«Cool-τούρα»: Μια έκθεση έργων τέχνης από Χανιώτες μαθητές – Κοινωνικά ζητήματα και προβληματισμοί από τη σκοπιά των εφήβων

cool-τούρα-μια-έκθεση-έργων-τέχνης-από-χ-1704097

Στο φουαγιέ του θεάτρου Μικης Θεοδωράκης, από τις 18:00 ως τις 22:00 την Πέμπτη και την Παρασκευή, μια ομάδα μαθητών του 1ου ΓΕΛ Χανίων διοργανώνει την έκθεση έργων τέχνης «Cool-τούρα», το αποτέλεσμα εργασίας που έκαναν οι ίδιοι υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης καθηγήτριας για το συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, Μαρίας Στρατινάκη. Το μεσημέρι της Πέμπτης η εκπαιδευτικός, μαζί με δύο μαθητές που συμμετείχαν στη δράση, την Εμμανουέλα Κοτζαμπασάκη και τον Γιάννη Αντωνογιαννάκη, βρέθηκαν στο στούντιο του Zarpa Radio 89.6 και μίλησαν για την έκθεση στον Λεωνίδα Φιλικόζη:

«Πρόκειται για έκθεση έργων τέχνης που δημιούργησαν τα παιδιά. Στόχος ήταν να αποκαλύψουν και να εκφράσουν τις ανησυχίες τους. Ανησυχίες σε επίπεδο αισθητικής, το τί θεωρούν ωραίο, ποιος ο σκοπός του, το αν συνδέεται με την κοινωνία ή όχι αλλά και να προβάλουν αυτό που νιώθουν. Να αποκτήσουν την αυτοπεποίθηση να παρουσιάσουν τις ιδέες τους. Ταυτόχρονα όμως, με τη διαδικασία του στησίματος μιας έκθεσης, να έρθουν σε επαφή με φορείς του δημόσιου χώρου, αναπτύσσοντας και οργανωτικές ικανότητες. Συμμετείχαν 25 μαθητές, από όλες τις τάξεις, κυρίως όμως από τη Β’ Λυκείου. Στο σχολείο όμως δεν είναι αυτό το μόνο σχέδιο δράσης που υλοποιήθηκε, υπήρχαν και άλλα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Στρατινάκη.

«Μια από τις εγκαταστάσεις που ασχολήθηκα εγώ έχει σχέση με την τηλεόραση και περιλαμβάνει και τραγούδι σε στίχους που γράψαμε και ηχογραφήσαμε εμείς. Εγώ, επειδή είμαι στη Β’ Λυκείου και του χρόνου θα έχω Πανελλαδικές, σκέφτηκα ότι πρέπει να αποκομίσω όσο περισσότερο γίνεται από το σχολείο. Το θέμα για μένα ήταν η αφύπνιση της σημερινής κοινωνίας και ο καταναλωτισμός. Είναι φαινόμενα που είναι εμφανή στην κοινωνία. Είναι κάτι ειρωνικό, θεωρώ, γιατί έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο του ό,τι φοράμε, είμαστε. Ή, ό,τι έχουμε, είμαστε. Έχουμε ξεχάσει την προσωπικότητά μας και ασχολούμαστε με το τί παπούτσια φοράμε ή τι αμάξι έχουμε. Είμαστε πιο πολύ του φαίνεσθαι, παρά του είναι. Ένα σχετικό έργο στην έκθεση είναι τα «Ψώνια».», είπε ο Γιάννης Αντωνογιαννάκης.

«Εγώ ασχολήθηκα με  προσωπογραφίες συμμαθητών, που μου άρεσε πολύ λόγω της επικοινωνίας που αναπτύξαμε. Είναι φωτογραφικές, αλλά τις επεξεργαστήκαμε σε στυλ Andy Warhol. Εμένα με τράβηξε, γιατί ένιωσα ότι μπορούσα να αυτοσχεδιάσω χωρίς να με κριτικάρει κανένας. Πειραματίστηκα στην αρχή. Επίσης μπορούσα μέσα από πορτραίτα να δείξω συναισθήματα που αντικατοπτρίζουν το τί νιώθουν οι έφηβοι και δεν πολυδείχνουν πλέον. Ένα πορτρέτο μια κοπέλας, για παράδειγμα, δείχνει ξεκάθαρα πως η ζήλια και ο φθόνος την καταπιέζουν. Το δείχνουμε αυτό με έναν πιο… κινηματογραφικό τρόπο, με την ενέργεια των χεριών», ανέφερε η Εμμανουέλα Κοτζαμπασάκη.

Ένα άλλο ενδιαφέρον έργο με αναφορά στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον που θα εκτεθεί, περιλαμβάνει μαρτυρία μιας γυναίκας από τον Αλβανικό εμφύλιο της δεκαετίας το ’90, την οποία αφηγείται δραματοποιημένα μια μαθήτρια. Αυτό παντρεύεται με μια εκδοχή σύγχρονου trash τηλεοπτικού λόγου και έπεται ο λόγος των παιδιών με αποσπασματικές σκέψεις για τις εκλογές και το μέλλον.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook