Προσοχή! Φόλες στο πάρκο της Νέας Χώρας στα Χανιά – Καταγγελίες για απόπειρα δηλητηρίασης σκύλων | Photos

προσοχή-φόλες-στο-πάρκο-της-νέας-χώρας-1506117

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην παιδική χαρά στη Νέα Χώρα στα Χανιά

Σύμφωνα με καταγγελίες, στη διάθεση του zarpanews.gr, στο μεγάλο πάρκο Πολυχρονίδη, στην περιοχή της Νέας Χώρας, έχουν τοποθετηθεί φόλες, προφανώς για την εξόντωση των αδέσποτων ζώων.

Στον περιφραγμένο χώρο υπάρχουν σημειώματα που εφιστούν την προσοχή των ιδιοκτητών δεσποζόμενων ζώων για την ασφάλειά τους.

Φόλες στο πάρκο της Νέας Χώρας

Το zarpanews.gr βρέθηκε στο σημείο κι ευτυχώς δεν εντόπισε κάποιο σκεύασμα ή δηλητήριο που να μπορέσει να θεωρηθεί απειλή. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, 5 σκυλιά παρ’ ολίγο να χάσουν τη ζωή τους από φόλες σε μορφή φαγητού.

Δύο περιστατικά απόπειρας δηλητηρίασης σκύλων

Οι καταγγέλλοντες μίλησαν στο zarpanews.gr και είπαν πώς κατάφεραν να σώσουν τα σκυλιά τους:

«Μπήκα στο πάρκο ένα πρωί με τον σκύλο μου δεμένο. Ξαφνικά εκεί που μύριζε, άρπαξε ένα μπιφτέκι, το οποίο ήταν γεμάτο με θρύμματα από γυαλί. Αμέσως προσπάθησα να του αφαιρέσω όση ποσότητα βρισκόταν στο στόμα του και για καλή μου τύχη δεν πρόλαβε να το καταπιεί. Πήγα στον κοντινότερο κτηνίατρο, ενώ βρισκόμουν σε κατάσταση σοκ. Δε μπορώ να καταλάβω πόσο τέρας μπορεί να είναι κάποιος, για να θελήσει να σκοτώσει τόσο βάναυσα ένα ζώο» δήλωσε ιδιοκτήτης μεγαλόσωμου σκύλου, κάτοικος Χανίων.

«Είχα βγει, όπως κάθε βράδυ, με τον σκύλο μου το βράδυ της Παρασκευής (12/08). Συνηθίζουμε να πηγαίνουμε στο πάρκο της Νέας Χώρας, καθότι είναι κοντά στο σπίτι μας και πολύ ήσυχα. Έχω πάντα τον σκύλο μου δεμένο, ειδικά τα βράδια που η ορατότητα είναι περιορισμένη. Ξαφνικά, εκεί που κάνουμε βόλτα βλέπω μια μερίδα με λουκάνικα, κιμά κι άλλα είδη κρεάτων. Δεν άφησα τον σκύλο μου να πλησιάσει. Έβγαλα έναν φακό και συνειδητοποίησα ότι μέσα στο φαγητό υπήρχε ποντικοφάρμακο. Σκεφτόμουν τι θα γινόταν αν ο σκύλος μου είχε, έστω, δοκιμάσει. Τρέμω στην ιδέα ότι θα τον έχανα από μια απάνθρωπη πράξη» είπε χαρακτηριστικά ιδιοκτήτρια μικρόσωμου σκύλου, κάτοικος Νέας Χώρας.

Κάθε χρόνο… τα ίδια!

Δυστυχώς τα περιστατικά με φόλες στα Χανιά και συγκεκριμένα στην περιοχή εκείνη είναι συχνό φαινόμενο. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε για τέτοια συμβάντα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, που δυστυχώς οι γέννες των αδέσποτων ζώων είναι πιο συχνές.

Οι φόλες, σύμφωνα με τους κατοίκους, έχουν τοποθετηθεί εδώ και 4 μέρες. Παρότι σήμερα, Κυριακή 14 Αυγούστου, το πάρκο είναι «καθαρό», εφιστάται η προσοχή όλων για πιθανή επανατοποθέτηση.

Οι φόλες σε ζώα τιμωρούνται με κάθειρξη έως 10 χρόνια

Αναλυτικά το νέο ποινολόγιο έχει ως εξής:

Άρθρο 16 Κακοποίηση των ζώων

1. (β) ο φόνος και ο βασανισμός των ζώων, με την εσκεμμένη πρόκληση έντονου σωματικού πόνου ή σωματικής εξάντλησης, επικίνδυνης για την υγεία τους, ιδίως με δηλητηρίαση, στραγγαλισμό, απαγχονισμό, πνιγμό/πνιγμονή, πρόκληση εγκαύματος, θερμοπληξία, ηλεκτροπληξία, κρυοπαγήματα, σύνθλιψη, ακρωτηριασμό (μη θεραπευτικό), πυροβολισμό (πρόκληση τραύματος ή/και θάνατος ζώου), ο εκούσιος τραυματισμός (βαριά, επικίνδυνη σωματική βλάβη), οι μάχες μεταξύ ζώων, η κτηνοβασία, η σεξουαλική κακοποίηση ζώου με χρήση αντικειμένων για τη σαδιστική ευχαρίστηση του δράστη και η εγκατάλειψη νεογέννητων ζώων. Η στείρωση του ζώου, καθώς και κάθε άλλη κτηνιατρική πράξη με θεραπευτικό σκοπό, δεν θεωρούνται ακρωτηριασμός.

Σε περίπτωση που το ζώο δηλητηριαστεί από φόλα

Συμπτώματα

Το ζώο που θα καταπιεί δηλητηριασμένη τροφή, έπειτα από λίγο θα εκδηλώσει νευρολογικά και γαστρεντερολογικά συμπτώματα. Δηλαδή, θα αρχίσουν να τρέχουν τα σάλια του, θα προσπαθεί ή και θα κάνει εμετό. Θα αρχίσει να τρέμει, να χάνει την ισορροπία του και, όσο περνά η ώρα, θα χάνει την επαφή με το περιβάλλον. Θα φτάσει στο σημείο να έχει σπασμούς και διαρροϊκές κενώσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε

Πηγαίνουμε αμέσως το ζώο στον κτηνίατρό μας. Σε περίπτωση που είμαστε σε μακρινή απόσταση, το μεταφέρουμε στο πλησιέστερο κτηνιατρείο. Επίσης, καλό είναι να έχουμε προμηθευτεί από τον κτηνίατρό μας, αφού πρώτα μας έχει δώσει οδηγίες για το πώς θα το χρησιμοποιήσουμε, ένα ειδικό φάρμακο που προκαλεί εμετό. Είναι η πιο σημαντική ενέργεια που μπορούμε να κάνουμε μέχρι να πάμε το ζώο στον κτηνίατρο.

Στον κτηνίατρο

Ο κτηνίατρος μπορεί να χρειαστεί να κάνει πλύση στομάχου, να χορηγήσει ειδικά φάρμακα στο ζώο μας και να το νοσηλεύσει για κάποιες μέρες με ορό, ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων.

Επίσης, μπορεί να χρειαστεί να κάνει κάποιες εξετάσεις αίματος για να ελέγξει, αν έχει προκληθεί βλάβη στα νεφρά και στο συκώτι.

Συμβουλές

  • Όταν βγάζουμε τον σκύλο μας βόλτα, η προσοχή μας θα πρέπει να είναι στραμμένη σε εκείνον.
  • Να είμαστε συγκεντρωμένοι στον σκύλο μας, έτσι ώστε, αν αρπάξει κάτι από κάτω, να του το πάρουμε αμέσως από το στόμα.
  • Να μάθουμε στον σκύλο μας να δέχεται αυτή μας την κίνηση. Ακόμη καλύτερα, να μάθει με μια δική μας εντολή να αφήνει κάτι που μπορεί να έχει πάρει στο στόμα.
  • Να κάνουμε σχετική καταγγελία στο Αστυνομικό Τμήμα. Η φόλα είναι επικίνδυνη και για τα παιδιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook