Σε έξαρση ο δάκος στην Κρήτη – Επείγουσες παρεμβάσεις για να σωθεί η ελαιοπαραγωγή ζητά ο ΣΕΔΗΚ

σε-έξαρση-ο-δάκος-στην-κρήτη-επείγουσ-1495393

Επισημάνσεις και προτάσεις σχετικά με την εκτεταμένη δακοπροσβολή που απειλεί την ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, διατυπώνει η Επιστημονική Επιτροπή της ΣΕΔΗΚ

Γράφει ο Νικ. Μιχελάκης*

Οι εξηγήσεις δακοσυλλήψεων αλλά και οι διάφορες δακοπροσβολές που επισημάνθηκαν σε αρκετούς ελαιώνες της Κρήτης και η ανάγκη σχεδιασμού για μόνιμη μελλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος που προβλήθηκε από το αντικείμενο της έκτακτης συνεδρίασης της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Φυτοπροστασίας (ΕΣΕΦΕ) του ΣΕΔΗΚ,

Στην συνεδρίαση αυτή της επιτροπής έλαβαν μέρος τα μέλη της:

-Οικονομόπουλος Αριστείδης , Δρ. Γεωπόνος, Ομότιμος Καθ. Βιολογίας Παν. Κρήτης,

– Ρεμπουλάκης Πολυχρόνης , Δρ. Βιολόγος-Οικολόγος, Επικεφαλής Εντομολόγος Βιοασφάλειας και Ασφάλεια Τροφίμων της Νέας Νότιας Ουαλίας της Αυστραλίας,

-Μπουρνάκας Βασίλειος , Συντ/χος Γεωπόνος, Συγγραφέας βιβλίου «Δολωματική Δακοκτονία»,

– Μιχελάκης Νίκος , Δρ. Γεωπόνος, Πρ. Δ/ντης Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ

Στην συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχαν επίσης και ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς του Δήμου Ρεθύμνου κ. Αγριμάκης και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ρέθυμνου κ. Κατσανέβας.

Βασικό θέμα της συνεδρίασης ήταν το πρόβλημα των υψηλών δακοσυλλήψεων και διασπαρτών δακοπροσβολών που διαπιστώθηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και παραγώγους σε διάφορους ελαιώνες της Κρήτης καθώς και οι τρόποι και τα μέσα άμεσης αλλά και μελλοντικής αντιμετώπισης τους.

Κύριες επισημάνσεις της συνεδρίασης

Τα βασικά σημεία που επισημάνθηκαν κατά την συνεδρίαση της επιτροπής ήταν:

1.Η εμφάνιση υψηλών δακοπληθυσμών μετά την διενέργεια της 1ης και 2 της γενικής διαβροχής, υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικών αιτίων που δεν επέτρεψαν την επιθυμητή αποτελεσματικότητά τους. Τα αιτία αυτά πρέπει να αναζητηθούν και να προσδιοριστούν με αντικειμενικότητα για συναγωγή ορθών συμπερασμάτων στο μέλλον.

2.Στην φάση αυτή προέχει η εξεύρεση τρόπων και μέσων για άμεση εξουδετέρωση της απειλητικής εφόδου του εντόμου και η διάσωση της ελαιοπαραγωγής. Η συνιστώμενη εγρήγορση των παραγωγών είναι ανέφικτη για την πλειονότητα των παραγωγών με δεδομένη την αριθμητική ανεπάρκεια, την ηλικιακή αδυναμία αλλά και την απουσία πολλών από αυτούς από τα χωριά τους.

3. Η άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης πρέπει να βασιστεί σε σχεδιασμό με βάση τις δυνατότητες του συστήματος της συλλογικής δακοκτονίας αλλά και συμπληρωματικές ενισχύσεις από το Υπουργείο και την Περιφέρεια. Ο σχεδιασμός πρέπει να έχει δύο κατευθύνσεις:

(α) Επισήμανση των περιοχών με δακοπροσβολές και αντιμετώπιση τους με ψεκασμούς κάλυψης με χρήση επιτρεπόμενων διασυστηματικών εντομοκτόνων

(β)Έλεγχο των υφιστάμενων πληθυσμών τέλειου εντόμου με αλλεπάλληλους συχνούς δολωματικούς ψεκασμούς με αποτελεσματικό φάρμακο. Το διάστημα των 21 ημερών μεταξύ ψεκασμών που αναφέρεται στην απόφαση κυκλοφορίας και στις ετικέτες φάρμακων πρέπει να επανεξεταστεί.

4.Η μονιμότερη επίλυση του προβλήματος της αποτελεσματικότητας της συλλογικής δακοκτονίας πρέπει να επιδιωχθεί με τη ριζική αναδιοργάνωσή της, η οποία πρέπει να σχεδιαστεί λαμβάνοντας υπόψη τις καιρούς επίσημες προτάσεις φορέων και ιδιαίτερα πρόσφατα υπομνήματα που αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook