Πορτογαλία: Οι καφετέριες δεν πωλούν καφέ γιατί κάνει τους ανθρώπους πιο.. κοινωνικούς

πορτογαλία-οι-καφετέριες-δεν-πωλούν-κ-1175959

Oι κλινικές βρίσκονται στα όρια τους, είναι σχεδόν υπερπλήρεις οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ο γερμανικός στρατός «Bundeswehr» συνδράμει στη προσπάθειες των αρχών της Πορτογαλίας να τιθασεύσουν την εξάπλωση του κορονοϊού.

Το υγειονομικό σύστημα της Πορτογαλίας βρίσκεται στα όρια του, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα «Bild» προσθέτοντας ότι οι καφετέριες απαγορεύεται να πωλούν καφέ για να μην ενισχυθεί η κοινωνικότητα των πολιτών.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως έχει διαμορφωθεί με το σκληρό lockdown που έχει επιβληθεί στη χώρα.

Έξω από τις κλινικές στο hotspot του κορονοϊού, τη Λισαβόνα, οι πολίτες είναι εξοργισμένοι επιρρίπτοντας ευθύνες στις αρχές περί ανικανότητάς τους να καταπολεμήσουν τον ιό.

«Είναι φρίκη! Η υπερφόρτωση του συστήματος υγείας ήρθε από το πουθενά. Ήταν αδιανόητο μέχρι τώρα ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί κάθε ασθενής», λέει ο ιδιοκτήτης καφετέριας Ζοζέ Λόπες.

«Μπορούμε να εργαστούμε ελάχιστα στην πανδημία. Αυτό με ανησυχεί πολύ», προσθέτει.

Εστιατόρια, καταστήματα, μουσεία και σχολεία παραμένουν κλειστά στην Πορτογαλία για αρκετές εβδομάδες.

Μπορεί κανείς να παραλάβει φαγητό από τα εστιατόρια και τις καφετέριες, όχι όμως και ποτά. Απαγορεύεται επίσης και η πώληση καφέ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Λισαβόνας, ο καφές κάνει τους ανθρώπους πιο κοινωνικούς, κάτι που η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει.

Όπως αναφέρουν ιδιοκτήτες καφετέριας, πολλοί κρύβουν κούπες καφέ μέσα σε σακούλες ψωμιού όταν τα πωλούν.

«Η Λισαβόνα είναι μία κόλαση. Η νέα βρετανική μετάλλαξη είναι πολύ επικίνδυνη. Αλλά είμαι πολύ προσεκτικός και ως εκ τούτου αισθάνομαι ασφαλής», εξηγεί ο Λοπές. «Ελπίζω ότι θα επιβιώσουμε από αυτήν την άσχημη φάση μέχρι το τέλος του μήνα».

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιτρέπει στους πολίτες να βγαίνουν από το σπίτι μόνο για ψώνια, εργασία, επίσκεψη στο γιατρό και σωματική άσκηση.

«Νιώθουμε ότι είμαστε στην κόλαση του κορονοϊού. Η κυβέρνηση είναι τρία βήματα πίσω», καταγγέλλουν ορισμένοι πολίτες.

Τα δημόσια νοσοκομεία κάνουν λάθη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ασφυκτικά γεμάτα.

Επιπλέον, είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εξωτερικούς χώρους όπως και στις δημόσιες συγκοινωνίες. Επιπλέον, θα πρέπει να τηρείται μια ελάχιστη απόσταση δύο μέτρων σε δημόσιους χώρους. Απαγορεύεται επίσης η κατανάλωση αλκοόλ στο κοινό.

«Η αστυνομία δεν είναι αρκετά αυστηρή». Για την Φεντερίκα Κάλβο από την Ιταλία που τα τελευταία χρόνια ζει στη Λισαβόνα, «η αστυνομία δεν είναι αρκετά αυστηρή. Βασικά, όμως, οι πολίτες τηρούν τους κανόνες».

Τις τελευταίες ημέρες διαφαίνεται μία αχτίδα ελπίδας για την πορεία εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι αριθμοί μειώνονται τις τελευταίες ημέρες. Την 1η Φεβρουαρίου, οι αρχές ανακοίνωσαν ότι τα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους ήταν ακόμη πάνω από 825. Την περασμένη Παρασκευή, ωστόσο, ήταν μόλις 620.

Από την πλευρά του, ο Ρικάρντο Μεξία, επιδημιολόγος και πρόεδρος της Πορτογαλικής Ιατρικής Ένωσης, προειδοποιεί στην εφημερίδα «Bild»:

«Θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων για μερικές ακόμη εβδομάδες. Αλλά δεν πιστεύω ότι η πίεση στα νοσοκομεία θα αυξηθεί. Θα παραμείνει η ίδια. Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων βαίνει μειούμενος πάνω από μία εβδομάδα. Αυτό είναι καλό σημάδι».

Πηγή: protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook