Σταθάκης: Ακόμη 25.000 νοικοκυριά ωφελούνται από το «Εξοικονομώ κατ’Οίκον» – Δείτε όρους και προϋποθέσεις

Αρχίζει στις 12 Ιουλίου ο νέος κύκλος υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον”, όπως ενημέρωσε στην συνέντευξη στον SUPER FM 89.6 και στον Δημήτρη Παππά, ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

Όπως σχολίασε ο κος Σταθάκης, «περίσσεψαν χρήματα για το «Εξοικονομώ 2» που περιλάμβανε 50.000 νοικοκυριά και περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ. Έχουμε άλλα 270 εκατομμύρια, άρα συνεχίζουμε με την β’ φάση στο ίδιο πρόγραμμα.»Έτσι μέχρι τέλος Ιουλίου θα μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις με ωφελούμενα άλλα 25.000 νοικοκυριά.

Ο υπουργός επισήμανε ακόμη οτι «θα υπάρχουν προτεραιότητες, εισοδηματικά κριτήρια και οι περιφέρειες θα μπουν εκ περιτροπής, με συγκεκριμένο αριθμό, ώστε όταν γίνονται οι αιτήσεις να κλείνει το πρόγραμμα.»

Το νέο “Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον” προβλέπει εκτός από την απευθείας επιχορήγηση των νοικοκυριών και την επιδότηση δανείου (άτοκο) για τα νοικοκυριά που θέλουν να προχωρήσουν σε οικοδομικές εργασίες προκειμένου να πετυχαίνουν εξοικονόμηση δαπανών ενέργειας.Αναλυτικά:

Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για το πρόγραμμα είναι η αξιοποίηση ενεργειακού επιθεωρητή – η επιλογή γίνεται από μητρώο που θα συσταθεί – ο οποίος και θα καθορίσει τις απαιτούμενες οικοδομικές εργασίες.

Πριν από την υποβολή της αίτησης, ο επιθεωρητής θα πρέπει να τις καταγράψει εκδίδοντας το Α’ Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ).

Ποιες δαπάνες καλύπτονται από το πρόγραμμα

Μετά την υλοποίηση των παρεμβάσεων, οι ωφελούμενοι απευθύνονται εκ νέου σε ενεργειακό επιθεωρητή, ώστε να διενεργηθεί δεύτερη ενεργειακή επιθεώρηση της ιδιοκτησίας τους και να εκδοθεί νέο ΠΕΑ (Β’ ΠΕΑ).

Βάσει αυτού και έπειτα από τη διαπίστωση επίτευξης του ενεργειακού στόχου καταβάλλονται στους ωφελούμενους τα κίνητρα του προγράμματος.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου καθώς και τυχόν δαπάνες μελετών, καλύπτονται από το Πρόγραμμα υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου του προγράμματος.

Οι επιλέξιμες για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν είναι επιλέξιμες οι ιδιοκτησίες του κτιρίου που δεν χρησιμοποιούνται για κατοικία (π.χ. κατάστημα στο ισόγειο κτιρίου).

Θα πρέπει, επίσης, να χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία, να υφίσταται νόμιμα, να έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε κατηγορία ίση ή χαμηλότερης της «Δ» και να μην έχει κριθεί κατεδαφιστέα.

zarpanews.gr