Προεκλογική «φούσκα» ότι θα μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος – Τα ερωτήματα

προεκλογική-φούσκα-ότι-θα-μειωθούν-1333987

Αντί την 1η Ιουλίου μεταθέτουν την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής τον Αύγουστο – Η όποια αύξηση ενσωματώνεται στην κυμαινόμενη τιμή μέσα στο μήνα

Η -προεκλογική- τροπολογία για την ρήτρα αναπροσαρμογής που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Παρασκευής οδηγεί σε σωρεία ερωτημάτων, αλλά και εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έως τώρα στάση της.

Η τροπολογία αποδεικνύει πως η κυβέρνηση άφησε μέχρι σήμερα ανεξέλεγκτη την κερδοσκοπία σε βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, αγνοώντας τις υποδείξεις τόσο της αντιπολίτευσης, όσο και αρμόδιων φορέων.

Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για κατάργηση της ρήτρας τον Ιούλιο, ενώ με βάση την τροπολογία αυτή θα ισχύει από την 1η Αυγούστου! Αυτό σημαίνει ότι η ρήτρα θα μας έρχεται στους λογαριασμούς τουλάχιστον και τον Σεπτέμβριο, ενώ η όλη καθυστέρηση αποτελεί ακόμα ένα «δώρο» στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας.

Εκτίθενται τα ίδιοι τα στελέχη της, που δημοσίως υποστήριζαν ότι «ο τζάμπα πέθανε»(Βασίλης Οικονόμου) ή και τους υπουργούς της, όπως ο πλέον αρμόδιος, ο υπουργός ενέργειας Κώστας Σκρέκας, που ισχυριζόταν στο Φόρουμ των Δελφών πως ψάχνει, αλλά …δεν βρίσκει υπερκέρδη!

Αναστέλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής ένα χρόνο μετά, καθώς αυτή εφαρμόζεται από τις 5 Αυγούστου πέρυσι. Παρά τις υποσχέσεις για τη φορολόγηση των υπερκερδών, όχι απλώς δεν έχει προχωρήσει σε κάποια κίνηση, αλλά ουσιαστικά δεν γνωρίζουμε ακόμα και το ποσό που θα υπερφορολογήσει-αν, τελικά, το πράξει! Όπως, μάλιστα, αποκαλύφθηκε αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των πρωταθλητών στα υπερκέρδη υπήρξαν δημόσιες επιχειρήσεις, όπως η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ Εμπορίας!

Εκ των πραγμάτων, με την τροπολογία, η κυβέρνηση παραδέχεται το ληστρικό χαρακτήρα της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά δεν λαμβάνει κανένα μέτρο να τους προστατέψει, αφήνοντας ελεύθερο ακόμα και το κόψιμο του ρεύματος σε νοικοκυριά που δεν έχουν να πληρώσουν.

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ναι μεν η ρήτρα αναστέλλεται με την τροπολογία, ουσιαστικά όμως ενσωματώνεται η όποια διακύμανση μέσα στο μήνα στην κυμαινόμενη τιμή! Συνεπώς, ουσιαστικά, η ρήτρα θα υπάρχει, απλά δεν θα τη βλέπουμε στους λογαριασμούς μας!

Οι τιμές από τη στιγμή που δεν υπάρχει ανώτατος συντελεστής κέρδους, θα εξακολουθήσουν να είναι υψηλές και να μετακυλίονται στα τιμολόγια των καταναλωτών! Προφανώς για να έχει τη δυνατότητα, ενόψει εκλογών, η κυβέρνηση να χορηγήσει νέες επιδοτήσεις!

Όλα δε δείχνουν πως οι τιμές της ρήτρας θα ενσωματώνονται στις νέες κυμαινόμενες και νέες σταθερές τιμές, με τα υπερκέρδη συνεπώς να εξακολουθούν να υπάρχουν!

Πηγές της αντιπολίτευσης τονίζουν πως αν «η «αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής» είναι αντίστοιχη με τον τρόπο που υπολόγισαν τα υπερκέρδη των εταιρειών, ή με την ψεύτικη απολιγνιτοποίηση που μας δέσμευσε -ως χώρα- στο πανάκριβο, εισαγόμενο, με φόρο άνθρακα και για/σε ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικό αέριο, ζήτω που καήκαμε»!

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook