Σκληρή απάντηση του ΥΠΕΞ σε Τσαβούσογλου: Καλό είναι στη διπλωματία να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως η Ελλάδα πυροβολεί σε στεριά και θάλασσα τους πρόσφυγες. Αυτό προκάλεσε την απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

«To να βασίζεσαι σε πραγματικά γεγονότα αντί σε ψευδείς ειδήσεις είναι πάντοτε καλό στη διπλωματία. Όπως είναι και η ψυχραιμία», σημείωσε το ΥΠΕΞ απευθυνόμενο στον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, με ανάρτησή του στο Twitter.

«Καθώς διαβάζετε αυτές τις γραμμές, μια χώρα της Ε.Ε. και πιο συγκεκριμένα η Ελλάδα, αναστέλλει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ε.Ε., πυροβολεί στη στεριά και στη θάλασσα τους πρόσφυγες που αναζητούν καταφύγιο στα σύνορά της και τούς αντιμετωπίζει με απάνθρωπο τρόπο. Βυθίζει τα σκάφη τους, επιτίθεται με δακρυγόνα, σκοτώνει τρία άτομα και τραυματίζει πολλά άλλα», ισχυρίστηκε ο κ. Τσαβούσογλου στη γερμανική εφημερίδα Bild.

Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την Ε.Ε. να στηρίξει την Τουρκία, καθώς -όπως είπε- αυτό είναι και προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.

«Δεν είναι πλέον δυνατό να υπερασπιζόμαστε μόνοι μας την Ευρώπη ενάντια στη βούληση της Ευρώπης. Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Συρία και βρίσκονται στον δρόμο προς τα σύνορά μας. Η Μέση Ανατολή βρίσκεται και στη δική σας γειτονιά και δεν είναι τόσο μακριά όσο νομίζετε. Τα γεγονότα εκεί επηρεάζουν και εσάς», προσθέτει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και χαρακτηρίζει «ανευθυνότητα» το να λέει κανείς, «οι πρόσφυγες δεν πρέπει να έρχονται σε μας, η Τουρκία θα πρέπει να τους φροντίζει», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

«Η Τουρκία τηρεί την αρχή της μη επιστροφής»

Στις επικρίσεις της Ε.Ε. ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως μέσο πολιτικής πίεσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε: «Η χώρα μας δεν μπορεί πλέον να κουβαλά μόνη της το μεγάλο βάρος που έχει αναλάβει. Είναι αναξιοπρεπές να αντιμετωπίζετε αυτή τη δήλωση ως απειλή, εκβιασμό ή πολιτικό ελιγμό. Παρέχουμε στα περίπου τέσσερα εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας την απαραίτητη προστασία και υποστήριξη. Τηρούμε την αρχή της μη επιστροφής. Δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική μας για τους πρόσφυγες. Από την άλλη πλευρά, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να σταματούμε τους πρόσφυγες που θέλουν να μετακινηθούν προς ασφαλείς χώρες».

Στη συνέχεια ο Τούρκος υπουργός πρότεινε το πρόβλημα «να λυθεί εκεί όπου προκύπτει», αναφερόμενος στην Συρία.

«Μαζί πρέπει να αποτρέψουμε τη στρατιωτική λύση του Άσαντ και να αναζωογονήσουμε την πολιτική διαδικασία. Πρέπει να εργαστούμε όλοι προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι οι Σύροι θα μπορούν να επιστρέψουν και να εγκατασταθούν στις περιοχές τις οποίες απελευθερώνει η Τουρκία από τους τρομοκράτες», συνεχίζει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς της ‘Αγκυρας ότι η Ε.Ε. δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016 για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ότι μέχρι τώρα έχει εκταμιευθεί από τις Βρυξέλλες μόνο το 50% των 6 δισεκατομμυρίων που προβλεπόταν, ενώ «η ίδια η Τουρκία έχει πληρώσει τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια για τη στέγαση των προσφύγων».

Τέλος, ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ξεκινήσει το εθελοντικό πρόγραμμα υποδοχής προσφύγων. «Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από τον βαθύ ύπνο, ώστε αυτοί οι απελπισμένοι άνθρωποι να επιστρέψουν στη Συρία», είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η χώρα του δεν έλαβε στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε σε ό,τι αφορά την ιδέα περί δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.

Πηγή: newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ