Πόσο ακριβείς είναι οι προβλέψεις καιρού; – Ποιοι θα βάλουν μετεωρολογικούς σταθμούς στα Χανιά

πόσο-ακριβείς-είναι-οι-προβλέψεις-και-1181093

Για τα τερτίπια του καιρού στην Κρήτη και τις προσπάθειες που γίνονται για σωστότερες προγνώσεις, μίλησε στον Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη ο πρόεδρος του μη κερδοσκοπικού σωματείου «Καιρών Κρήτες», Νίκος Κουνούπας. Με δεδομένες τις ασυνήθιστες μεταβολές των καιρικών συνθηκών, ο κ. Κουνούπας ρωτήθηκε για την ακρίβεια των προβλέψεων που παράγονται σήμερα:

«Σήμερα τα μοντέλα πρόγνωσης καιρού αντλούν δεδομένα από σταθμούς εδάφους, από πλοία και αεροπλάνα και τρέχουν σε υπερυπολογιστές. Έτσι, η πρόβλεψη είναι ακριβέστερη σε σχέση με το παρελθόν. Για τις τρεις πρώτες μέρες η επιτυχία των μοντέλων φτάνει πάνω από το 90% σε σχέση με την πραγματικότητα, αλλά όσο απομακρυνόμαστε από τις τρεις μέρες, η ακρίβεια κατεβαίνει, στις εννιά μέρες είναι πολύ μικρή και οτιδήποτε παραπάνω είναι περισσότερο εκτίμηση τάσης παρά πρόγνωση. Σε συνθήκες καλοκαιριού ή χειμώνα η πρόβλεψη είναι πιο εύκολη, γιατί τα συστήματα είναι πιο σταθερά. Άνοιξη και φθινόπωρο είναι πιο ευμετάβλητες οι συνθήκες και οι προβλέψεις είναι πιο επισφαλείς. Πάντως τα τελευταία χρόνια οι προβλέψεις έχουν γίνει πολύ πιο σωστές», είπε ο κ. Κουνούπας.

Το CretaWeather, που είναι ένας μη κερδοσκοπικός σύλλογος, δημιουργήθηκε για να στηρίξει διάφορες επαγγελματικές ομάδες και επισκέπτες του νησιού μεσω του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών και καμερών:

«Στη Μήδεια είχαμε πολύ ισχυρούς ανέμους και χιονοπτώσεις που επηρέασαν γεωργούς και κτηνοτρόφους. Με το δίκτυό μας το τελικό αποτέλεσμα είναι τα ψηφιακά δεδομένα που ο καθένας μπορεί να βλέπει με τη χρήση ενός κινητού τηλεφώνου και να πληροφορείται για ό,τι τον αφορά«, ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου. «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε ότι υπάρχει ένας ενδιάμεσος κύκλος εποχών που δεν είναι πολύ εμφανής πια. Το φθινόπωρο και η άνοιξη σαν να έχουν ενσωματωθεί στο καλοκαίρι και τον χειμώνα. Αλλά αυτό έχει να κάνει με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή και η Μεσόγειος δεν θα μπορούσε να μην επηρεαστεί. Ο καιρός έχει κάποια περιοδικότητα αλλά αυτή διασπάται από την παρέμβαση του ανθρώπου και αυτό είναι η κλιματική αλλαγή.»

Ο κ. Κουνούπας ρωτήθηκε, κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ακριβείς τοπικές προβλέψεις, σε επίπεδο… γειτονιάς:

«Για να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη ανά περιοχή, χρειάζεται να υπάρξουν μοντέλα που θα αντλούν στοιχεία από τοπικούς σταθμούς, οπότε πρέπει πρώτα να τοποθετηθούν οι σταθμοί. Δεν μπορούμε βέβαια να κάνουμε πρόβλεψη για κάθε γειτονιά, αλλά θα μπορούσε να γίνει πρόβλεψη ανά νομό.»

Τέλος, ο πρόεδρος του συλλόγου «Καιρών Κρήτες» έκανε γνωστό ότι σύντομα θα υπάρξει επέκταση των μετεωρολογικών σταθμών του και στη Δυτική Κρήτη:

«Το κόστος δεν είναι δυσθεώρητο. Το δύσκολο είναι να διατηρήσουμε ενεργούς τους σταθμούς με συνεχή ροή πληροφοριών. Το να τοποθετηθεί ένας σταθμός δεν είναι αρκετό, πρέπει να λειτουργεί συνεχώς. Σύντομα μάλιστα θα έχουμε και σε διάφορες περιοχές των Χανίων μετεωρολογικούς σταθμούς και κάμερες.»

Όσο για τον καιρό που έρχεται, από την Κυριακή η εκτίμηση είναι ότι θα ξαναχαλάσει με βροχοπτώσεις στη βόρεια κυρίως πλευρά του νησιού. Η νότια πλευρά θα επηρεαστεί λιγότερο, σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα είναι συγκρίσιμη με την προηγούμενη κακοκαιρία, αλλά θα επηρεάσει την Κρήτη για περίπου δύο μέρες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook