«Μαύρα μαντάτα» για την πορεία των τιμών ενέργειας

μαύρα-μαντάτα-για-την-πορεία-των-τιμ-1357836

Οι τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, προειδοποιεί με έκθεσή της η Κομισιόν. Όπως τονίζει, «οι τυπικές τιμές δεκαετίας των προθεσμιακών συμβολαίων (στην περιοχή των 15-25 ευρώ/MWh) δεν είναι πιθανό να επιστρέψουν στα επόμενα δύο – τρία χρόνια».

Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι τιμές λιανικής –τόσο για το ρεύμα όσο και για το αέριο– θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους μήνες, δεδομένου ότι δεν έχουν μετακυλιστεί στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του δ΄ τριμήνου 2021. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τα στοιχεία που παραθέτει η Κομισιόν αναδεικνύονται οι αδυναμίες του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, δηλαδή η οριακή επάρκεια αλλά και το ακριβό μείγμα καυσίμου».

Στο μεταξύ στην κορυφή της Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα σε σχέση με το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος με βάση τη μηνιαία έρευνα που διενεργούν η αυστριακή ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Energie-Control) και η Ουγγρική Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και Δημόσιας Χρήσης (MEKH) μέσω της εταιρίας αναλύσεων VaasaETT, που συνεργάζεται με την Κομισιόν.

Έτσι το Δεκέμβριο του 2021 ακριβότερη πόλη της Ευρώπης ήταν η Κοπεγχάγη με τιμή στα περίπου 0,40 ευρώ / κιλοβατώρα. Ακολούθησαν το Λονδίνο με 0,396 ευρώ, οι Βρυξέλλες με λίγο πάνω από τα 0,37 ευρω, το Βερολίνο με 0,362 ευρώ και το Άμστερνταμ με περίπου 0,343 ευρώ. Ακολουθεί στην 6η θέση η Αθήνα με 0,315 ευρώ.

Παράλληλα η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση στην Ε.Ε. των 27 ήταν σχεδόν στα 0,24 ευρώ ανά Κιλοβατώρα και στις 33 πόλεις της Ευρώπης περίπου στα 0,23 ευρώ ανά Κιλοβατώρα. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τιμές προ κρίσης οι αυξήσεις στο κόστος για τον Έλληνα έχουν αυξηθεί κατά περίπου 350% (ευρώ ανά Κιλοβατώρα).

Στον αντίποδα το πιο φτηνό ρεύμα έχουν οι κάτοικοι στο Κιέβο της Ουκρανίας με 0,0546 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, στο Βελιγράδι της Σερβίας με 0,0811 ευρώ, στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας με 0,105 ευρώ, στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου με 0,105 ευρώ την Κιλοβατώρα, στη Βαλέτα της Μάλτας και στη Σόφια της Βουλγαρίας με 0,123 ευρώ.

Το φυσικό αέριο

Επίσης σε σχέση με το φυσικό αέριο η Αθήνα είναι στην 7η υψηλότερη με τους οικιακούς καταναλωτές να πληρώνουν το φυσικό αέριο προς 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ακριβότερη πόλη ήταν η Στοκχόλμη με 0,234 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, η Κοπεγχάγη με 0,194 ευρώ, το Άμστερνταμ με τιμή του φυσικού αερίου στα σχεδόν 0,19 ευρώ ανά Κιλοβατώρα, η Βέρνη της Ελβετίας με 0,143 ευρώ, η Ρώμη με 0,13 ευρώ και η Βιέννη με 0,125 ευρώ.

Στις φθηνότερες πόλεις της Ευρώπης συναντάμε με τιμές από 0,025 ευρώ έως 0,05 ευρώ το Κίεβο, τη Βουδαπέστη, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι, τη Βαρσοβία, τη Μπρατισλάβα, το Ζάγκρεμπ και τη Ρίγα.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook