Πόλη φάντασμα η Χερσώνα: Την εκκενώνουν τώρα οι Ουκρανοί για να βγάλουν τον χειμώνα οι κάτοικοι

Η ανακατάλυψη της Χερσώνας από τους Ρώσος έφερε χαμόγελα και γλέντι στους Ουκρανούς, που ύψωσαν σημαίες στο κέντρο της πόλης. Ήταν, άλλωστε, μια πολύ σημαντική νίκη για την Ουκρανία σε μια κρίσιμη καμπή του πολέμου.

Ωστόσο, η χαρά από την υποχώρηση του εχθρού δεν κράτησε για πολύ.

Οι Ρώσοι φεύγοντας άφησαν πίσω τους νάρκες με σκοπό να την μετατρέψουν σε «πόλη θανάτου». Αλλά ο μεγαλύτερος εχθρός φαίνεται πώς είναι άλλος: Το κρύο του χειμώνα.

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και πόσιμο νερό, με κατεστραμμένες υποδομές και σπίτια, οι κάτοικοι της Χερσώνας δεν θα αντέξουν για πολύ. Τα καταστήματα και όλες οι υπηρεσίες παραμένουν κλειστές, καθώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν κανονικά.

Οι κάτοικοι παίρνουν νερό όπως μπορούν, με κουβάδες και μπουκάλια, από τον ποταμό Δνείπερο για να επιβιώσουν. Σαν να μην έφτανε αυτό, κάνουν ουρές για λίγο φαγητό αλλά και μια κάρτα και έναν φορτιστή για να επικοινωνήσουν με τους δικούς τους.

Η Ουκρανία εκκενώνει τη Χερσώνα και το Μικολάιβ

Η Ουκρανία αποφάσισε, έτσι, να εκκενώσει τις πρόσφατα απελευθερωμένες περιοχές της Χερσώνας και του Μικολάιβ, καθώς φοβάται ότι οι ζημιές στις υποδομές από τον πόλεμο είναι πολύ σοβαρές για να μπορέσουν οι άνθρωποι να βγάλουν τον χειμώνα, όπως μεταδίδει ο Guardian.

Οι κάτοικοι των δύο νότιων περιοχών, που βομβαρδίστηκαν πολλές φορές από τις ρωσικές δυνάμεις τους τελευταίους μήνες, έχουν λάβει οδηγίες να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες περιοχές στο κεντρικό και δυτικό τμήμα της χώρας, όπως δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Iryna Vereshchuk.

Η κυβέρνηση θα τους παράσχει μεταφορά, διαμονή και ιατρική περίθαλψη, πρόσθεσε η αντιπρόεδρος.

Οι εκκενώσεις πραγματοποιούνται λίγο αφότου η Ουκρανία ανακατέλαβε την Χερσώνα και τις περιοχές γύρω από αυτήν από τους Ρώσους στρατιώτες που αποχώρησαν.

Oι εκκενώσεις υπογραμμίζουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μετά τον σφοδρό ρωσικό βομβαρδισμό στις υποδομές ηλεκτρισμού της καθώς μπαίνει ο χειμώνας.

Το νότιο μέτωπο του πολέμου ήταν το επίκεντρο των προσπαθειών τόσο για τις ρωσικές όσο και για τις ουκρανικές δυνάμεις πριν από την υποχώρηση της Ρωσίας από τη Χερσώνα.

Ωστόσο, η Μόσχα φαίνεται να ενισχύει δυνάμεις και να αυξάνει τις στρατιωτικές της προσπάθειες στο ανατολικό μέτωπο του Ντονμπάς, όπου οι δύο πλευρές έχουν εγκλωβιστεί σε μια ατελέσφορη μάχη εδώ και μήνες, κυρίως γύρω από την πόλη-κλειδί του Μπαχμούτ.

Καμπανάκι ΠΟΥ για την υγεία στην Ουκρανία

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε, παράλληλα, ότι το Σύστημα Υγείας της Ουκρανίας «αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές μέρες του στον πόλεμο μέχρι στιγμής» και κάλεσε για έναν «ανθρωπιστικό υγειονομικό διάδρομο» που θα επιτρέπει την αποστολή ζωτικής σημασίας προμηθειών σε όλες τις περιοχές της χώρας.

Ο ΠΟΥ έχει επιβεβαιώσει 703 επιθέσεις σε υποδομές υγείας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως δήλωσε ο περιφερειακός διευθυντής του οργανισμού για την Ευρώπη, δρ. Hans Henri P. Kluge.

Σε ομιλία του στο Κίεβο, ο Kluge περιέγραψε αυτές τις επιθέσεις ως «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των κανόνων του πολέμου».

Οι επιθέσεις σε υποδομές υγείας και ενέργειας έχουν αφήσει εκατοντάδες νοσοκομεία και εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης «μη λειτουργικά, χωρίς καύσιμα, νερό και ηλεκτρισμό για την κάλυψη βασικών αναγκών».

«Αυτός ο χειμώνας θα είναι απειλητικός για τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στην Ουκρανία. Η καταστροφική ενεργειακή κρίση, η εντεινόμενη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την ψυχική υγεία, οι περιορισμοί στην ανθρωπιστική πρόσβαση και ο κίνδυνος ιογενών λοιμώξεων θα κάνουν αυτόν τον χειμώνα μια τρομερή δοκιμασία για το ουκρανικό σύστημα υγείας και τον ουκρανικό λαό, αλλά και για τον κόσμο και τη δέσμευσή του να στηρίξει την Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή του.

«Το κρύο μπορεί να σκοτώσει»

Προειδοποίησε ότι «το κρύο μπορεί να σκοτώσει», καθώς 10 εκατομμύρια στην Ουκρανία είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα σε θερμοκρασίες που αναμένεται να πέσει στους -20 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της χώρας.

«Το σύστημα υγείας της Ουκρανίας αντιμετωπίζει τις πιο σκοτεινές του μέρες στον πόλεμο μέχρι στιγμής. Έχοντας υποστεί περισσότερες από 700 επιθέσεις, είναι πλέον και θύμα της ενεργειακής κρίσης», πρόσθεσε.

Ζήτησε να δημιουργηθεί ένας «ανθρωπιστικός υγειονομικός διάδρομος» σε όλες τις περιοχές της Ουκρανίας που ανακαταλήφθηκαν πρόσφατα από το Κίεβο, καθώς και σε εκείνες που κατέλαβαν οι ρωσικές δυνάμεις.

Ο ΠΟΥ και οι εταίροι του θα είναι «έτοιμοι να κινητοποιηθούν αμέσως» για να δημιουργήσουν διαδρόμους που θα επιτρέψουν την αποστολή ζωτικής σημασίας προμηθειών σε περιοχές που είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.

Εξέφρασε, ακόμη, ιδιαίτερη ανησυχία για 17.000 ασθενείς στο Ντόνετσκ, οι οποίοι, ενδέχεται σύντομα να ξεμείνουν από κρίσιμα αντιρετροϊκά φάρμακα που τους κρατούν στη ζωή.

«Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει, προτού το σύστημα υγείας και η υγεία του ουκρανικού έθνους τεθούν σε περαιτέρω κίνδυνο», κατέληξε ο Kluge.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ