Σπύρος Σοφιανός: Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τα οικόπεδα θα γίνουν χωράφια και θα εκμηδενιστεί η αξία τους

σπύρος-σοφιανός-με-το-νομοσχέδιο-της-κ-1098490

Σάλο έχει προκαλέσει το νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που καταπιάνεται με την πολεοδομία και, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χατζηδάκη, «στηρίζει την εθνική προσπάθεια για ανάπτυξη και επενδύσεις».

Ωστόσο, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Κρήτης, Σπύρος Σοφιανός, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον SUPER FM 89.6 και τον Δημήτρη Παππά, οι μόνοι ωφελούμενοι είναι αυτοί που έχουν πολλά στρέμματα και στοχεύουν σε μία τουριστική επένδυση. Όσο για αυτόν που έχει περιουσία ή έχει αγοράσει κάποιο μικρό οικόπεδο εκτός σχεδίου, πλέον αυτό θα κάνει μόνο για να… φυτέψει ντομάτες, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Έτσι, ο κος Σοφιανός έκανε λόγο για «ταφόπλακα» στην εκτός σχεδίου δόμηση, αν το νομοσχέδιο κατατεθεί όπως έχει μπει στη διαβούλευση, η οποία τελειώνει την Παρασκευή (δείτε ΕΔΩ):

«Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση των ΤΕΕ της Κρήτης για απόσυρσή του, θα υπάρχουν μεγάλες αναταραχές.

Τα οικόπεδα θα γίνουν χωράφια και θα εκμηδενιστεί η αξία τους, αφού η δυνατότητα κατασκευής κατοικίας (οι υπόλοιπες χρήσης καταργούνται από την εκτός σχεδίου δόμηση) θα προβλέπεται μόνο για όσους έχουν πρόσωπο σε δρόμο κατηγορίας Α, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος με ΦΕΚ. Αυτό θέλει υπουργική απόφαση, δουλειά χρόνων που περιμένουμε ακόμη για τα… εντός σχεδίου.»

Έτσι, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών οικοπέδων είναι αμφίβολο αν θα καταφέρει κάποτε να χτίσει στο οικόπεδο που διαθέτει:

«Υπάρχει ένα 5% με προβλεπόμενα οικόπεδα, το υπόλοιπο 95% δεν θα μπορεί να χτίσει.

Πλήττεται όλος ο κόσμος. Από κάποιον που αγόρασε ένα οικόπεδο πριν λίγα χρόνια ζητάς να βγάλει άδεια στα επόμενα δύο χρόνια και να το χτίσει στα επόμενα τέσσερα. Δεν μπορείς να μηδενίζεις την περιουσία του άλλου, χωρίς έστω να του δίνεις κάποια εναλλακτική.

Με την καθυστέρηση που έχουν οι σχεδιασμοί, πάμε σε μία άνευ προηγουμένου μείωση της πολεοδομικής δραστηριότητας, σε ποσοστό άνω του 80% που μπαίνει μέσα.»

Όπως επισήμανε, το νομοσχέδιο έρχεται χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία, που απαιτεί δουλειά πολλών ετών:

«Αυτή η ιστορία τρέχει από το υπουργείο εδώ και πολύ καιρό. Δεν είναι λάθος σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού, όμως πρέπει να έχει εξασφαλίσει άλλου είδους διαδικασίες που δεν έγιναν τόσα χρόνια. Γενικό πολεοδομικό στα Χανιά έγινε το 1988 και προσπαθούμε τώρα να προχωρήσουμε στη Β φάση. Αυτό σημαίνει οτι πρέπει να απλοποιηθεί το σύστημα.»

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ ζητά τουλάχιστον την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου:

«Πρώτα ζητάμε για την απόσυρση του νομοσχεδίου, αφού είναι σε λάθος φιλοσοφία.

Τα τοπικά πολεοδομικά, αντίθετα, θα έφερναν ηρεμία ξανά στον κόσμο για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα.

Βγάλαμε το κείμενο για να ενημερωθεί και ο κόσμος, αφού δεν χάνουμε μόνο εμείς δουλειά, αλλά κόσμος που έχει μία περιουσία θα την δει να διαλύεται.

Μιλάμε για ανακατανομή πλούτου και περιουσίας που θυμίζει άλλες εποχές και δεν έχει λογική να συμβαίνει τώρα…»

zarpanews.gr

6 thoughts on “Σπύρος Σοφιανός: Με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης τα οικόπεδα θα γίνουν χωράφια και θα εκμηδενιστεί η αξία τους

  1. Έλεος είστε τραγικοί, το οικόπεδό μου το κάνετε χωραφάκι. Την ψήφο μου δεν θα την δείτε ποτέ, αλλά τα περίμενα. Εσείς που τους ψηφίσατε, μόνο για τα πανηγύρια και για παραλία είστε.

        1. γιατι αγαπητε ο νομοθετης οταν εδωσε το δικαιωμα δομησης εκτος σχεδιου το εδωσε για τους αγροτες ωστε να εχουν την κατοικια τους διπλα στο χωρο εργασιας τους!! οχι για το τουριστ βιλλα σου!!

          αντε γεια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook