Σε συναγερμό οι ΗΠΑ – Περιμένουν ιρανικό «χτύπημα» μέσα στις επόμενες 48 ώρες

σε-συναγερμό-οι-ηπα-περιμένουν-ιραν-979000

Σε συναγερμό βρίσκονται οι ΗΠΑ, αφού περιμένουν αντίποινα από το Ιράν μέσα στις επόμενες 48 ώρες, για τη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, μετά από εντολή του Ντόναλντ Τραμπ. Εν των μεταξύ, το ΝΑΤΟ αποσύρει για λόγους ασφαλείας μέρος των δυνάμεών του από το Ιράκ.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Assosiated Press» ότι το Ιράν κάνει ήδη στρατιωτικές κινήσεις και αναδιατάσσει τις δυνάμεις του. Μάλιστα, υπογράμμισαν πως δεν γνωρίζουν αν οι κινήσεις αυτές έχουν αμυντικό ή επιθετικό πρόσημο και τόνισαν πως περιμένουν μια μεγάλη επίθεση μέσα στις επόμενες δυο ημέρες.

Βοηθοί του Αμερικανού πρόεδρου συναντήθηκαν, τη Δευτέρα, για το ζήτημα της ασφάλειας σε ολόκληρο τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με το Politico, τα μέτρα συμπεριλαμβάνουν πρόσθετους μυστικούς πράκτορες, αυστηρότερες υπηρεσίες ασφαλείας στις εισόδους και μεγαλύτερη προσοχή στους επισκέπτες.

Υπενθυμίζεται ότι, σήμερα εκτυλίχθηκαν σκηνές απόλυτου χάους κατά τη διάρκεια της κηδείας του Σουλεϊμανί, αφού χιλιάδες άνθρωποι ποδοπατήθηκαν. Ο τραγικός απολογισμός του περιστατικού είναι τουλάχιστον 50 νεκροί και περισσότεροι από 200 τραυματίες. Λόγω της τραγωδίας, η διαδικασία του ενταφιασμού αναβλήθηκε.

Το ΝΑΤΟ αποσύρει για λόγους ασφαλείας μέρος των δυνάμεών του από το Ιράκ

«Το ΝΑΤΟ θα αποσύρει “προσωρινά” ένα μέρος του προσωπικού του από το Ιράκ, για λόγους ασφαλείας», ανέφερε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή λαμβάνονται όλες οι «αναγκαίες προφυλάξεις για την προστασία του προσωπικού: «Αυτό περιλαμβάνει και την προσωρινή μετακίνηση μέρους του προσωπικού μας σε διαφορετικές τοποθεσίες, τόσο εντός όσο και εκτός του Ιράκ». «Το ΝΑΤΟ «διατηρεί την παρουσία του στο Ιράκ», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, ενημέρωσε το υπουργικό του συμβούλιο σχετικά με την κατάσταση στο Ιράκ και και σύμφωνα με εκπρόσωπό του, παρουσίασε τις θέσεις της κυβέρνησης γύρω από την σπουδαιότητα της προστασίας των Βρετανών πολιτών και των συμφερόντων της χώρας, αλλά και της αποκλιμάκωσης των εντάσεων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού δήλωσε ότι τα μέτρα για την προστασία των βρετανικών δυνάμεων στο Ιράκ βρίσκονται σε «συνεχή αξιολόγηση» και τόνισε ότι η ασφάλεια των στρατιωτών είναι θέμα εξαιρετικής σημασίας. Πρόσθεσε ότι μία πιο «ουσιαστική» συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στη σύσκεψη του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας που θα ακολουθήσει σήμερα, υπό την προεδρία του Μπόρις Τζόνσον.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας αρνήθηκε σήμερα να δώσει διευκρινίσεις γύρω από πληροφορίες ότι θα αυξήσει τα έκτακτα μέτρα για την απομάκρυνση στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού από το Ιράκ, εξαιτίας φόβων για αντίποινα από το Ιράν. Ο Υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ραμπ αναμένεται να μεταβεί εντός της εβδομάδας στην Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο.

Τέλος σύμφωνα με ιταλικά ΜΜΕ πενήντα Ιταλοί στρατιώτες εγκατέλειψαν την αμερικανική βάση στη Βαγδάτη και μετακινήθηκαν σε άλλη, κοντινή περιοχή. Ειδικοί καραμπινιέροι είχαν αναλάβει την εκπαίδευση ιρακινών στρατιωτικών δυνάμεων και η απόφαση ελήφθη από το ιταλικό υπουργείο Άμυνας σε συμφωνία με το ΝΑΤΟ.

Η ιταλίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Μαρίνα Σερένι, σε δηλώσεις της σε ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο, υπογράμμισε ότι «η Ρώμη θα συνεχίσει να παρέχει στήριξη στο Ιράκ» και πως «η απόφαση να μετακινηθεί ένας μικρός αριθμός καραμπινιέρων οφείλεται στο ότι η βάση στην οποία βρίσκονταν, στην παρούσα φάση δεν θεωρείται ασφαλής».

Πρόσθεσε, τέλος, ότι «συνεχίζει να επικρατεί μεγάλη ένταση, οι αποστολές σε εξωτερικούς χώρους έχουν “παγώσει” και οι Ιταλοί στρατιώτες παραμένουν μέσα στις βάσεις που τους φιλοξενούν».

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook