Σάλος με τη Μονή Γουβερνέτου που διώχνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων – Ποιος θα μιλήσει με το Πατριαρχείο

σάλος-με-τη-μονή-γουβερνέτου-που-διώχν-1210387

Για το σοβαρό ζήτημα της στέγασης του Κοινωνικού Παντοπωλείου τοποθετήθηκε στο Zarpa Radio 89.6 η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χανίων.

Η Ελένη Ζερβουδάκη μίλησε στην εκπομπή του Δημήτρη Παππά και αναφέρθηκε στην αναζήτηση χώρου για την δομή του Δήμου, αφού το κτήριο στην οδό Περίδου, όπου στεγαζόταν μέχρι πρότινος, δεν θα είναι πλέον διαθέσιμο, όπως ενημέρωσε η ιδιοκτήτρια, Μονή Γουβερνέτου.

«Eδώ και δέκα χρόνια η Μονή είχε παραχωρήσει δωρεάν το οίκημα αυτό για τη στέγαση του Κοινωνικού Παντοπωλείου», είπε η κα Ζερβουδάκη. Όπως τόνισε, «πέρσι έγινε γνωστό από τον ηγούμενο οτι θα πρέπει ο Δήμος να αφήσει το οίκημα. Έγιναν κάποιες επαφές, αλλά

η άποψη της μονής δεν άλλαξε, ενώ από τις αρχές του έτους προσπαθούσα αλλά δεν είχα καταφέρει να επικοινωνήσω ξανά με τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ευμενείας Ειρηναίο, ηγούμενο της Μονής

Όταν τελικά βρεθήκαμε και μιλήσαμε, ήταν ανένδοτος στην άποψή του, λέγοντας οτι χρειάζονται το κτήριο για ιδία χρήση. Είπε όμως ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τον χώρο για εμπορικούς σκοπούς.»

Όσο για το ενδεχόμενο, αυτή η εξέλιξη να σχετίζεται με την πρόσφατη τοποθέτηση πύλης από τη Μονή, η κα Ζερβουδάκη ξεκαθάρισε ότι τα δύο γεγονότα δεν συνδέονται:

«Θα ήταν άτοπο να γίνει σύνδεση με την πύλη που χτίστηκε ανάμεσα στη Μονή Γουβερνέτου και στην Αγία Τριάδα και το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Γνωρίζαμε την πρόθεση της Μονής ένα χρόνο τώρα, δεν είναι κάτι που μάθαμε χθες.»

Όσο για το τί μέλλει γενέσθαι, η κα Ζερβουδάκη έκανε γνωστό ότι γίνονται προσπάθειες επικοινωνίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ενώ ταυτόχρονα αναζητείται άλλο κτίριο:

«Δεν αφήνουμε κάτι στην τύχη του, επειδή έχουμε να κάνουμε με ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Έχουμε κάνει αναζήτηση και ήρθαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εγκρίνει την ανάγκη μίσθωσης ακινήτου.

Ο Δήμος Χανίων δεν έχει κατάλληλο κτήριο στο κέντρο της πόλης για να στεγάσει την υπηρεσία, συνεπώς πρέπει να ψάξει για ενοικίαση. Επίσης, ο δήμαρχος προσπαθεί να επικοινωνήσει με το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να δει αν είναι εφικτό να ρυθμιστεί το ζήτημα.

Το ζήτημα όμως έχει δύο μέρη. Το νομικό, που προφανώς κάνει σαφές πως δεν μπορούμε να κάνουμε κουμάντο στην περιουσία κανενός ανθρώπου ή φορέα. Αλλά και το ηθικό. Το οποίο λεει πως, όταν ευαγγελιζόμαστε πως είμαστε υπέρ των αδυνάτων, ότι «ο έχων δύο χιτώνες να δώσει τον έναν», τι κάνουμε ηθικά για το Κοινωνικό Παντοπωλείο;»

zarpanews.gr

9 thoughts on “Σάλος με τη Μονή Γουβερνέτου που διώχνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χανίων – Ποιος θα μιλήσει με το Πατριαρχείο

  1. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΜΠΟΡΟΥΝΕ ΜΠΡΕ ΟΙ ΜΟΝΑΧΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝΕ ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝΕ ΜΠΙΖΝΕΣ REAL ESTATE????????
    INTA ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΝΟΥΝΕ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ??????
    ΑΘΗΚΕ ΜΠΡΕ Η ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ…
    ΦΕΡΤΕ ΤΟΝ ΑΦΡΟ ΚΑΙ ΤΗ GILLETTE NA ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ.

  2. Ο χώρος που στεγάζεται το κοινωνικό πλυντήριο είναι δωρεάν άραγε???
    Τόσα χρόνια τώρα το θυμήθηκε ο δήμος να βρει κτίριο?
    Ένα ευχαριστώ για τα δέκα χρόνια δωρεάν χρήσης δεν ακουσε κανείς.

    1. Έτσι είναι δυστυχώς. Αντί για το ευχαριστώ στη μονή για τη δεκάχρονη προσφορά της οι γνωστοί αντίπαλοι της εκκλησίας ίσως θέλουν να το οικειοποιηθούν κιόλας. Ίσως δούμε και καμμιά πορεία γι΄αυτό… Αυτοί που στη δική τους περιουσία δε σηκώνουν μύγα στο σπαθί τους.Πάντως, ο Δήμος με τόσα άδεια μαγαζιά δεν νομίζω να δυσκολευτεί να βρεί ανάλογο χώρο.

  3. σωστά τα λεει ο »φιλος» ΜΙΧΑΛΗΣ
    τέρμα πια το τζάμπα!!!!!!
    γνωρίζεται μωρέ με τι κόπο και ίδρωτα τα απόκτησε η εκλλησια μας?
    πετραδάκι πετραδάκι το έκαναν ούλα αυτά με τον ίδρωτα τους
    ΑΑΑ ΡΕ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  4. Your true colours.
    Να τους αφήσουμε στην ησυχία τους και να μην ξαναπατήσει ποτέ λαϊκός το πόδι του στην «περιουσία» τους.
    Ας γίνουν μοναχοί όνομα και πράγμα.

  5. Να βάλουμε κάποια πράγματα στη θέση τους:
    Καταρχήν δεν είναι 10 χρόνια που το ακίνητο έχει παραχωρηθεί, είναι σχεδόν 11 μιση.
    Κατά δεύτερον οι λόγοι δεν είναι οικονομικοί, αφού η Μονή δε δέχτηκε να πάρει ενοίκιο ή να πληρωθεί το ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς φόρους τους οποίους καλύπτει η Μονή για το μαγαζί αυτό.
    Κατά τρίτον ο Δήμος γνώριζε από τα τέλη του 2019 ότι αυτή θα ήταν η τελευταία χρονιά που το μαγαζί θα παραχωρούνταν δωρεάν για το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Παρεπιπτόντως αυτό ξεκίνησε και στήθηκε με ενέργειες της Μονής και ΟΧΙ του δήμου Χανίων. Επειδή πολλοί δε γνωρίζουν, ο Δήμος Χανίων μπήκε στην κίνηση μετά από πρόταση της Μονής γιατί είχε τη δυνατότητα και την τεχνογνωσία να τρέξει το εγχείρημα, κάτι που δεν είχε η Μονή. H Μονή σε κάποια φάση απόφάσισε να αποχωρήσει από το εγχείρημα, και οι λόγοι γι’ αυτό θα πρέπει ν’ αναζητηθούν.
    Από κει και πέρα, δε θα σχολιάσω ότι ο Δήμος ασχολήθηκε με το οίκημα ΑΦΟΥ είχε λήξει η παραχώρησή του και όχι πριν, δείγμα χαμηλού ενδιαφέροντος για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.
    Τέλος υπάρχει και κάτι ακόμα που ακούγεται και αξίζει να ερευνηθεί: Αληθεύει ότι είχε προταθεί να μεταστεγαστεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο σε χώρο ιδιοκτησίας της Μονής στην Πλατεία Κολοκοτρώνη – δίπλα στο Κοινωνικό Ιατρείο και υπήρξε άρνηση του Δήμου;
    (Παρεπιπτόντως, δεν ακούω τίποτα για το Κοινωνικό Ιατρείο το οποίο η Μονή στηρίζει εδώ και πάρα πολλά χρόνια).
    Στο χέρι του Δήμου είναι να βρεθεί μία λύση, και αφήσουν στην άκρη τα πυροτεχνήματα τύπου «ο δήμαρχος θα τηλεφωνήσει στον Πατριάρχη». Ας πάρει ο Δήμαρχος τον ηγούμενο να συννεοηθούν, πιο εύκολο και γρήγορο είναι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook