Στα «χέρια» του Μητσοτάκη ΕΥΠ, ΕΡΤ και ΑΠΕ – Έπεσε ήδη… σκούπα | Photos

στα-χέρια-του-μητσοτάκη-ευπ-ερτ-και-α-784407

Πλήθος ερωτημάτων προκύπτουν από το πρώτο ΦΕΚ της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, με το οποίο στα «χέρια» του πρωθυπουργού περνάνε οι αρμοδιότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπου ήδη σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξαν οι πρώτες παραιτήσεις σε ΕΡΤ και Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια μεταφορά συγκεκριμένων υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων κατευθείαν στον πρωθυπουργό,  που φανερώνει ότι το νέο μοντέλο διακυβέρνησης χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό εξουσιών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 5 του Προεδρικού Διατάγματος υπ’ αριθμόν 81, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) περνάει πλέον στα «χέρια» του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από 10 χρόνια (2009) που υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το 2008 η ΕΥΠ υπαγόταν στο υπουργείο Εσωτερικών, ενώ παλαιότερα ήταν και πάλι στο «χαρτοφυλάκιο» του Πρωθυπουργού.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία συστάθηκε με το άρθρο 1 του ν.δ. 2421/1953 και μετονομάστηκε και οργανώθηκε με το ν. 1645/1986 και το ν. 3649/2008 (Α’ 39) μεταφέρεται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, και προσωπικού, στον Πρωθυπουργό», αναφέρεται στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την επόμενη μέρα των εκλογών.

Και η ΕΥΠ δεν είναι η μοναδική υπηρεσία που θα υπάγεται πλέον απευθείας στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς με το ίδιο ΦΕΚ μεταφέρεται στον πρωθυπουργό και η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης με το σύνολο των αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων της.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον, στις αρμοδιότητες του πρωθυπουργού θα βρίσκεται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) αλλά και η κρατική τηλεόραση και ραδιοφωνία.

«Με την επιφύλαξη της υποπερίπτωσης (δ) της περίπτωσης 2.1 της παραγράφου 2 του άρθρου 1 του παρόντος σχετικά με την υπαγωγή του ΕΚΟΜΕ Α.Ε. στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και της παραγράφου 5 του άρθρου 4 του παρόντος σχετικά με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, θέσεων και προσωπικού υπηρεσιών της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στον Πρωθυπουργό μεταφέρονται, ως σύνολο αρμοδιοτήτων, θέσεων, προσωπικού και εποπτευόμενων φορέων, η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, όπως αυτή οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ε’ του π.δ. 82/2017 και η Ειδική Γραμματεία Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων όπως οργανώθηκε με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΣΤ’ του ίδιου π.δ.», σημειώνεται στο άρθρο 5 του ΦΕΚ.

Ποιες ήταν οι αρμοδιότητες της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης, όπως αναφέρονται στον ιστότοπό της

Και ενώ κάποια απάντηση στα ερωτήματα που προκύπτουν, όπως το γιατί πρέπει να υπάγονται απευθείας στον κ. Μητσοτάκη η ΕΥΠ και η κρατική ενημέρωση, δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, αφήνοντας σκιές όσον αφορά στις σκοπιμότητες μιας τέτοιας κίνησης με το «καλημέρα» της νέας κυβέρνησης, ήδη οι εξελίξεις αναφορικά με την ΕΡΤ, δείχνει τη νέα κυβέρνηση να ήρθε… αποφασισμένη και με «σκούπα» στο χέρι!

Ήδη μάλιστα, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν σε συναντήσεις τους με τον Υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Στέλιο Πέτσα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΤ κ. Γιάννης Δρόσος και ο Πρόεδρος του ΑΠΕ-ΜΠΕ κ. Μιχάλης Ψύλος.

Ο κ. Πέτσας τούς ευχαρίστησε και τούς ζήτησε να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρις ότου διεξαχθεί και ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται για την αντικατάστασή τους.

Το σχέδιο που έχει η νέα κυβέρνηση σύμφωνα με πηγές είναι να πάμε στην διαδικασία για την εκλογή νέου ΔΣ πολύ σύντομα και μάλιστα πριν τις 9 Αυγούστου που αναμένεται να ξεκινήσει το θερινό τμήμα της Βουλής.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook