«Μακεδονία ξακουστή»: Για ποια απαγόρευση μιλούν και γράφουν;

μακεδονία-ξακουστή-για-ποια-απαγόρ-834197

«Τα “βατράχια” του Λιμενικού τραγούδησαν το “Μακεδονία ξακουστή” παρά την απαγόρευση», ήταν ο τίτλος αρκετών δημοσιευμάτων χθες σε sites και blogs στο διαδίκτυο. Και κάπως έτσι γράφονται οι ψευδείς ειδήσεις και αναπαράγονται εύκολα, χωρίς ρεπορτάζ και εξακρίβωση, καθώς ουδέποτε υπήρξε «απαγόρευση» για το «Μακεδονία ξακουστή».

Κάποιοι όμως πολλές μέρες πριν από την 25η Μαρτίου είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν την είδηση, γράφοντας και ολόκληρα άρθρα, σύμφωνα με τα οποία το Λιμενικό Σώμα απαγόρευσε την απαγγελία ύμνων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Το ρεπορτάζ λοιπόν λέει τα εξής: Ο διοικητής της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (ΜΥΑ) έβγαλε μια διαταγή «περί απαγόρευσης συνθημάτων» στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Με αφορμή τα δημοσιεύματα και τα σχόλια που ακολούθησαν, το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος διευκρίνισε με ανακοίνωση ότι «σύμφωνα με τις πάγιες διατάξεις που ισχύουν για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, επιτρέπεται στα πεζοπόρα τμήματα της παρέλασης, μετά τη διέλευσή τους από το τιμώμενο πρόσωπο, να άδουν εγκεκριμένα στρατιωτικά άσματα και όχι συνθήματα.

Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη διαταγή του διοικητή της ΜΥΑ κινείται στο πνεύμα των διατασσομένων, αφού υπενθυμίζει τη σχετική απαγόρευση αναφορικά με τα συνθήματα».

Χωρίς να αμφισβητούμε τη δύσκολη και επικίνδυνη δουλειά των βατραχανθρώπων του Λιμενικού Σώματος, υπενθυμίζουμε για όσους το έχουν ξεχάσει ότι το 2010 στην παρέλαση δύο από τα συνθήματα που φώναζαν άνδρες της ΜΥΑ ήταν «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς».

Αυτά ακριβώς φαίνεται ότι πήγε να προλάβει η διαταγή του διοικητή τους. Ολα τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε και να γράφουμε.

Γράφει η Χριστίνα Παπασταθοπούλου

One thought on “«Μακεδονία ξακουστή»: Για ποια απαγόρευση μιλούν και γράφουν;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook