Προβληματισμός εκπαιδευτικών στα Χανιά για τα κενά – Υποστελέχωση σε ειδικά σχολεία και ολοήμερα

προβληματισμός-εκπαιδευτικών-στα-χα-921781

Αναβρασμός επικρατεί τις τάξεις των εκπαιδευτικών στα Χανιά, με το πρώτο κουδούνι να αποκαλύπτει τα πολλά κενά και τις ελλείψεις, που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα σε μαθητές και γονείς.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν το απόγευμα της Τετάρτης ο Συλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαιδευσης Ν. Χανίων (ΣΕΠΕ Χανίων) και η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Ν. Χανίων (ΕΛΜΕ Χανίων), στα γραφεία του συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, έγιναν αναφορές τόσο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολικά ιδρύματα στο νομό, καθώς και στην κατεύθυνση που έχει πάρει η σχολική εκπαίδευση στην χώρα, η οποία δημιουργεί ανησυχία και προβληματισμό.

Όπως σχολίασε ο Αντώνης Τσαλαπάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Χανίων, «το πρώτου κουδούνι βρήκε τις σχολικές μονάδες στα Χανιά με πάνω από 159 λειτουργικά κενά. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με τις διεκδικήσεις του κλάδου.Τα νούμερα αυτά δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην τοπική κοινωνία. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αρκετά ολοήμερα τμήματα δεν θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα, δημιουργώντας ασφυκτικό πρόβλημα στην καθημερινότητα γονιών και μαθητών.

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης επέλεξε να συγκαλύψει την πολιτική επιλογή της Υπουργού Παιδείας να μην δώσει τον απαραίτητο αριθμό λειτουργικών κενών και να οδηγήσει τις σχολικές μονάδες σε υπολειτουργία.

Κενό γράμμα ήταν για μας η δήλωση της υπουργού Παιδείας που αναφέρθηκε σε επανεξέταση των αναγκών των σχολικών μονάδων, όσον αφορά τους μόνιμους διορισμούς, όταν πέρσι δούλεψαν πάνω από 21.000 αναπληρωτές μόνο στην πρωτοβάθμια.»

Όσον αφορά τα ειδικά σχολεία, επισήμανε οτι είναι υποστελεχωμένα, ενώ τα τμήματα ένταξης υπολειτουργούν. Υπάρχουν ειδικότητες που δεν προσελήφθησαν, παρότι είναι απαραίτητες για την λειτουργία τους, όπως πληροφορικής, μουσικής, θεατρικής αγωγής και εικαστικών.

Με τον Γιώργος Μαυρογενάκη να συμπληρώνει όσον αφορά τα ειδικά σχολεία:

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Λιόντος, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων, κατηγόρησε την κυβέρνηση για την προσπάθειά της να αποφύγει με κάθε πιθανό τρικ τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, την ίδια ώρα που δημιουργεί μια εκπαίδευση για… λίγους:

Η νέα ηγεσία του υπουργείου συνεχίζει τις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές, σε μία κατεύθυνση διαμόρφωσης τοπίου για ένα σχολείο παραδομένο στις ανάγκες της αγοράς, των επιχειρήσεων και των συμφερόντων.

Το Δημόσιο σχολείο, τα μορφωτικά δικαιώματα και οι εργασιακές σχέσεις των εκπαιδευτικών δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο και η κυβέρνηση προχωρεί σε τετελεσμένα σε βάρος τους.

Σήμερα στα Χανιά υπάρχουν πάνω από 80 κενά στην γενική παιδεία. Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης, με εντολή του υπουργείου έχει αρχίσει να συμπυκνώνει τα κενά για να γίνονται λιγότερες προσλήψεις αναπληρωτών. Το καινούριο τρικ είναι η περίφημη συνδιδασκαλία, ενοποιώντας τις κατευθύνσεις σε κοινά μαθήματα, κάτι που θα επεκταθεί και στα ΕΠΑΛ, με αποτέλεσμα τα παιδιά να στοιβάζονται σε μεγάλα τμήματα.

Τα περίφημα ολιγομελή τμήματα δεν έχουν ακόμα εγκριθεί, με τα παιδιά στα ΕΠΑΛ να είναι αναγκασμένα να επιλέξουν άλλες κατευθύνσεις από αυτές που επιθυμούν.Δεν έχουμε επιστρέψει σε καμία κανονικότητα. Η μόνη κανονικότητα είναι η αδιοριστία των εκπαιδευτικών. Κάθε κυβέρνηση εξήγγειλε διορισμούς που δεν έγιναν ποτέ, αντίθετα, ήρθε τώρα και το προσοντολόγιο να αλλάξει ριζικά το τοπίο των εργασιακών σχέσεων, αφού το πτυχίο πλέον δεν είναι κρίσιμο, αλλά αναγκάζονται οι συνάδελφοι να κυνηγούν προσόντα πχ μεταπτυχιακά, γλώσσες, σεμινάρια, ώστε κάπου και κάποτε να διοριστούν.

Σήμερα η Γ’ Λυκείου έχει μετατραπεί σε μια τάξη προετοιμασίας για το πανεπιστήμιο, άρα χάνεται ο μορφωτικός ρόλος του λυκείου, ενώ δεν χρησιμοποιείται καν η έννοια της γνώσης και της εκπαίδευσης, αλλά  όροι όπως «δεξιότητες, κατάρτιση κλπ». Πάμε σε μια μορφωτική λοβοτομή, σε ένα λύκειο για λίγους που θα μπορούν να στηρίξουν οικονομικά, ένα εξεταστικό κάτεργο, με εισαγωγή της βάσης του 10, σε ένα λύκειο που φτιάχνει ανθρώπους που θα έχουν απλά δεξιότητες για να δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλούς μισθούς και χωρίς δικαιώματα.

Αναμένεται γενική συνέλευση και παγκρήτια σύσκεψη από πλευράς εκπαιδευτικών προκειμένου να οργανωθούν για την εντονότερη διεκδίκηση των αιτημάτων τους, για διορισμούς των αναπληρωτών και σχολεία χωρίς ελλείψεις που θα πληρούν τις αρχές της παιδείας και της εκπαίδευσης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook