Πώς κινούνται τα σύγχρονα κυκλώματα μαστροπείας στην Κρήτη – Σοκάρουν οι αποκαλύψεις

πώς-κινούνται-τα-σύγχρονα-κυκλώματα-μ-1183761

Με αφορμή την υπόθεση βιασμού της 24χρονης στη Θεσσαλονίκη και την έρευνα για κύκλωμα μαστροπείας, έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα περιστατικά προσέλκυσης νεαρών γυναικών σε «πριβέ» πάρτι. Πιο συγκεκριμένα, μετά την αποκάλυψη που έφερε στο φως το Creta24, οι καταγγελίες παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας!

Μιλώντας στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA και στην εκπομπή Live με την Αντιγόνη, η νομική σύμβουλος στο Συμβουλευτικό Κέντρο Ηρακλείου Ελένη Κονιδάκη σημείωσε πως υπάρχουν πολύ συγκεκριμένοι μέθοδοι με τις οποίες τα κυκλώματα αυτά προσεγγίζουν υποψήφια θύματα. «Συνήθως προσεγγίζουν γυναίκες που είτε δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, είτε οικονομικά είναι δύσκολα, είτε βρίσκονται συναισθηματικά σε μια ευάλωτη περίοδο.

Όταν τις προσεγγίζουν τους παρουσιάζουν μια πολυτελή ζωή, πάρτι, αυτοκίνητα, ταξίδια, κοσμικότητα. Συνήθως είναι νεαρές γυναίκες που νιώθουν, νομίζουν τα κυκλώματα αυτά, ότι δελεάζονται περισσότερο με αυτές τις καταστάσεις. Στην πορεία ακολουθούν οι ουσίες, τις δελεάζουν με ουσίες, ναρκωτικές ουσίες, ίσως αλκοόλ. Υπάρχει ένας εθισμός από το θύμα, μια εξάρτηση από το θύτη.

Ακολουθεί ο εκβιασμός, όταν μιλάμε για αλλοδαπές αυτό γίνεται είτε με την αφαίρεση χρημάτων και τις κρατούν αιχμάλωτες σε κάποιους χώρους είτε εκβιάζοντας τες μέσω των παιδιών τους, αν υπάρχουν, και τελικά καταλήγουν να της ωθούν στην εκμετάλλευση στην πορεία, με σκοπό το κέρδος».

Μάλιστα, η κα. Κονιδάκη αποκάλυψε πως όσον αφορά περιστατικά απόπειρας βιασμού ή βιασμού υπάρχουν καταγγελίες από θύματα στην Κρήτη. «Είμαι πεπεισμένη αλλά δεν μπορώ να μιλήσω με σιγουριά χωρίς νούμερα, ότι έχουμε και πολλά θύματα μαστροπείας, traffiking ή γενικότερα σεξουαλικής εκμετάλλευσης.

Ας μην κλείνουμε τα μάτια, τα βλέπουμε γύρω μας, αυτές οι γυναίκες έχουν αυτή τη δυσκολία. Δεν έχουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν γι’αυτά είτε παρακολουθούνται συνήθως, κάποιος τις συνοδεύει και αφετέρου δεν έχουν την πληροφόρηση».

Σύμφωνα με την κα. Κονιδάκη, όλη αυτή η δημοσιοποίηση και η ενημέρωση που λαμβάνουν οι γυναίκες έχει ως αποτέλεσμα να ανοίγουν στόματα. «Το πρόβλημα ανέκαθεν υπήρχε, το θέμα είναι ότι οι γυναίκες φοβούνταν, δεν ήξεραν, ένιωθαν εγκλωβισμένες υπήρχε και η δευτερογενής θυματοποίηση. Ότι έπρεπε ουσιαστικά να απολογηθούν, καταγγέλλοντας ένα τέτοιο περιστατικό, για το τι συνέβη και πως συνέβη.

Ευτυχώς αυτό έχει αρχίσει να φθίνει ως φαινόμενο και να υπάρχει υποστήριξη στο θύμα, οπότε λαμβάνουν γνώση, για τις καταστάσεις. Όμως κάθε χρόνο 700 χιλ. με 2 εκ. άνθρωποι κυρίως γυναίκες και παιδιά είναι θύματα εμπορίας. Παρατηρείται μια τεράστια απόκλιση γιατί δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα περιστατικά, όχι ότι δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα, γιατί τα θύματα αυτά είναι μονίμως εγκλωβισμένα. Αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται στην Ελλάδα, ότι είναι ένα ποσοστό 40 χιλ. γυναικών είναι θύματα σεξουαλικές εκμετάλλευσης. Από αυτές ένα μηδαμινό ποσοστό φτάνει να καταγγέλλει αυτό που βιώνει. Γι΄αυτό ονομάζεται αόρατο έγκλημα. Στη δημοσιότητα φτάνει η κορυφή του παγόβουνου».

Κλείνοντας, η κα. Κονιδάκη σημείωσε πως πάνω από 20 εκ. άνθρωποι είναι θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης παγκοσμίως. «Τα κέρδη υπολογίζονται περίπου στα 150 δις. το χρόνο από την εκμετάλλευση των ανθρώπων αυτών και η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της τοποθέτησης θεωρείται διακομιστικό κέντρο, από την Ασία και την Αφρική προς την Ευρώπη για την διοχέτευση ανθρώπινων ψυχών».

Το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα

Από την πλευρά του ο δικηγόρος Φραγκίσκος Λαμπρινός, σημείωσε πως όλο αυτό που ζούμε εδώ και δύο χρόνια, είναι θετικά σοκαριστικό. «Έχω την αίσθηση ότι η ελληνική κοινωνία έρχεται αντιμέτωπη με την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι ότι η κοινωνία αντιμετωπίζει προβλήματα βίας, άρα αντί να σταθούμε στο γεγονός ότι σοκαριζόμαστε από αυτά που ακούμε και διαβάζουμε, πρέπει να σταθούμε στο γεγονός ότι τα θύματα βρίσκουν το κουράγιο για να καταγγείλουν αυτά που έχουν υποστεί.

Πρέπει να επενδύσουμε στην πρόληψη και στις κοινωνικές δομές που μπορούν να αποτρέψουν εγκλήματα, αυστηρές και πιο αποδοτικές διαδικασίες ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα φαινόμενα αυτά και να δρούμε προληπτικά. Το δεύτερο είναι ο τρόπος που θεσμικά λειτουργεί το σύστημα, με την έννοια ότι η αποκάλυψη των θεμάτων αυτών πρέπει να γίνεται σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο».

Κλείνοντας, ο κ. Λαμπρινός σημείωσε πως με αφορμή την υπόθεση της 24χρονης, ο δράστης είναι ένας, έρχεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 10 ετών ενώ αν είναι περισσότεροι είναι ισόβια. «Αυτές είναι οι ποινές που μπορούν να μειωθούν με την αναγνώριση μιας ελαφρυντικής περίστασης. Όμως ως ποινικό πλαίσιο είναι αυστηρό. Γι΄αυτό επιμένω και λέω ότι είναι το λάθος που κάνουμε συνέχεια στην Ελλάδα. Κοιτάζουμε την ποινή ή την εκτέλεση αυτής και δεν κοιτάζουμε την πρόληψη».

creta24.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook