Ψητά παντζάρια με θυμάρι, baby σπανάκι και ψητό χαλούμι
Φτιάχνουμε μια ανοιξιάτικη, πολύχρωμη σαλάτα με πρωταγωνιστή το παντζάρι, που ταιριάζει αρμονικά με το baby σπανάκι και το χαλούμι.
Υλικά
- 1 κιλό παντζάρια ανοιξιάτικα
- 2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα του τυριού
- 1 κουτ. σούπας κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- ξύσμα από ½ λεμόνι
- 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
- ½ κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο
- 1 πρέζα πιπέρι
- 1/4 φλιτζ. άνηθο, μαϊντανό και δυόσμο, ψιλοκομμένα
- 230 γρ. χαλούμι, κομμένο σε χοντρούς κύβους
- 100 γρ. φύλλα από baby σπανάκι
Διαδικασία
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τοποθετούμε τη σχάρα στη μεσαία θέση.
- Τρίβουμε και καθαρίζουμε καλά τα παντζάρια, τα βάζουμε μέσα σε κομμάτι αλουμινόχαρτο ένα-ένα, ρίχνουμε μέσα θυμάρι και ελαιόλαδο, τα τυλίγουμε, τα τοποθετούμε σε ένα ταψί και τα ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, τσεκάροντας ανά 20 λεπτά μήπως ξεραθούν.
- Ρίχνουμε 1 κουταλιά νερό στο καθένα αν μας φαίνονται στεγνά.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το λάδι με το κρεμμύδι, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το ξίδι, τη μουστάρδα, το αλάτι και το πιπέρι, κάνοντας ένα dressing.
- Αφήνουμε τα παντζάρια να κρυώσουν για 15 λεπτά και με μια πετσέτα τα πιέζουμε να ξεφλουδίσουν (αν δεν φεύγει η φλούδα, σημαίνει πως πρέπει να ψηθούν λίγο ακόμη).
- Κόβουμε τα παντζάρια στα τέσσερα και τα ρίχνουμε στο μπολ με το dressing, ανακατεύοντας ώστε να καλυφθούν.
- Αφήνουμε τα παντζάρια να αρωματιστούν για 15 λεπτά και έπειτα προσθέτουμε τα μισά μυρωδικά και ανακατεύουμε καλά.
- Ταυτόχρονα σε ένα μεγάλο καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε το χαλούμι από όλες τις πλευρές για να πάρει χρώμα.
- Σερβίρουμε τη σαλάτα σε θερμοκρασία δωματίου μαζί με το baby σπανάκι και το τηγανητό χαλούμι, ραντίζοντας με λίγο λάδι και πασπαλίζοντας με τα υπόλοιπα μυρωδικά.
olivermagazine.gr