Ψαλτοπούλου: Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην Κρήτη – Πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων

ψαλτοπούλου-χρειάζεται-ιδιαίτερη-πρ-1156024

Το τρίτο κύμα της πανδημίας, δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν λάβει οι χώρες για την ανάσχεση του κορoνοϊού, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή DE FACTO η καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχει επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη. «Η μετάλλαξη αυτή περνάει στην μεγάλη μεταδοτικότητα, η οποία μας δείχνει ότι δεν επαρκούν τα μέτρα που λαμβάνουμε ειδικά σε χώρους συνωστισμού, συν η κόπωση του κόσμου, συν οι καιρικές συνθήκες, όλο το χειμώνα που ευοδώνουν τις επιδημίες αυτές. Όλα αυτά δίνουν ένα σύνολο πολύ πιεστικό για τη χώρα μας».

Η κ. Ψαλτοπούλου επεσήμανε πως η βρετανική μετάλλαξη έχει επικρατήσει στην Κρήτη, σε ένα μεγάλο ποσοστό και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα που οδηγεί στην αύξηση των κρουσμάτων. «Μην ξεχνάμε ότι στην Κρήτη υπήρξε το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος από τη νότια Αφρική, που είναι πολύ προβληματικό από την άποψη ότι τα εμβόλια που είναι διαθέσιμα δεν είναι πολύ αποτελεσματικά στην μετάλλαξη αυτή. Δεν έχει σχέση ως προς την γενική εικόνα της Κρήτης, όμως πρέπει να προσέξουμε ακόμη περισσότερο για να γίνει μεγάλος έλεγχος για αυτά τα περιστατικά ώστε να μην έχουμε χειρότερη εικόνα στο νησί».

Σύμφωνα με την κ. Ψαλτοπούλου πρέπει να αποφεύγονται οι συνωστισμοί και είναι απαραίτητο να φοράμε διπλή μάσκα. «Η επικοινωνία μας πρέπει να γίνεται σε εξωτερικούς χώρους, διαφορετικά χρειάζονται οπωσδήποτε αποστάσεις. Όλη αυτή η προσπάθεια και σίγουρα ο εμβολιασμός θα βοηθήσει. Όταν έρθει η ώρα μας, η δική μας ηλικιακή ομάδα είναι καλό να μπούμε αμέσως στη διαδικασία να εμβολιαστούμε διότι είναι αποτελεσματικά ως προς τη βρετανική μετάλλαξη».

Όπως τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου, σταδιακά με τους εμβολιασμούς και λόγω της άνοιξης που έρχεται με υψηλότερες θερμοκρασίες, θα υπάρχει μείωση της μεταδοτικότητας. «Όλα θα βαίνουν σε μια μεγαλύτερη ύφεση ενώ τους χειμωνιάτικους μήνες θα έχουμε έξαρση. Οι εμβολιασμοί θα γίνουν όπως κρίνουν. Ίσως χρειαστούν και κάποια επαναλαμβανόμενα σχήματα. Οι επιστήμονες δεν βλέπουν κάτι που θα τελειώσει και θα είναι παρελθόν το καλοκαίρι. Αλλά μία καλύτερη κατάσταση».

Τέλος, η κ. Ψαλτοπούλου αναφέρθηκε στην φάση της αποκλιμάκωσης λέγοντας πως γι’ αυτό παίζουν σημαντικό ρόλο τα λύματα σε κάθε περιοχή. «Αν αυτά είναι σταθερά ή υψηλά με αυξητικές τάσεις, τα νέα κρούσματα θα παραμένουν υψηλά. Πρέπει να δούμε πρώτα μείωση λυμάτων. Δυστυχώς, δεν υπάρχει άλλη προβλεπτική δυνατότητα μέχρι στιγμής».

creta24.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook