Σκυλακάκης: Εκτίναξη του δημοσίου χρέους στο 206% – Απειλή νέου μνημονίου στο μέλλον

Δυσοίωνες προβλέψεις για την εξέλιξη του χρέους και της ύφεσης φέτος εξαιτίας της πανδημίας έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ΘΕΜΑ Radio 104.6.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προσδιόρισε το δημόσιο χρέος στο 204%-206%, ένα μέγεθος δυσθεώρητο και πρωτοφανές. Απέδωσε δε την εκτίναξη αυτή όχι μόνο στις επιπτώσεις της πανδημίας αλλά και στην αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού που έκανε πρόσφατο η ΕΛΣΤΑΤ, με αποτέλεσμα να υπολογιστεί μικρότερο το ΑΕΠ του 209 κατά 4 δις ευρώ και του 2018 κατά 5 δις ευρώ.Α

Όσον αφορά στην ύφεση υπό τα νέα δεδομένα με τη δεύτερη καραντίνα, ο κ. Σκυλακάκης την προσδιόρισε λίγο πάνω από το 10%, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις μέχρι πρότινος προβλέψεις.

Όσο για την ανάπτυξη του χρόνου εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα κινηθεί λίγο πάνω από το 5% και είπε και ότι κλειδί θα είναι ο τουρισμός, τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει ότι θα κινηθεί ίσως λίγο πάνω από το 60% του 2019. Η πανδημία περιμένουμε ότι θα αρχίσει να ελέγχεται στις αρχές του 2021 σημείωσε ενδεικτικά.

Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη η χώρα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, ανάμεσα στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών που προκαλεί η πανδημία και στην αποφυγή καταστάσεων και δεσμεύσεων που είχαμε τα προηγούμενα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει μέσα σε αυτές τις συνθήκες η απειλή νέου μνημονίου.

Για το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης των 30 δις που θα λάβει η χώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών είπε ότι τα 2 δις ευρώ θα κατευθυνθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και τα 30 στην ανάκαμψη της οικονομίας με επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ