanews.gr

One thought on “Σταθάκης και Φωτάκης ανακοίνωσαν την ίδρυση Ινστιτούτου Πετρελαϊκής Έρευνας στα Χανιά: Τι θα κάνει – Πότε θα λειτουργήσει | Photos + Video

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook