Ράπτη για το γηροκομείο – «κολαστήριο» των Χανίων: Η ευθύνη ανήκει στην Περιφέρεια

ράπτη-για-το-γηροκομείο-κολαστήριο-1218173

Οι ευθύνες για το «κολαστήριο» των Χανίων και η ανάγκη να διερευνηθούν πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα τόνισε, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη, υπογραμμίζοντας ότι ο ελεγκτικός μηχανισμός ανήκει στην αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα στην Περιφέρεια.

Όπως είπε η κ. Ράπτη, η απόδοση των ευθυνών, αλλά και η πλήρης διελεύκανση της υπόθεσης πρέπει να γίνει αμέσα.

Οι καθηγητές γενικής Ιατρικής, Χρήστος Λιονής, Ψυχιατρικής, Αλέξανδρος Βγότζας και κοινωνιολογίας, Νίκος Νικολακάκης, μίλησαν για το κοινωνικό αυτό πρόβλημα που αποτυπώνει την επιθετική συμπεριφορά ανθρώπων απέναντι σε πολίτες που, πλέον, λόγω της προχωρημένης ηλικίας τους και των προβλημάτων που επιφέρει, δεν μπορούν να αντιδράσουν.

Ο εποπτικός μηχανισμός ήταν και είναι ελλιπής, αναφέρει ο κ. Λιονής, ο οποίος μεταξύ άλλων παρουσίασε και την πρόταση που είχε καταθέσει στην Περιφέρεια Κρήτης για το πώς μπορούν να θωρακιστούν αυτές οι δομές.

Από την πλευρά του ο κ. Βγότζας αναφέρθηκε στους πλημμελείς ελέγχους και στο ελλιπέστατο εποπτικό σύστημα, τονίζοντας ότι πρέπει να λαμβάνονται γενναίες αποφάσεις σε τέτοια περιστατικά και ας δυσαρεστούνται «φίλοι και ψηφοφόροι».

Την ίδια ώρα, ο εγκληματολόγος, Γιώργος Παπακωσταντής, ανέλυσε την διαδικασία απόδοσης των ευθυνών, τονίζοντας ότι η δικαιοσύνη πρέπει να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο αναφερόμενος όμως και στο δικαστήριο των social media. Μάλιστα, ο κλινικός ψυχολόγος, Νίκος Παπανικολάου, ανέλυσε το προφίλ των δραστών που χωρίς ίχνος ευαισθησίας βιαιοπραγούν και την ίδια ώρα εγκαταλείπουν ανθρώπους.

Οι ευθύνες πολλές και τα ερωτηματικά αναπάντητα για ένα μείζον θέμα που απασχόλησε την κοινή γνώμη, προκαλώντας σοκ και ντροπή. Υπενθυμίζεται πως η έρευνα, που αρχικά είχε εστιάσει στους θανάτους ηλικιωμένων από την αρχή του 2020 μέχρι τον Μάρτιο του 2021, έχει πλέον επεκταθεί προς τα πίσω χρονικά και στην περίοδο 2015-2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία περιλαμβάνονται πάνω από 30 υποθέσεις θανάτων, μόνο για τον πρώτο ενάμιση χρόνο που ζητήθηκαν στοιχεία από τα ληξιαρχεία και τα νοσοκομεία, ενώ μετά τη διεύρυνση της έρευνας ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να φτάσει σε… εκατοντάδες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook