Σπύρος Δανέλλης: Ο Αρναουτάκης «εκχώρησε» την Κρήτη – Στόχος του Μητσοτάκη να «πέσει» και η 13η Περιφέρεια | Video

σπύρος-δανέλλης-ο-αρναουτάκης-εκχώρ-1769676

Στα Χανιά βρέθηκε την Τρίτη ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, Σπύρος Δανέλλης, και το πρωί μίλησε στο Zarpa Radio 89.6 και τον Δημήτρη Παππά ενόψει των εκλογών. Ο κ. Δανέλλης επέκρινε τον Σταύρο Αρναουτάκη για την απόφασή του να δεχθεί τη στήριξη της ΝΔ: «Οι συνεργασίες είναι καλοδεχούμενες στην αυτοδιοίκηση, αλλά πρέπει να βασίζονται σε εκλεκτικές πολιτικές συγγένειες. Δεν έχουμε όλοι το ίδιο όραμα και τις ίδιες κατευθύνσεις. Ζούμε τη μεγαλύτερη ανισορροπία του πολιτικού μας συστήματος από την εποχή της Μεταπολίτευσης.

Έχουμε μια παντοδύναμη κυβέρνηση που νιώθει ότι δεν απειλείται από κανέναν, η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη. Ακολουθεί μοιραία η φάση της αλαζονείας και της ανικανότητας. Τα τελευταία αναχώματα απέναντι σε αυτό είναι οι τοπικές κυβερνήσεις, γιατί έχουν θεσμική φωνή. Αυτό έπρεπε να σκεφτεί ο κ. Αρναουτάκης πριν αποδεχθεί να κάνει την εκχώρηση της Κρήτης. Εμείς καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες που θεωρούν ότι ο κυβερνητικός αυταρχισμός πρέπει να βρει μια αντίσταση, να εμπιστευτούν εμάς».

Ο υποψήφιος περιφερειάρχης άφησε επίσης αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η περιφέρεια, καταλογίζοντάς της αναποτελεσματικότητα:

«Δεν υπάρχει μια Κρήτη, υπάρχουν Κρήτες διαφορετικών ταχυτήτων. Όπως πριν από 13 χρόνια, όταν θεσμοθετήθηκε η αιρετή περιφέρεια, είχαμε τέσσερις νομούς που είχαν τις δικές τους ταχύτητες και τις δικές τους προτεραιότητες, λίγα έχουν αλλάξει σήμερα. Δεν υπάρχει ένα ολοκληρωτικό, ενιαίο όραμα και συνεκτικός σχεδιασμός. Δεν υπάρχει καθοδήγηση των πόρων σε στόχους που να είναι προτεραιότητα όλου του νησιού. Δεν νιώθουμε ότι είμαστε μια ενιαία περιφέρεια. Και ερώτημα είναι όχι αν μπορέσαμε να απορροφήσουμε κονδύλια, αλλά που πήγαν και τί τόπο έπιασαν. Το αποτέλεσμα είναι το θέμα«.

Για την Κρήτη συνολικά, ο κ. Δανέλλης δήλωσε πως αναπτύσσεται με τυχαίο τρόπο και χωρίς να δίνεται βάρος στη βιωσιμότητα:

«Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθείται είναι το αποτέλεσμα του τυχαίου. Δεχόμαστε κάθε επένδυση χωρίς να μας ενδιαφέρει τίποτα, ούτε η φέρουσα ικανότητα. Μόνος στόχος είναι η οικονομική μεγέθυνση, αλλά δεν μετράμε το αποτέλεσμα για το πόσο βιώσιμη είναι. Πρέπει να υπάρξει άρση της ανισορροπίας, αν θέλουμε να κρατήσουμε τον κοινωνικό ιστό του νησιού και να μη μεταφερθούν όλα στις πόλεις και κυρίως το Ηράκλειο. Δεν πάει άλλο με το πάμε κι όπου βγει. Έχουμε πρόβλημα με την επάρκεια νερού, έχουμε ζήτημα με τις συγκοινωνίες και κάποιοι λένε ότι θα πρέπει να φτάσουμε τα 10 εκατομμύρια τουρίστες. Μας χρειάζεται αυτό; »

Ο κ. Δανέλλης τόνισε ακόμα πως απαιτείται αλλαγή σχεδιασμού συνολικά, ώστε να μπει στην εξίσωση η κλιματική αλλαγή, καθώς αυτή δεν πρόκειται να περιμένει, όπως είπε, τους ρυθμούς του ελληνικού δημοσίου:

«Έχουμε άλλη αντίληψη για το πώς πρέπει να λειτουργεί η Περιφέρεια. Σήμερα χρειάζεται και διαφορετικός σχεδιασμός. Έχουμε την κλιματική αλλαγή που καθορίζει τα νέα δεδομένα στα οποία πρέπει να προσαρμοστούμε και δεν είμαστε έτοιμοι. Και πρέπει να προσαρμοστούμε τάχιστα, γιατί είδαμε την κατάσταση με τις φωτιές και τις πλημμύρες. Χρειάζεται να κάνουμε παρεμβάσεις άμεσα. Αν δεν αλλάξουμε, ή θα πνιγούμε ή θα καούμε. Τα χρήματα που είχαν δοθεί για τον Ιανό δεν έχουν απορροφηθεί ή έχουν εκτραπεί σε άλλα έργα. Και με τους χρόνους που παράγεται το κρατικό έργο, δεν θα μας περιμένει κανείς. Έχουμε την ανάγκη από τον εκσυγχρονισμό του κράτους που θα αντιδρά άμεσα σε καταστροφές. φάνηκε όμως η απόλυτη ανεπάρκεια της κρατικής μηχανής στις καταστροφές. Επιτελικό κράτος, μια απίστευτη κοροϊδία».

Τέλος, ο υποψήφιος περιφερειάρχης δήλωσε πως η παράταξή του «Η Κρήτη μας αλλιώς» είναι υπέρ του σχεδιασμού χωρίς πελατειακές σχέσεις, υπέρ μιας ακηδεμόνευτης αυτοδιοίκησης:

«Δημιουργήσαμε μια αυτοδιοικητική παράταξη και φτιάξαμε ένα πλήρες, εξαιρετικό ψηφοδέλτιο. Θέλουμε μια ακηδεμόνευτη και προοδευτική αυτοδιοίκηση. Θέλουμε σχεδιασμό, συνεννόηση, σεβασμό στη χάραξη της ανάπτυξης ώστε να φύγουμε από το τυχαίο και από τα αποτελέσματα του πελατειασμού».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook