SOS από τους κατοίκους των Αντικυθήρων: “Κορυφαία πράξη αναλγησίας η διακοπή του πλοίου για Καστέλι”

ploio.kithiraΤην έντονη διαμαρτυρία τους για τη διακοπή της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κυθήρων και Αντικυθήρων με τον Πειραιά και την Κρήτη εκφράζουν με επιστολή τους στον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, κάτοικοι των Αντικυθήρων, ο οποίος, όπως υποστηρίζουν, αρνείται να συναντηθεί με τους θεσμικούς τους εκπροσώπους για το πρόβλημα και χαρακτηρίζουν την απόφαση για την διακοπή της σύνδεσης ως «κορυφαία πράξη αναλγησίας ενός κράτους που δεν σέβεται τους ακρίτες του».

Λένε ακόμη πως «και τα Αντικύθηρα είναι Ελλάδα και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μας κάνει να φύγουμε από τον τόπο που γεννηθήκαμε».

Σημειώνουν επιπλέον πως το νησί των Αντικυθήρων δεν έχει την πολυτέλεια να υποστεί περαιτέρω υποβάθμιση και στην επιστολή επισημαίνουν ότι οι «ηρωικοί ακρίτες των Αντικυθήρων αξιώνουν (και δεν επαιτούν) την σταθερή και απρόσκοπτη συνέχιση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με τον Πειραιά και με την Κίσσαμο της Κρήτης».

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους πρέπει να υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά λένε ότι ανήκουν διοικητικά στην Περιφέρεια Αττικής και άρα πρέπει να πηγαίνουν έως εκεί για να συναλλάσσονται με μια σειρά υπηρεσιών όπως Περιφέρεια/ Αντιπεριφέρεια, Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Δασαρχείο και Διεύθυνση Δασών, Εφορία, Πολεοδομία και Εφορείες Αρχαιοτήτων.

Τονίζουν ακόμη ότι η σύνδεση με τον Πειραιά είναι υποχρεωτική καθώς εκεί διαμένουν εκατοντάδες Αντικυθήριοι που δεν μπορούν να μεταβούν στο νησί μέσω Νεάπολης λόγω απόστασης και τεράστιου κόστους. «Ίσως να μη γνωρίζετε σχετικά, αλλά σας πληροφορούμε ότι η Νεάπολη απέχει 370 χιλιόμετρα από την Αθήνα και εκτός από τις τεράστιες δαπάνες μετάβασης πρέπει να πληρώνουμε και ξενοδοχείο καθώς το τοπικό πλοίο Πορφυρούσα αναχωρεί από εκεί στις 8 το πρωί και μόνο κάθε Δευτέρα»  σημειώνουν στην επιστολή.

Για τη σύνδεση με την Κρήτη (Κίσσαμος) τη χαρακτηρίζουν ως υποχρεωτική καθώς από εκεί διενεργείται κυρίως η τροφοδοσία του άγονου νησιού τους, το οποίο δεν διαθέτει ούτε φούρνο και επειδή και εκεί διαμένει μεγάλος αριθμός αντικυθηρίων, «οικογένειες που αυτή τη στιγμή είναι μοιρασμένες στα δύο επειδή τα παιδιά με τη μάνα τους είναι στην Κρήτη και ο πατέρας τους στα Αντικύθηρα ή στα Κύθηρα!».

Επισημαίνουν επιπλέον πως το νησί των Αντικυθήρων υπάγεται ηλεκτρολογικά στη ΔΕΗ Κισσάμου και απευθύνουν το ερώτημα πως θα έρθει το συνεργείο από την Κίσσαμο για να επισκευάσει τις βλάβες που παρατηρούνται συχνότατα στο δίκτυο του νησιού.

Οι κάτοικοι που υπογράφουν την επιστολή χαρακτηρίζουν την απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας ως απαράδεκτη λέγοντας πως τους αναγκάζει να επιστρέψουν 60 χρόνια πίσω και σημειώνοντας πως η γραμμή του Πειραιά υπάρχει από τη δεκαετία του 1950.

«Το νησί μας είναι καταδικασμένο να πεθάνει μαζί με τους κατοίκους του εάν η μόνη σύνδεση είναι με τη Νεάπολη. Σας το έχουν θέσει όλοι οι φορείς και εκπρόσωποί μας: η Νεάπολη είναι χρήσιμη ως σύνδεση, αλλά όχι ικανή για τα Αντικύθηρα. Η καθημερινή σύνδεση των Κυθήρων με τη Νεάπολη είναι όντως απαραίτητη, αλλά τα Αντικύθηρα έχουν άλλου είδους ανάγκες και άλλους λιμένες μείζονος σκοπιμότητας, γεγονός που δεν δικαιούστε να αγνοείτε» αναφέρεται στην επιστολή.

Οι κάτοικοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ακόμα και προσφυγής στην ελληνική και ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη προκειμένου όπως αναφέρουν στην επιστολή «να διατηρήσουμε το δικαίωμά μας να κατοικούμε στον τόπο μας, το δικαίωμά μας στην παροχή σταθερής και απρόσκοπτης σύνδεσης με τον Πειραιά, την Πελοπόννησο και την Κρήτη, που δεν είναι παροχή πολυτέλειας από το κράτος, αλλά συνιστά  δημόσιο αγαθό που υποχρεούστε να μας παρέχετε. Ζητούμε να εφαρμόσετε το άρθρο 101 του Συντάγματος και δεν θα σταματήσουμε τον αγώνα μέχρι να το επιτύχουμε».

Πηγή: tovima.gr

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ