Πότε θα δοθεί «πράσινο φως» για lockdown στην Αττική

πότε-θα-δοθεί-πράσινο-φως-για-lockdown-στην-1085765

Παραμένει, τελικά, στο τραπέζι το lockdown στην Αττική – ή όπου αλλού χρειαστεί – αλλά ως «ύστατο μέτρο» – Τι είπαν οι κ.κ. Χαρδαλιάς και Μαγιορκίνης για τα κριτήρια και τη μορφή μίας πιθανής νέας καραντίνας. Το κρίσιμο χρονικό διάστημα

Σχεδόν μονοπώλησε τη συζήτηση στη συνέντευξη Τύπου του Υπουργείου Υγείας της Τρίτης (22/9) το ενδεχόμενο επιβολής ενός νέου lockdown στην Αττική, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της πανδημίας, με τους κ.κ. Χαρδαλιά και Μαγιορκίνη να επιχειρούν αφενός να βάλουν φρένο στη σεναριολογία, αλλά και να βεβαιώνουν, αφετέρου, πως «όλα τα μέτρα είναι ανοιχτά». Και οι δύο υπογράμμισαν πως η γενική καραντίνα, στην οποία απέδωσαν την καλή εικόνα της Ελλάδας κατά την πρώτη περίοδο της υγειονομικής κρίσης αποτελεί το «ύστατο μέτρο».

Αναλυτικά, μιλώντας για «τις διάφορες καθημερινές αναφορές για lockdown στην Αττική ή οπουδήποτε αλλού», ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επεσήμανε πως «σκοπός είναι να μην πάμε σε επόμενα μέτρα και αυτή είναι η πεμπτουσία της προσπάθειας που κάνουμε, να εφαρμόσουμε με συνέπεια δηλαδή αυτά που έχουν ήδη ανακοινωθεί».

Αντιπαρέταξε στη σχετική συζήτηση, η οποία είχε ως αφετηρία και τις δημόσιες παρεμβάσεις μελών της Επιτροπής των ειδικών για τον ιό, τα «διαχρονικά», πλέον, όπλα κατά του κορονοϊού, δηλαδή την κοινωνική απόσταση, τη μάσκα – «που πρέπει να γίνει απαραίτητα καθημερινό αξεσουάρ» – και την τήρηση των κανόνων υγιεινής. Τόνισε, μάλιστα, πως «αν εφαρμόσουμε το τρίπτυχο το οποίο αποτελεί τον βασικό μας κανόνα από την πρώτη μέρα της πανδημίας, δεν χρειάζεται να πάρουμε παραπάνω μέτρα. Εάν όλοι μας φοράμε τη μάσκα, αν όλοι μας κρατήσουμε τις αποστάσεις, αν όλοι μας είμαστε προσεκτικοί στα θέματα υγιεινής, είναι η καλύτερη απάντηση, είναι το καλύτερο lockdown απέναντι στον ιό, είναι η άμυνα απέναντι στον ιό».

Ωστόσο, τούτο «δεν σημαίνει ότι κάθε μέρα δεν παρατηρούμε τα επιμέρους κριτήρια ή επιμέρους ζητήματα που μπορούν να προκύπτουν. Όλα λειτουργούν κλιμακωτά. Έχουμε εργαλεία για να μπορέσουμε να σταματήσουμε την οποιαδήποτε έξαρση ή επέκταση του ιού, του ιικού φορτίου σε οποιεσδήποτε περιοχές και, από κει και πέρα, το lockdown είναι η τελευταία λύση για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε κάτι το οποίο μπορεί να μην αποδίδει», σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μάσκα παντού το επόμενο μέτρο

Παράλληλα, κληθείς να απαντήσει τι εννοεί λέγοντας «κλιμακωτά μέτρα» o αρμόδιος υφυπουργός αποκάλυψε πως «το μέτρο που αφορά στην καθολική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είναι ένα επόμενο βήμα από την φάση που βρισκόμαστε τώρα».

Σε αυτό το σημείο επανέλαβε πως τα όποια μέτρα, «κλιμακωτά φτάνουν στο τελευταίο μας μέτρο που είναι το lockdown, από το οποίο θεωρώ ότι είμαστε αρκετά μακριά».

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως στον νομό της πρωτεύουσας χθες εντοπίστηκαν ακόμη 210 νέα κρούσματα ενώ η πίεση στα νοσοκομεία της Αττικής παραμένει.

Ανάλογο των δεδομένων το νέο lockdown

Αναφορικά με τη μορφή που θα έχει ένα ενδεχόμενο lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως αυτή θα εξαρτηθεί από όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της μεταδοτικότητας του ιού, των ιχνηλατήσεων σε κρούσματα κοκ., ενώ διευκρίνισε πως η εφαρμογή μίας νέας καραντίνας στην Αττική δεν προβλέπεται να αφορά συγκεκριμένο Δήμο.

Προκειμένου, εν παραδείγματι, να τεθεί ζήτημα απαγόρευσης μετακινήσεων των άνω των 65 ετών ατόμων, θα πρέπει να προκύπτει σχετική ανάγκη «μέσα από τους αλγόριθμους και την ανάλυση», όπως είπε. Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχουν «πρωτόκολλα που να αφορούν σε τοπικά lockdowns σε επίπεδο Δήμων» και «δεν υπάρχει καμία δυνατότητα εφαρμογής κάτι τέτοιου».

Τα κριτήρια και οι συζητήσεις της Επιτροπής

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης δήλωσε από την πλευρά του πως «δεν έχει γίνει συζήτηση μεταξύ της Επιτροπής για το lockdown» αν και «όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η αποτελεσματικότητά του». Υπενθύμισε τα χαρακτηριστικά του πρώτου κύματος της πανδημίας τα οποία περιλάμβαναν «ραγδαία εξάπλωση» του ιού την οποία οι επιστήμονες δεν περίμεναν. «Είδαμε την Ιταλία ξαφνικά να γεμίζει τα Νοσοκομεία της, να γεμίζουν νεκρούς. Οπότε, το lockdown ήταν ένα μέτρο έκτακτης ανάγκης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως «το να μπούμε όλοι σε μια γυάλα εννοείται ότι θα σταματήσει την επιδημία γιατί αυτό είναι το lockdown, είναι η γυάλα. Χρειάστηκε να γίνει γιατί είχαμε ένα πολύ γρήγορο πρώτο κύμα, το οποίο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί όχι μόνο εδώ, παγκοσμίως. Στο δεύτερο κύμα έχουμε μια πολύ πιο αργή εξάπλωση και από ότι δείχνουν τα στοιχεία έχουμε πολύ καλή γνώση αυτή τη στιγμή πού βρίσκεται η επιδημία λόγω της ιχνηλάτησης και μέσω αυτής της γνώσης προσπαθούμε να σταματήσουμε την επιδημία με πιο targeted measures».

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο «αυτή είναι και η λογική που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Επιτροπή και μιλάω για το συντριπτικό consensus». «Εννοείται», πρόσθεσε, «ότι υπάρχει ως τελευταίο, ύστατο μέτρο το lockdown γιατί ξέρουμε ότι είχε αποτέλεσμα. Αλλά είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιηθεί».

Ερωτηθείς για τα κριτήρια που θα καθόριζαν μία απόφαση για το εν λόγω μέτρο, ο κ. Μαγιορκίνης έκανε λόγο για συνδυασμό παραγόντων και εξέταση δεδομένων όπως ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ και ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού. Αποφεύγοντας να προσδιορίσει ακριβέστερα τις σχετικές παραμέτρους, σημείωσε πως «αν αύριο έχουμε 1.000 ανθρώπους οι οποίοι χρειάζονται διασωλήνωση, είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί. Δε νομίζω όμως ότι η επιδημία συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Δηλαδή δεν θα ξυπνήσουμε αύριο και θα δούμε 1.000 διασωληνωμένους».

Σε συνέχεια των παραπάνω ο κ. Χαρδαλιάς παρενέβη εκ νέου για να υπογραμμίσει πως «όλα τα μέτρα είναι ανοιχτά. Απλά τα μέτρα αυτά για να ενεργοποιηθούν πρέπει να προκύπτουν από κάποια δεδομένα». Εξήγησε πως κάθε μέτρο που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι «παράμετρος δεδομένων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε σε σχέση με την εικόνα της μετάδοσης. Με το προφίλ των θετικών κρουσμάτων, με τον αριθμό των επαφών τους, με τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ που έχουμε, με τους διασωληνωμένους, υπάρχουν δεκάδες κριτήρια τα οποία μας οδηγούν στο να πάρουμε ένα μέτρο. Και αυτό καθορίζει και τις ζώνες επικινδυνότητας, αφορά τις ηλικιακές ομάδες που τις ελέγχουμε συνέχεια, αφορά το είδος της ιχνηλάτησης».

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Σημειώνεται πως ο αριθμός των νέων κρουσμάτων πανελλαδικά παραμένει σε υψηλότερα των 300 ατόμων επίπεδα για δεύτερη εβδομάδα (346 χθες), ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εξακολουθεί να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις (77 χθες). Η Αττική θεωρείται ωστόσο επίκεντρο της επιδημικής έξαρσης που καταγράφει ο ΕΟΔΥ, καθώς εντός του λεκανοπεδίου βεβαιώνονται οι μισές ή και περισσότερες από τις μισές μολύνσεις ανά ημέρα.

Την ίδια ώρα, ο εβδομαδιαίος μέσος όρος θανάτων ανά ημέρα έχει φτάσει τους 5, προσεγγίζοντας, έτσι, τον αντίστοιχο του πρώτου κύματος. Σε συνολικούς αριθμούς τα περιστατικά του ιού στη χώρα ανήλθαν σε 15.928 ενώ τα θύματα της Covid-19 είναι 352.

Από τα παραπάνω στοιχεία, τα οποία παρουσίασε χθες ο κ. Μαγιορκίνης, στην αρχική του τοποθέτησή στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για τον κορονοϊό, προκύπτει πως «απαιτείται επιπλέον σημαντική προσπάθεια ώστε να αναστραφεί η επιδημική εξάπλωση», όπως είπε. Ο ίδιος εκτίμησε δε πως το προσεχές διάστημα είναι κρίσιμο, καθώς η αποτελεσματικότητα των μέτρων που ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα, αλλά και τη Δευτέρα, στην Αττική θα διαφανούν προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

Κατά συνέπεια, τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου θα ξεκαθαρίσει περαιτέρω και το τοπίο γύρω από την «εργαλειοθήκη» της πολιτείας, σε περίπτωση που οι κρίσιμοι για την υγειονομική κρίση δείκτες δεν σταθεροποιηθούν τα προσεχή 24ωρα.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook