«Covidogs»: Οι σκύλοι που ανιχνεύουν τον κορονοϊό – Τους εκπαίδευσε ο αυστριακός στρατός

covidogs-οι-σκύλοι-που-ανιχνεύουν-τον-κορο-1309828

Με επιτυχία εκπαίδευσε ο αυστριακός στρατός δύο σκύλους, ούτως ώστε να ανιχνεύουν με την όσφρησή τους τον κορονοϊό.

Η επιτυχής διαδικασία επιβεβαιώνει με τη σειρά της μελέτες παγκοσμίως που έχουν προηγηθεί, βάσει των οποίων τα σκυλιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αναγνωρίζουν φορείς του ιού.

Οι σχετικές μελέτες

Κλινικές δοκιμές σε ολόκληρο τον κόσμο από την Ταϊλάνδη έως τη Βρετανία έχουν βρει ότι οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιούν την ισχυρή όσφρησή τους για να εντοπίζουν τον κορονοϊό με υψηλού βαθμού ακρίβεια, προτείνοντας να χρησιμοποιούνται ως ένα επιπλέον μέσο ασφάλειας σε μαζικές εκδηλώσεις και σε εισόδους στα σύνορα.

Πάντως, αεροδρόμια στη Φινλανδία και τη Χιλή άρχισαν να χρησιμοποιούν πέρυσι σκύλους για να ελέγχουν τις αφίξεις τους για την Covid-19.

Οι ράτσες των εκπαιδευόμενων ζώων

Έτσι, οι αυστριακές αρχές εκπαίδευσαν πλήρως δύο σκύλους, έναν βελγικό ποιμενικό και ένα ροτβάιλερ, προκειμένου να εντοπίζουν την οσμή της Covid-19, αφότου μύρισαν περισσότερα από 3.000 δείγματα, μεταξύ άλλων από χρησιμοποιημένες μάσκες προσώπου, με ένα ποσοστό επιτυχίας «πολύ πάνω από το 80%», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Κλαούντια Τάνερ.

«Γνωρίζαμε εδώ και καιρό ότι οι σκύλοι μας μπορούν να ανιχνεύουν με την όσφρησή τους διάφορα υλικά… Όμως, αυτό που καταφέραμε εδώ είναι κάτι πολύ ιδιαίτερο», είπε η ίδια κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ένας σκύλος που έχει εκπαιδευθεί στην έρευνα για άλλα υλικά χρειάζεται περίπου 2 εβδομάδες για να μπορέσει να υποδεικνύει ποια δείγματα φέρουν την Covid-19 και επιπλέον τρεις μήνες για να εκπαιδευθεί πλήρως σε αυτό, σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του κέντρου εκπαίδευσης σκύλων του στρατού, ο συνταγματάρχης Ότο Κόπιτς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook