Σέσοβο: Το άγνωστο χωριό-φάντασμα στην Ελλάδα

Κάπου στις πλαγιές του Ζαλόγγου, σε μια τοποθεσία που δεν προσεγγίζεται συχνά και όχι πολύ εύκολα, βρίσκεται ένα από τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας, που τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγα. Πρόκειται για ένα χωριό που μοιάζει πλέον με ερειπωμένη πολιτεία και το μόνο που μπορεί να παρατηρήσει κανείς πια είναι μια εγκατάλειψη.

Ο λόγος για το χωριό Σέσοβο όπου το ξέρουν πολλοί ή Πολύβρυσο όπως είναι η νεότερη ονομασία του. Ένα χωριό με ιδιαίτερη ιστορία όσον αφορά την εγκατάλειψή τους μιας και αυτή δεν έγινε σταδιακά ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας και της μετακίνησης των κατοίκων σε άλλους πιο κεντρικούς οικισμούς. Το χωριό αυτό της Πρέβεζας έχει τη δική του δύσκολη ιστορία εγκατάλειψης.

Σέσοβο ή Πολύβρυσο: Το άγνωστο χωριό – φάντασμα στην Ήπειρο
Το Σέσοβο δεν είναι ένα από τα γνωστά χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας ενώ δεν το γνωρίζουν καλά – καλά ούτε οι κάτοικοι της Ηπείρου. Το νεότερο όνομά του που είναι Πολύβρυσο το έχει πάρει πιθανόν από τις πολλές πηγές που υπάρχουν στην περιοχή και οι οποίες είναι οι μόνες που θυμίζουν ζωή στο χωριό αυτό καθώς τρέχουν σήμερα. Αν το επισκεφθεί κανείς θα δει σπίτια ερείπια που μοιάζουν να εγκαταλείφθηκαν βιαστικά από τους κατοίκους τους. Και έτσι κάπως έγινε.

Αιτία πίσω από την ερήμωση του χωριού αυτού είναι ένας ισχυρός σεισμός που προκάλεσε αρκετές καθιζήσεις και κατολισθήσεις του εδάφους αρχές της δεκαετίας του ’70. Τότε και μην διακινδυνεύοντας τη ζωή τους μέσα στα σπίτια ή και στους δρόμους οι κάτοικοι αποφάσισαν να το εγκαταλείψουν. Το να φτάσει κανείς σε αυτό τον έρημο τόπο δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Αν του αρέσει, βέβαια, να γνωρίζει τα χωριά – φαντάσματα της Ελλάδας μπορεί να το κάνει από τον οικισμό του Παλιού Ωρωπού μέσω χωματόδρομου ή μέσω της Κρυοπήγης αλλά με 30 λεπτά πεζοπορίας. Αν βρεθείς στην περιοχή μην παραλείψεις να επισκεφθείς το μνημείο για τον Χορό του Ζαλόγγου αλλά και και τον Αρχαιολογικό Χώρο Κασσώπης.

exploringgreece.tv

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ