Προσωπικός γιατρός: Εγγραφή και για τα παιδιά – Πότε ξεκινά

προσωπικός-γιατρός-εγγραφή-και-για-τα-1532724

Παραμένουν τα «αγκάθια» για την εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό, ενώ σε λίγο καιρό ο σχεδιασμός θέλει να ξεκινά και η εγγραφή των παιδιών σε παιδιάτρους. Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μίλησε χθες στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του MEGA και ξεκαθάρισε πως ο σχεδιασμός είναι ο εξής:

Από 1/1/2023 να υπάρχει πλήρης εφαρμογή του θεσμού για τον ενήλικο πληθυσμό και το πρώτο εξάμηνο του 2023 να λειτουργήσει και για τον παιδικό πληθυσμό.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, σε 4-5 μήνες αναμένεται να ενταχθούν και οι παιδίατροι.

Τι ισχύει για τις εξετάσεις και τον προσωπικό γιατρό

«Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτα ως προς τη δυνατότητα να πάει κάποιος να γράψει εξετάσεις. Σήμερα όποιος γράφτηκε σε προσωπικό γιατρό δεν έχει πρόβλημα να πάει σε πνευμονολόγο, καρδιολόγο» ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Πλεύρης. Εξάλλου, και στις ερωτοαπαντήσεις του υπουργείου Υγείας για τον θεσμό, είχε τονιστεί:

Εάν οι γιατροί παρακολούθησης είναι ιδιώτες, επ’ αμοιβή ο πολίτης μπορεί να πάει ελεύθερα και να πληρώσει όποτε θέλει χωρίς να συμβουλευτεί τον προσωπικό γιατρό. Σε αυτή τη φάση, άλλωστε, μπορεί να κινείται ελεύθερα και σε γιατρούς του Δημοσίου, χωρίς να απαιτείται το «πέρασμα» από τον προσωπικό γιατρό. Ο κάθε γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει εξετάσεις και φάρμακα χωρίς να δεσμεύεται από κάτι, ωστόσο, εάν δεν υπάρχει εγγραφή του πολίτη σε προσωπικό γιατρό, θα επωμίζεται τα… πέναλντι, δηλαδή αύξηση κατά 10% της συμμετοχής σε φάρμακα και εξετάσεις, από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ το σύστημα αντικινήτρων. Αργότερα, η συμμετοχή θα αυξηθεί κατά 20%.

Χωρίς πέναλτι όποιος δεν κάνει εγγραφή

Και το υπουργείο Υγείας σε επίσημη ανακοίνωση, αλλά και ο Θάνος Πλεύρης και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, αποσαφήνισαν τις τελευταίες ημέρες, ότι επειδή δεν έχουν καλυφθεί ακόμα από γιατρούς όλοι οι πολίτες, δεν θα ισχύσει το «πέναλτι» 10% στα φάρμακα για όποιον δεν έχει καταφέρει να κάνει εγγραφή. Έτσι, η επιβολή αυξημένης συμμετοχής αναστέλλεται και πήρε νέα προθεσμία μέχρι την 01/12/2022, που θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών.

Εγγραφή με Taxisnet

Δύο τρόπους έχει ο εκάστοτε πολίτης για να ολοκληρώσει την εγγραφή του στον προσωπικό γιατρό.

  • 1ον, μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (ehealth.gov.gr ), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του
  • 2ον, αυτοπροσώπως σε δομή υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό ιατρό, φέροντας μαζί του, τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook