Προς κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και της καραντίνας για τους ταξιδιώτες, υπό την πίεση των αεροπορικών εταιρειών

προς-κατάργηση-των-υποχρεωτικών-τεστ-1079916

Μια διαφορετική ανάγνωση της υπάρχουσας κατάστασης που επικρατεί στα αεροπορικά ταξίδια εν μέσω πανδημίας παρουσιάζουν οι νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, που μπορεί να φέρουν… πλαγίως την κατάργηση των υποχρεωτικών τεστ και την επιβολή καραντίνας στους ταξιδιώτες.

Ο κλάδος είναι από εκείνους που έχει πληγεί περισσότερο παγκοσμίως από την επέλαση του κορονοϊού και, παρά το γεγονός ότι η πανδημία παραμένει σε πλήρη εξέλιξη εντός Ευρώπης, οι αεροπορικές εταιρείες φαίνεται να αποζητούν την άρση των περιορισμών ενόψει και τον χριστουγεννιάτικων εορτών.

Σήμερα οι νέες κατευθυντήριες γραμμές που δημοσιεύθηκαν από τον το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA), καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού στους ταξιδιώτες εκτιμάται ότι είναι χαμηλότερος απ’ ότι στον γενικό πληθυσμό.

Ουσιαστικά ECDC και EASA, εμμέσως πλην σαφώς, τονίζουν ότι τα περιοριστικά μέτρα μπορεί να είναι ωφέλιμα όταν το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας υποδοχής είναι σχεδόν μηδενικό, όμως τώρα που ο κορονοϊός σαρώνει παντού δεν έχουν καμία αποδοτικότητα.

Την ίδια στιγμή υποστηρίζεται ότι τα μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή για τις αεροπορικές μεταφορές ελαχιστοποιούν την πιθανότητα μετάδοσης της νόσου κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Με βάση την τρέχουσα επιδημιολογική κατάσταση ο EDCD και η EASA δεν συνιστούν γενικευμένα μέτρα, όπως τα απαραίτητα αρνητικά τεστ ή η καραντίνα σε ταξιδιώτες, δίνοντας το πάτημα σε όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θέλουν να χαλαρώσουν συγκεκριμένους όρους.

Παρά το γεγονός ότι η πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών στο ζήτημα των αεροπορικών ταξιδιών ήταν αρκετά διαφορετική από χώρα σε χώρα, οι περισσότερες εφάρμοσαν αυστηρά μέτρα στο πεδίο αυτό.

Τις νέες αυτές οδηγίες σχολίασε η επίτροπος δημόσιας υγείας και ασφάλειας των τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, χαιρετίζοντας «ενόψει των χειμερινών διακοπών τις νέες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές από το ECDC και τον EASA σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και την καραντίνα για τα άτομα που ταξιδεύουν αεροπορικώς. Αυτές οι σαφείς πληροφορίες θα συμβάλουν στην αποφυγή σύγχυσης και θα προσφέρουν σαφήνεια για όλους κατά τη διάρκεια αυτής της χειμερινής περιόδου».

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook