«Πρωταθλητές» στις γεννήσεις οι Κρητικοί – Φόβοι για συρρίκνωση του πληθυσμού μέχρι το 2050

πρωταθλητές-στις-γεννήσεις-οι-κρητ-1432880

Παρά το γεγονός ότι στην Κρήτη οι γεννήσεις ξεπερνούν τους θανάτους, σύμφωνα με τα δημογραφικά στοιχεία, τα μηνύματα για τον πληθυσμό της υπόλοιπης χώρας δεν είναι το ίδιο αισιόδοξα.

Στα Χανιά τουλάχιστον, το 2021 καταγράφηκαν περισσότερες γεννήσεις απ’ ότι θάνατοι, την ώρα που στην υπόλοιπη χώρα οι δείκτες πέφτουν κατακόρυφα. Σύμφωνα με το ληξιαρχείο Χανίων, το 2021, καταγράφηκαν συνολικά 1.849 γεννήσεις, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με το 2020, οπότε και είχαν δηλωθεί 1.667.

Το γεγονός ότι στην Κρήτη αλλά και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι γεννήσεις ξεπερνούν σε αριθμό τους θανάτους, επιβεβαίωσε η Επικεφαλής Ερευνών και διευθύντρια του μη κερδοσκοπικού ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις, Φαίη Μακαντάση, μιλώντας το πρωί στο Zarpa Radio 89,6 και στους Άννα Παπακωνσταντίνου και Γιώργο Κολομπάκη, με αφορμή την επιστημονική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Τριτέκνων Χανίων, το Σάββατο 30 Απριλίου στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» στα Χανιά, με θέμα την υπογεννητικότητα, στην οποία θα είναι ομιλήτρια.

«Το δημογραφικό είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας και αυτό το δείχνουν και οι προβολές για το πόσοι θα είμαστε το 2050 αλλά και οι δείκτες γονιμότητας στη χώρα, που έχουμε έναν από τους χαμηλότερους παγκοσμίως. Περίπου στην Ελλάδα, γεννιέται 1,3 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Το όριο αναπλήρωσης ώστε ο πληθυσμός να παραμένει σταθερός είναι τα 2,1 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Έχουμε πέσει και κάτω από την παγίδα χαμηλής γονιμότητας, που είναι το 1,5 παιδιά ανά γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας», επεσήμανε η κ. Μακαντάση και συνέχισε λέγοντας πως «ρόλο παίζει και το ΑΕΠ της περιοχής ωστόσο διαχρονικά το πρόβλημα είναι συνολικό και όχι σε τοπικό επίπεδο».

Οι Ελληνίδες σήμερα αποκτούν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία 30+ ετών.

Στο μεταξύ, η κ. Μακαντάση τόνισε πως στην Ελλάδα γεννιούνται λιγότερα από 100.000 παιδιά τον χρόνο.

«Η Κρήτη και τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου είναι και οι μόνες περιφέρειες, οι οποίες φαίνεται ότι το φυσικό ισοζύγιο να είναι θετικό. Λέγοντας φυσικό ισοζύγιο εννοείται η αφαίρεση των γεννήσεων από τους θανάτους. Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι αυτή η εικόνα σε όλη την Ελλάδα. Ο πληθυσμός της Ελλάδας, αν λάβουμε υπόψη όλα τα σενάρια, στο μέλλον θα μειωθεί σημαντικά. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Μακαντάση, λέγοντας πως «με βάση το αισιόδοξο σενάριο θα είμαστε 10 εκατομμύρια και με βάση το πιο απαισιόδοξο θα είμαστε 8,3 ενώ με ένα πιο ενδιάμεσο σενάριο θα είμαστε 8,8 εκατομμύρια έως το 2050».

Όπως είπε η κ. Μακαντάση, από το 2011 το φυσικό ισοζύγιο είναι αρνητικό, έχουμε δηλαδή περισσότερους θανάτους απ’ ότι γεννήσεις.

Σημαντικό ρόλο στο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας παίζει και η μετανάστευση των νέων Ελλήνων σε χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να αναζητήσουν εργασία και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης:

«Το μεταναστευτικό ισοζύγιο είναι και αυτό αρνητικό, καθώς παρά την προσφυγική κρίση, πολλοί Έλληνες έφυγαν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερη ζωή στο εξωτερικό. Σύμφωνα και με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2016, μετανάστευσαν μισό εκατομμύριο Έλληνες νέοι, άγαμοι και μορφωμένοι, κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων, γιατροί και απόφοιτοι πολυτεχνικών σχολών (προς Γερμανία και Βρετανία το 80% αυτών)».

Την ίδια ώρα, η κ. Μακαντάκη δήλωσε πως το 2050 θα έχει μειωθεί σημαντικά ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας στο 1 εκατομμύριο, από 1,6 εκατομμύρια που είναι σήμερα. «Θα υπάρχουν διακυμάνσεις μέχρι το 2050 που θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη σχολική και εκπαιδευτική κοινότητα».

Φόβοι κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας

Ο οικονομικά ενεργός πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί μέχρι το 2050. ‘Όπως εκτιμά και η κ. Μακαντάση, η οποία μελετά τα δημογραφικά στοιχεία, αναμένεται μείωση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού από  4,7 εκατομμύρια που ήταν το 2015 στα 3 εκατομμύρια, με αποτέλεσμα, αυτό να έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook