Σχολεία: Χάος με τις μάσκες και τον αριθμό των μαθητών – Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί

σχολεία-χάος-με-τις-μάσκες-και-τον-αριθ-1095239

Το αίτημα των εκπαιδευτικών για ολιγομελή τμήματα έχει πέσει στο κενό, γεγονός που εμπνέει ανησυχία για τη λειτουργία των σχολείων εν μέσω κορονοϊού.

Από τη Δευτέρα, οι εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει κινητοποιήσεις με ασικό αίτημα είναι η συγκρότηση μικρότερων τάξεων, με τη συμμετοχή έως 15 μαθητών, κάτι που απαιτεί αυξημένες δαπάνες για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων με το απαραίτητο προσωπικό.

Παράλληλα ασκείται κριτική στο υπ. Παιδείας, με την αιτιολογία πως δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των σχολικών αιθουσών ή την επίταξη χώρων που ανήκουν στο Δημόσιο ή τους Δήμους, για την στέγαση των μαθητών σε περισσότερες, πιο ευρύχωρες αίθουσες.

Την Τρίτη, ο Στέλιος Πέτσας προανήγγειλε την επιβολή κυρώσεων για τη μη χρήση μάσκας στα σχολεία. Άλλωστε, η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους του σχολείου, αποτελεί και το μοναδικό μέτρο κατά του κορονοϊού στα σχολεία, τ’ έχει λάβει η κυβέρνηση.

Ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η δήλωση της Νίκης Κεραμέως πως κατά μέσον όρο στη χώρα μας οι σχολικές τάξεις έχουν 17 μαθητές, κάτι που προφανώς δεν συμβαίνει στα μεγάλα αστικά κέντρα – και όχι μόνο.

«Ανέκδοτο το 17 μαθητές ανά τάξη»

Ο Γιάννης Μαρινάτος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου και γενικός γραμματέας του ΝΤ ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου, υποστηρίζει πως η υπουργός Παιδείας επιχειρεί να παραπλανήσει με δόλιο τρόπο την κοινή γνώμη, προκαλεί σύγχυση και την κατηγορεί γι’ ανυπαρξία σχεδίου.

«Υποτίθεται ότι η κα Νίκη Κεραμέως παραχώρησε τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου για να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα και να ξεκαθαρίσει όλα τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν σε σχέση με την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων και να καλλιεργήσει-μέσω των απαντήσεών της-ένα αίσθημα ασφάλειας σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Τελικά, αν κρίνουμε τουλάχιστον από τις αντιδράσεις των εκπαιδευτικών και των γονέων, η Υπουργός Παιδείας κατάφερε το ακριβώς αντίθετο. Να προκαλέσει σύγχυση αλλά και οργή στις τάξεις των εκπαιδευτικών λειτουργών της χώρας, ιδιαίτερα για το θέμα του αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Η κυβέρνηση είχε στη διάθεσή της ένα διάστημα έξι μηνών για να επεξεργαστεί και να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων. Μετά από τόσους μήνες όμως δεν κατάφεραν να το πράξουν. Δεν υπάρχει ουσιαστικά κανένα σχέδιο. Δεν προκύπτει από αυτά που είπε η Υπουργός.

Αυτό μάλιστα που ειπώθηκε περί 17 μαθητών μέσο όρο ανά τάξη μόνο ως αστείο μπορεί να εκληφθεί. Ο μέσος όρος προκύπτει από το άθροισμα των σχολείων των μεγάλων αστικών κέντρων με τα σχολεία της επαρχίας και των απομακρυσμένων περιοχών που έχουν σαφώς λιγότερα παιδιά. Ουσιαστικά, σ’ αυτό το κομμάτι η κυρία Υπουργός μας είπε ότι τα τμήματα θα παραταχθούν πλήρη. Στα μεγάλα αστικά κέντρα δηλαδή με 25 μαθητές ανά τάξη. Καμία φροντίδα και μέριμνα για τη μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τάξη», τόνισε.

Κεραμέως: Πώς προκύπτει το 17 μαθητές ανά τάξη

«Έγινε μεγάλη συζήτηση για το 17 που έδωσα στη δημοσιότητα. Πώς βγήκε το 17; Βγήκε αφαιρώντας τα ειδικά σχολεία. Κατά τα λοιπά, προφανώς αυτό περιλαμβάνει και την Περιφέρεια. Πλην όμως αν δει κανείς τα αστικά κέντρα εκεί ο μέσος όρος είναι από 18 μέχρι 22 ανάλογα τη σχολική βαθμίδα». Αυτό σημείωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, αναφορικά με τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η δήλωσή της για μέσο όρο 17 μαθητών ανά σχολική τάξη στα σχολεία της χώρας.

Την Τρίτη, ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε δριμεία κριτική στην κ. Κεραμέως και την κυβέρνηση, διά μέσου του Αλέξη Χαρίτση.

Η κ. Κεραμέως «επιβεβαίωσε αυτό που φάνηκε από τη χθεσινή συνέντευξη τύπου: η κυβέρνηση δεν έχει κανένα ουσιαστικό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων. Είναι πραγματικά θλιβερό. Στη χώρα που 997.000 μαθητές, πάνω από το 70% του μαθητικού πληθυσμού, πηγαίνουν σε τάξεις με περισσότερους από 17 μαθητές, η κυβέρνηση πορεύεται με ευχολόγια και αντιφάσεις που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τη δημόσια υγεία», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία δεν έκανε τίποτα επί μήνες για να μειώσει τον αριθμό των μαθητών ανά σχολικό τμήμα, να θωρακίσει τις σχολικές υποδομές, να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς που θα κληθούν να διαχειριστούν μια πρωτόγνωρη και εξαιρετικά δύσκολη συνθήκη.

Το μόνο που αποκαλύπτει καθημερινά η κυβέρνηση είναι η τεράστια απόσταση που την χωρίζει από την ζοφερή πραγματικότητα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook