«Πολυμήχανος» Κρητικός έφτιαξε πατέντα για τις ελιές και κάνει… θραύση | Photos + Video

πολυμήχανος-κρητικός-έφτιαξε-πατέ-1135304

Ένας πολυμήχανος Ρεθυμνιώτης, ο Κώστας Τσουντάνης, για τον οποίο λέγεται πως «ό,τι δουν τα μάτια του, το φτιάχνουν τα χέρια του», κατάφερε να δημιουργήσει ένα πολυεργαλείο-πολυμηχάνημα που έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, όχι μονάχα στο νησί αλλά και έξω από αυτό. Δεν είναι λίγοι δε, εκείνοι που επικοινωνούν μαζί του δείχνοντας ενδιαφέρον για την πατέντα του ακόμη και από το εξωτερικό.

Ο Κώστας Τσουντάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αμπελάκι Ρεθύμνου, εκεί όπου σε καθημερινή βάση μονοπωλούσαν τον χρόνο του οι αγροτικές εργασίες κάθε είδους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούσε από μικρή ηλικία να κάνει τη ζωή του εύκολη και συχνά-πυκνά σκαρφιζόταν πρωτότυπα εργαλεία και μηχανισμούς για να πετύχει τον σκοπό του.

Με τα χρόνια εξέλιξε την ικανότητά του να δημιουργεί κατασκευές και αποφοιτώντας από την τεχνική σχολή ως συγκολλητής, αρχίζει να κάνει την πρακτική του σε μεγάλο μηχανουργείο του Ρεθύμνου.

Τα πρώτα του επιτεύγματα είχαν να κάνουν με βοηθητικά εργαλεία που πολλές φορές συμπλήρωναν μια έλλειψη ενός γεωργικού μηχανήματος. Δεν έλειψαν όμως και οι δικές του κατασκευές που εξυπηρετούσαν κάτι συγκεκριμένο: π.χ. το φύτεμα ή το βγάλσιμο της πατάτας. Οι δημιουργίες του σε σιδηροκατασκευές χωρίς μηχανικά μέρη διαδέχονταν η μία την άλλη, ωστόσο αυτό δεν του ήταν αρκετό…

Κι εγένετο πολυμηχάνημα!

Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, εστίασε την προσοχή του στην κατασκευή ενός πολυμηχανήματος που θα έλυνε μια και καλή το πρόβλημα με τα συσσωρευμένα κλαδιά από τις ελιές μετά το κλάδεμα. Παλαιότερα τα έκαιγαν, γεγονός που μόνο κόπο και στάχτη στο χωράφι απέφεραν. Αυτό έβαλε σε σκέψεις τον Κώστα και αποφάσισε να κατασκευάσει ένα θρυμματιστή για τα κλαδιά. Με αυτόν τον τρόπο, θα έβγαινε διπλά κερδισμένος καθώς όλοι γνωρίζουν πως με τα θρύμματα των κλαδιών θα έβρισκε μια εξαιρετική λίπανση και για την ίδια την ελιά.

Το μηχάνημα έχει υψηλές απαιτήσεις σε γνώσεις και πέρασε πολλά στάδια κατασκευής και δοκιμών για να ταιριάξουν όλα και να συνδυαστούν σε μικρό όγκο. Συνδυάζει θρυμματιστή για τα κλαδιά, κλαδοτεμαχιστή για τα κλωνάρια και κώνο σχισίματος για κορμούς και πιο χοντρά ξύλα. Τέλος, προστέθηκε μια μπίλια κοτσαδούρας, που θα ευνοεί την σύνδεση με τρέιλερ για την φόρτωση των ξύλων.

Η τελευταία του έκδοση, μάλιστα, φέρει τη σήμανση CE και πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές ως προς την ασφάλεια και την προστασία της υγείας και του περιβάλλοντος, ενώ έχει κατοχυρωθεί σαν πατέντα στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.

 

daynight.gr

2 thoughts on “«Πολυμήχανος» Κρητικός έφτιαξε πατέντα για τις ελιές και κάνει… θραύση | Photos + Video

  1. αυτο το μηχανημα υπαρχει εδω και δεκαετιες στο εξωτερικο, θρυμματιστης κλαδιων.
    επισης, απο που κι ως που το πριονιδι ενδεικνυται για λιπανση των ελιων;
    επισης#2 δεν υπαρχει καλυτερο μερος για καλοκαιρινο μποστανι απο το μερος που εκαψες περυσι τα κλαδια απο το κλαδεμα. αυτα. μην σας διακοπτω ομως, συνεχιστε το ανιδιοτελες λιβανιστηρι…

  2. Μπράβο στο παλληκάρι, άξιος, ικανός και έξυπνος. Το μηχανικά όπως αναφέρει ο φίλος « αυτόνομος» όντως υπάρχει, ονομάζεται Wood chipper και εφευρέθηκε από ένα Γερμανό το 1884, αυτό δεν μειώνει την πατέντα του συντοπίτη μας και αν μη τι άλλο προτιμήστε τα Ελληνικά και δή ντόπια προϊόντα, μηχανήματα, κατασκευές κλπ. Μακάρι να γεμίσει η Ελλάδα μας Τσουντάνηδες, τέτοιους νέους χρειάζεται η Ελλάδα να πάει μπροστά ! Εύγε στο Κώστα λοιπόν και καλή συνέχεια, εύχωμαι η πορεία σου να είναι ανώτερη των προσδοκιών σου !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook