Σε απόγνωση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα Χανιά: «Ο κόσμος πεινάει, κατεβάστε τα ένσημα στα 50»

σε-απόγνωση-οι-ξενοδοχοϋπάλληλοι-στα-1310950

Να μειωθούν τα ένσημα που απαιτούνται για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας, ζητούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των Χανίων.

Πιο συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας, πολλοί εργαζόμενοι στον τουρισμό δεν δούλεψαν πέρσι καθώς πολλά ξενοδοχεία παρέμειναν κλειστά, με αποτέλεσμα φέτος να μη συμπληρώνουν τα ανάλογα ένσημα για να επωφεληθούν από το εποχικό επίδομα.

Τα ένσημα που απαιτούνται είναι 85 και το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων απαιτεί από την κυβέρνηση να κατεβάσει τον αριθμό στα 50. Μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6,στην Άννα Παπακωνσταντίνου και τον Γιώργο Κολομπάκη, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης, δήλωσε: «Το ταμείο είναι μείον. Πέρσι δε δουλέψαμε. Φέτος, κάποια ξενοδοχεία δεν άνοιξαν καθόλου και εκεί είναι το πρόβλημα, καθώς πολλοί εργαζόμενοι δεν επαναπροσλήφθηκαν και μένουν εκτός ταμείου ανεργίας. Υπάρχουν και οι εργαζόμενοι που δούλεψαν πέρσι πρώτη φορά και μάζεψαν από 20- 50 ένσημα αλλά ο νόμος λέει ότι χρειάζονται 85 ένσημα. Ο κόσμος πεινάει. Ζητάμε από την κυβέρνηση να τα κατεβάσει στα 50, ώστε να μπει ο κόσμος στο ταμείο ανεργίας.»

Όπως φαίνεται, η τουριστική περίοδος κλείνει με πολλά προβλήματα για μεγάλη μερίδα εργαζομένων στον τουρισμό στα Χανιά. Εργαζόμενοι που πέρσι μπήκαν σε μονομερείς αναστολές δεν έχουν δει ακόμα χρήμα στους λογαριασμούς τους. «Δυστυχώς εδώ και 1,5 χρόνο  δεν έχουν περαστεί ακόμα όλα τα ένσημα των μονομερών αναστολών. Έχουν μπει μόνο οι μήνες Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, με αποτέλεσμα γυναίκες σε εγκυμοσύνη αλλά και εργαζόμενοι με αναρρωτικές άδειες να μην έχουν λάβει τις πληρωμές – επιδόματα που δικαιούνται. Από τη στιγμή που όλα γίνονται ηλεκτρονικά και δεν υπάρχει χαρτούρα, είναι απαράδεκτο να καθυστερούν οι πληρωμές», είπε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Μπαμιάκης.

Παρά το γεγονός ότι η τουριστική κίνηση στο νομό κυμάνθηκε σε εξαιρετικά επίπεδα εν μέσω covid-19, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι ήταν εκείνοι που επηρεάστηκαν περισσότερο. Μάλιστα, εκφράζονται φόβοι για δυσκολία ανεύρεσης προσωπικού την ερχόμενη σεζόν, λόγω των δύσκολων συνθηκών εργασίας που βίωσαν φέτος το καλοκαίρι.

«Κάποιοι εργαζόμενοι δε θα αντέξουν την πίεση και θα αλλάξουν επαγγέλματα»

Όπως δήλωσε στο Zarpa Radio 89,6 ο Πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων του Νομού Χανίων, Μανώλης Μπαμιάκης «οι εργαζόμενοι δούλεψαν πάρα πολύ σκληρά, οι συνθήκες εργασίας ήταν πάρα πολύ δύσκολες. Δυστυχώς φοβάμαι, ότι του χρόνου θα ψάχνουμε ακόμα για εργαζόμενους, διότι κάποιοι εργαζόμενοι δε θα αντέξουν την πίεση και θα αλλάξουν επαγγέλματα. Να βάλουν νερό στο κρασί τους οι ξενοδόχοι, να τηρήσουν τα ωράρια και να πληρώνουν κανονικά.» 

Στο μεταξύ, ο κ. Μπαμιάκης τόνισε πως υπήρξαν και καταγγελίες που φέρεται προσωπικό να εργαζόταν ακόμα και σε μέρες που ήταν στο πρόγραμμα συνεργασία και παράλληλα εξέφρασε την ανάγκη να ενισχυθούν οι έλεγχοι από τα αρμόδια κλιμάκια.

Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Χανίων θα συμμετέχει στο πανελλαδικό συλλαλητήριο που θα διεξαχθεί στην Αθήνα την Τρίτη 9 Νοεμβρίου, προκειμένου να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον κλάδο.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Σε απόγνωση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι στα Χανιά: «Ο κόσμος πεινάει, κατεβάστε τα ένσημα στα 50»

  1. Ηδη πολλοι αλλαξαν επαγγελμα η εφυγαν εξωτερικο.
    Ναι στα 50 ενσημα αλλα κοπελια:, αμετε να μαζωξετε και ελιες μα ντροπη δεν ειναι. Ανετα θα πληρωθεις 40 ευρω μεροκαματο.
    Ισον τουλαχιστον 800 ευρω το μηνα.
    Πανε οι εποχες που δουλευαμε 6 μηνες και 3 μηνες ΟΑΕΔ και καφεδες στο λιμανι.
    Μην περιφρονειτε καμμια δουλεια γιατι αλλιως αληθεια θα πεινάσετε μια μερα.

    Ενας συναδελφος

  2. Η εργασία απαλλάσσει τον άνθρωπο από τα τρία μεγαλύτερα κακά: την ανία, τα ελαττώματα και την ανάγκη. Ας σκεφτούμε «Εις τις ού θέλει εργάζεσθαι, μηδέ εσθιέτω.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook