Πώς πάμε σήμερα σε καφετέριες και εστιατόρια – Χωρίς αλλαγές και νέα μέτρα η εστίαση

πώς-πάμε-σήμερα-σε-καφετέριες-και-εστι-1143512

Τι ισχύει σήμερα στην εστίαση, σε εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφους θέατρα. Τι αλλάζει για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22/11. Τι πρέπει να έχουν μαζί τους εμβολιασμένοι και παιδιά.

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο σχετικής ελευθερίας έχουν οι ανεμβολίαστοι, καθώς έρχονται νέα μέτρα από τη Δευτέρα. Σε γενικές γραμμές τα νέα μέτρα επηρεάζουν τους μη εμβολιασμένους, στη διασκέδαση, την άθληση και οτιδήποτε αφορά κλειστούς χώρους. Από τη Δευτέρα στις αγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φούρνοι, λαϊκές και ζαχαροπλαστεία), στα φαρμακεία και τα ΜΜΜ για τις αστικές μετακινήσεις, είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και δεν απαιτείται έλεγχος covid pass. Μπορούν δηλαδή να έχουν πρόσβαση εμβολιασμένοι, νοσήσαντες και ανεμβολίαστοι.

Στα ΜΜΜ για τις υπεραστικές μετακινήσεις, στην εκπαίδευση, στους χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς), στους χώρους λατρείας, στο λιανεμπόριο στα κομμωτήρια και στους ανοικτούς χώρους εστίασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και θα γίνεται έλεγχος covid pass. Αλλάζει το ωράριο και στα εμπορικά καταστήματα. Από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ θα είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα από τη Δευτέρα (22/11).

Στους κλειστούς χώρους εστίασης, στα θέατρα και τους κινηματογράφους, στα μουσεία, τα γυμναστήρια και τα γήπεδα είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας και από Δευτέρα θα έχουν πρόσβαση μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες.

Τι ισχύει σήμερα σε εστιατόρια, καφετέριες, κινηματογράφους θέατρα

Μεγάλες αλλαγές με νέα μέτρα σε εξωτερικούς χώρους εστίασης για ανεμβολίαστους, εμβολιασμένους και για παιδιά δεν έχουμε στην παρούσα φάση. Από Δευτέρα θα ισχύουν όσα και σήμερα. Ωστόσο, μεγάλη αλλαγή έρχεται σε κινηματογράφους και θέατρα από τη Δευτέρα. Σήμερα μπορούν να πάνε με rapid test και οι ανεμβολίαστοι.

Σε ότι αφορά το Σάββατο και την Κυριακή, αλλά και από Δευτέρα, για την εστίαση καταρχήν όλοι πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα. Πλέον είναι υποχρεωτικό.

Όλοι περιμένουν στις ουρές για να ελεγχθούν σε εστίαση και εμπορικά καταστήματα. Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι.

Μάλιστα η αυστηρή εφαρμογή των νέων μέτρων φέρνει ανατροπές στους εξωτερικούς χώρους εστίασης, καθώς αρκετοί από αυτούς θεωρούνται πλέον εσωτερικοί χώροι!

Στους εσωτερικούς χώρους οι ανεμβολίαστοι δεν μπορούν να μπουν. Μόνο τα παιδιά μπαίνουν με δηλωμένο self test. Ταυτόχρονα υπάρχουν και συγκεκριμένα δεδομένα για το τι ακριβώς είναι ο εξωτερικός χώρος εστίασης.

Ειδικότερα η ΚΥΑ αναφέρει: Εστίαση (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, εξωτερικοί χώροι δεξιώσεων)

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • Πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

Λειτουργία των επιχειρήσεων, σε ανοικτό υπαίθριο χώρο, που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και παρέχουν υπηρεσίες εστίασης

Μέχρι δέκα (10) άτομα ανά τραπέζι

Οι πελάτες εισέρχονται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

  • πιστοποιητικού εμβολιασμού
  • πιστοποιητικού νόσησης
  • Αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορονοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)
  • Οι ανήλικοι από τεσσάρων (4) έως και δεκαεπτά (17) ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), σύμφωνα με τις παρ. 3 και 4 του άρθρου 9.

Ως ανοικτός υπαίθριος χώρος για τις δραστηριότητες του παρόντος σημείου ορίζεται ο χώρος που βρίσκεται εκτός οριογραμμής του κτιρίου που στεγάζεται το κατάστημα και είναι ανοιχτός από τουλάχιστον δύο (2) πλευρές. Δεν θεωρούνται κλειστές οι πλευρές του χώρου που φέρουν προστατευτικά από τον άνεμο ύψους μέχρι και ενός μέτρου και τριάντα εκατοστών (1,3) από το δάπεδο του χώρου. Πλευρά του ανοικτού υπαίθριου χώρου δεν θεωρείται η οροφή του, εφόσον υπάρχει. Οι κανόνες των ανοικτών υπαίθριων χώρων εφαρμόζονται και για τους εξωτερικούς χώρους που βρίσκονται σε αεριζόμενες στοές».

Τι ισχύει με τα τεστ

Όπου προβλέπονται στην παρούσα, ο εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR για κορονοϊό COVID-19 πρέπει να έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών και ο έλεγχος με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) πρέπει να έχει διενεργηθεί εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών από την πραγματοποίηση οποιουδήποτε γεγονότος για το οποίο χρειάζεται η επίδειξη βεβαίωσης. Η βεβαίωση αυτών: α) πρέπει να έχει εκδοθεί από εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και β) να περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή το διαβατήριο. Ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης (self-test) από κορονοϊό COVID-19 πραγματοποιείται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε δραστηριότητας και βεβαιώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook