Πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων: «Η κυβέρνηση επέλεξε να ρισκάρει την υγεία»

πρόεδρος-του-παγκρήτιου-συλλόγου-διε-1035120

Το σχέδιο για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας παρουσίασε η κυβέρνηση, το απόγευμα της Τετάρτης. Το Sputnik καταγράφει τις πρώτες αντιδράσεις της αγοράς.

Τον προβληματισμό του εκφράζει, μιλώντας στο Sputnik, ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων, Δημήτρης Κουμπαράκης, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του Τουρισμού στη χώρα μας.

Όπως τονίζει, παρατείνεται η αναμονή των ξενοδόχων για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ορίσουν τον τρόπο επαναλειτουργίας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, άρα και η αγωνία τους για το αν θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στο σημαντικό επιπρόσθετο λειτουργικό κόστος που επιβάλλει η υγειονομική θωράκιση εν μέσω πανδημίας.

«Όλοι περιμέναμε, χθες, την ανακοίνωση των πρωτοκόλλων ασφάλειας και υγιεινής, βάσει των οποίων θα πρέπει να προετοιμαστούμε για την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων. Μέχρι στιγμής, ως μοναδικό μας μπούσουλα, έχουμε στη διάθεσή μας τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γι’ αυτό και εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Ωστόσο, πρέπει να λάβουμε σαφείς οδηγίες από την ελληνική Πολιτεία, ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε και το επιπλέον κόστος. Αντισηπτικά, μάσκες, απολυμάνσεις κ.ο.κ επιβαρύνουν περαιτέρω οικονομικά τον ξενοδόχο. Πρέπει να γνωρίζουμε εγκαίρως πώς θα κινηθούμε και η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε χθες να λάβουμε περισσότερες οδηγίες».

Από τις 25 Μαΐου η έναρξη του τουρισμού: Με ποιες 19 χώρες ανοίγουν τα σύνορα

Επιπλέον, ο κύριος Κουμπαράκης, σχολιάζοντας τη μείωση ΦΠΑ που εξαγγέλθηκε σε μεταφορές προσώπων, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά, τουριστικά πακέτα και εισιτήρια κινηματογράφων, εκφράζει τη δυσαρέσκεια των ξενοδόχων.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, διότι περιμέναμε γενναία μείωση του ΦΠΑ και στη διαμονή και στα αλκοολούχα ποτά».

Χαρακτηρίζει δε, προβληματική την απόφαση για άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων στις 15 Ιουνίου, εφόσον αυτή δε συνοδεύεται από το πλήρες άνοιγμα των ελληνικών συνόρων και των αεροπορικών συνδέσεων με τις μεγάλες πηγές του εισερχόμενου τουρισμού.

«Είναι απορίας άξιο, γιατί ανοίγουν τα εποχικά ξενοδοχεία στις 15 Ιουνίου, ενώ τα σύνορα και η αεροπορία ανοίγουν την 1η Ιουλίου. Αν μέχρι τότε δεν πραγματοποιούνται πτήσεις τσάρτερ και δεν έχουν προχωρήσει διακρατικές συμφωνίες, πώς θα λειτουργήσουν τόσα ξενοδοχεία, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο επισκέπτης επιβάλλεται να ταξιδέψει με πλοίο ή αυτοκίνητο; Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Η ενίσχυση του κοινωνικού τουρισμού για το εσωτερικό είναι μία σταγόνα στο ποτήρι. Εν πολλοίς, μάλιστα, αφορά τα φτηνά τουριστικά καταλύματα και όχι τα μεγάλα ξενοδοχεία. Επιπλέον, καλώς θα υποδεχτούμε στη χώρα μας επισκέπτες από Κύπρο, Ισραήλ και Βουλγαρία, αλλά είναι μία απειροελάχιστη βοήθεια. Σε καμία περίπτωση από αυτές τις χώρες δε δημιουργείται επαρκής ροή προς την Κρήτη και τα ελληνικά νησιά. Θα έπρεπε η αεροπορία να ανοίξει νωρίτερα, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των εποχικών ξενοδοχείων».

«Η κυβέρνηση επέλεξε να ρισκάρει την υγεία, παρά τα αντίθετα λεγόμενά της»

Τέλος, ο κύριος Κουμπαράκης, ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για ελλιπή σχεδιασμό που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών. Επισημαίνοντας κρίσιμα κενά και παραδοξότητες, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να ρισκάρει την υγεία για την οικονομία».

«Έλεγαν ότι είναι σε προτεραιότητα ο εξωτερικός τουρισμός από χώρες που έχουν καλή επιδημιολογική πορεία. Ωστόσο, αποφασίζουν να δεχόμαστε επισκέπτες από χώρες όπως η Κίνα (όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα υπάρχουν νέα κρούσματα από μεταλλάξεις του κορονοϊού) και η Μεγάλη Βρετανία, χωρίς υποχρεωτικό τεστ και καραντίνα, παρά το γεγονός ότι αυτές οι χώρες έχουν καταγράψει χιλιάδες θύματα. Προτάσσουν την υγειονομική θωράκιση της χώρας, ενώ τελικά αποφασίζουν να δεχόμαστε τουρίστες χωρίς πρώτα να υποβάλλονται σε τεστ ανίχνευσης του ιού και την ίδια στιγμή ζητούν από τα ξενοδοχεία να έχουν χώρους καραντίνας για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων. Τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία.

Υπάρχουν πολλά κενά και πράγματα στον ευρύτερο σχεδιασμό που δε βγάζουν νόημα. Για παράδειγμα: τα αεροπλάνα θα πετούν γεμάτα, αλλά στα λεωφορεία επιβάλλεται μειωμένη πληρότητα. Στα αεροπλάνα δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, αλλά τον εντοπίζουμε στις υπαίθριες ταβέρνες και στα μπαρ, ή στις παραλίες, όπου απαιτείται απόσταση 4 μέτρων από ομπρέλα σε ομπρέλα και 1,5 μέτρου από ξαπλώστρα σε ξαπλώστρα; Οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να διέπονται από συνέπεια και συνέχεια, διότι έχουμε μπλέξει τον κόσμο. Η πανδημία δημιούργησε μια κατάσταση που αποτελεί σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες: να κρατήσουμε μέτρα ασφαλείας ή να ανοίξουμε τα σύνορα; Να θυσιάσουμε την υγεία ή την οικονομία; Φαίνεται ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ρισκάρει την υγεία, παρά τα αντίθετα λεγόμενά της».

Και προσθέτει: «Ευελπιστούμε να βρεθεί γρήγορα το φάρμακο, έτσι ώστε η οικονομία και ο τουρισμός να κινηθούν σε ασφαλή πλαίσια εφεξής. Παραδοσιακά, η φιλόξενη χώρα μας δίνει μεγάλη βάση στη διασκέδαση των επισκεπτών της με ασφάλεια. Αυτό πρέπει να πράξουμε και τώρα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook