«Να μείνουν προστατευμένα τα Θοδωρού με τα κρι-κρι» – Τι δήλωσαν Χανιώτες που τα επισκέφθηκαν σήμερα για τη γιορτή | Video+Photos

να-μείνουν-προστατευμένα-τα-θοδωρού-1707946

Η καθιερωμένη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων στη νησίδα Θοδωρού, ανοικτά της Αγίας Μαρίνας, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Αποτελώντας τη μοναδική δυνατότητα επίσκεψης στη νησίδα, η γιορτή περιελάμβανε την καθιερωμένη λειτουργία στο εκκλησάκι του νησιού πρωτοστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, αλλά και ένα μικρό πικ-νικ για τους παραβρισκόμενους. Στα Θοδωρού συνεχίζει να διατηρείται ένας αυτόνομος και άγριος πληθυσμός κρητικού αίγαγρου (κρι-κρι) και

«Είναι ένας χώρος απόλυτης προστασίας, ένα εκτροφείο αιγάγρου. Το 1947 είχε κηρυχθεί αναδασωτέο, το 1963 απαλλοτριώθηκε πλήρως. Εκτός από τον αίγαγρο στον τόπο αυτόν έχουμε και λαγούς, πέρδικες και άλλα είδη πανίδας. Είναι ένα οικοσύστημα που έχει σταθερότητα. Είναι σημαντική η συνεισφορά του προσωπικού, των φυλάκων, που με τις προσπάθειές τους κρατούν τον χώρο προστατευμένο. Η υπηρεσία μας χρειάζεται όμως περισσότερο έμψυχο δυναμικό και χρηματοδότηση, γιατί αρκετοί από εμας έχουμε υπερβει την εργασιακή ωρίμανση και χρειάζεται να εξασφαλιστεί η συνέχεια, ώστε η υπηρεσία να συνεχίσει να προσφέρει και στον πολίτη και στα φυσικά οικοσυστήματα της περιοχής μας», δήλωσε η διευθύντρια δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη.

«Είναι εργάσιμη μέρα και δεν βοήθησε πολύ τον κόσμο για να έρθει. Φέτος διαπιστώνω όμως προσέλευση τουριστών για να δουν το φυσικό τοπίο» είπε, μεταξύ άλλων, η αντιδήμαρχος Χανίων, Ελένη Ζερβουδάκη.

Σχεδόν ομόφωνα, όσοι επισκέφθηκαν τη νησίδα για τη γιορτή, δήλωσαν πως θα πρέπει να παραμείνει προστατευμένη, αλλά με διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά τις επισκέψεις:

«Το τοπίο είναι πολύ ενδιαφέρον, πρώτη φορά ερχόμαστε εδώ. Εγώ νομίζω ότι πρέπει να μείνει προστατευμένο, δεν χρειάζεται να ανοίξει για τουρισμό, δεν συνδυάζεται αυτό με την άγρια φύση», δήλωσε ένας επισκέπτης της νησίδας.

«Είναι ένα μέρος που αξίζει να επισκεφθεί κανείς. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει για επισκέπτες, αλλά να είναι αυστηρά ελεγχόμενη», δήλωσε άλλος επισκέπτης.

«Από πέρσι που πρωτοήρθα, είπα πως θα έρχομαι κάθε χρόνο. Είναι καλύτερο να μην είναι όλο τον χρόνο επισκέψιμο. Ας το κάνουν και δύο φορές τον χρόνο, αλλά όχι παραπάνω», είπε άλλη επισκέπτρια.

«Είναι ένα πλούσιο μέρος που λείπει από τον χανιώτικο λαό. Θα μπορούσε, με μια περίφραξη, να είναι επισκέψιμο ένα μικρό κομματάκι στον νότιο τομέα. Αλλά με σεβασμό στο περιβάλλον», υποστήριξε άλλος επισκέπτης:

Δείτε φωτογραφίες:

zarpanews.gr

One thought on “«Να μείνουν προστατευμένα τα Θοδωρού με τα κρι-κρι» – Τι δήλωσαν Χανιώτες που τα επισκέφθηκαν σήμερα για τη γιορτή | Video+Photos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook