Πολάκης: Ο Άδωνις Γεωργιάδης λειτουργεί σαν να κρατάει φανάρι στους μαυραγορίτες

πολάκης-ο-άδωνις-γεωργιάδης-λειτουργ-1011118

Ο βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες έθεσε εαυτόν εθελοντικά στη διάθεση του δημοσίου συστήματος Υγείας για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού, σχολιάζει στην Κυριακάτικη Kontranews τα κυβερνητικά μέτρα που πάρθηκαν τις προηγούμενες μέρες και δίνει το μήνυμα πως «τώρα είναι η ώρα να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού». Χαρακτηρίζει ως «εγκληματική ιδεοληψία» το ότι η κυβέρνηση δεν έχει λάβει μέτρα για την αισχροκέρδεια των ειδών πρώτης ανάγκης και επισημαίνει τη σπουδαιότητα του κοινωνικού κράτους.

Πώς κρίνετε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής του κορωνοϊού; Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της απέναντι στην εκκλησία…

Ενώ διαφαίνεται να επιδεικνύει έγκαιρα αντανακλαστικά, αυστηροποιώντας σταδιακά τα μέτρα που παίρνει για τις δημόσιες συναθροίσεις των πολιτών, φάνηκε να ολιγωρεί επιλεκτικά σε τομείς που άπτονται σε κυβερνητικές ιδεοληψίες και δη απέναντι στις πιέσεις που δέχεται όλο αυτό τον καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης από αμφότερο το σκληρά νεοφιλελεύθερο και ακροδεξιό πολιτικό προσωπικό της κυβέρνησής του.

Δηλαδή στη λειτουργία της αγοράς και της Εκκλησίας. Κι έτσι επιβεβαιώνεται και σε ποιον βαθμό είναι δέσμιος ο ίδιος και η κυβέρνησή του σε αυτές τις ομάδες πίεσης που τον περιστοιχίζουν.

Τα παραδείγματα της επιβολής κανόνων στην τιμολόγηση προϊόντων πρώτης ανάγκης και στην προσέλευση του κοινού στις μεγάλες αλυσίδες super market, η εξασφάλιση των εργαζομένων σε κλάδους που έκλεισαν, καθώς και η αναστολή της Θείας Λειτουργίας και Κοινωνίας στους ναούς, είναι εύγλωττα, καθυστέρησαν δραματικά και μακάρι να μην τα πληρώσουμε ακριβά σε επίπεδο δημόσιας υγείας.

Τώρα είναι η ώρα να συστρατευτούμε όλοι στη μάχη κατά του θανατηφόρου ιού, αλλά όταν βγούμε από αυτή την περιπέτεια έχουμε να πούμε και να κάνουμε πολλά!»

Είστε υπέρ της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας;

Για να οδηγηθείς σε τέτοια μέτρα χρειάζεται να παρασχεθεί μια γενναία «ένεση» ενίσχυσης των εισοδημάτων που χάνονται καθημερινά στα χαμηλά και μεσαία κοινωνικά στρώματα, καθώς και η εξασφάλιση της χρηματοδοτικής βιωσιμότητας σε τομείς του κοινωνικού κράτους (όπως πχ η «βοήθεια στο σπίτι») που θα μπορούσαν να στηρίξουν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας. Αυτά δεν μπορεί να τα ρυθμίσει η αγορά με τα delivery κλπ.

Όταν όμως έχεις δυσανεξία στο κοινωνικό κράτος, όπως ομολογημένα έχουν όλοι αυτοί οι μαθητευόμενοι μάγοι που μας κυβερνούν, εκ των πραγμάτων τέτοια μέτρα θα παρθούν τελευταία και αφού συμβεί καθολική σχεδόν διασπορά του ιού, ενώ στην πράξη θα πλήξουν τους πιο αδύναμους οικονομικά.»

Ο Νικήτας Κακλαμάνης μίλησε για «νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που ήθελαν να διαλύσουν το δημόσιο σύστημα υγείας». Πώς αξιολογείτε αυτή τη δήλωση;

Η δήλωση αυτή δείχνει ότι ακόμα και μέσα στο κόμμα της ΝΔ δεν έχουν όλοι μολυνθεί ανεπιστρεπτί από το μικρόβιο της αυτορρύθμισης της αγοράς. Ο δε Νικήτας Κακλαμάνης, ως έξυπνος λαϊκο-δεξιός καταλαβαίνει το πολιτικό τσουνάμι που έρχεται και «γυρίζει τον σκοπό» για να διασωθεί…

Άλλωστε σε διεθνές επίπεδο και ιδιαίτερα στην Ευρώπη, κάτω από το βάρος της λαϊκής κατακραυγής ενισχύουν το πάλαι ποτέ κοινωνικό κράτος, κρατικοποιούν τομείς της οικονομίας, αναλαμβάνουν υπό δημόσιο έλεγχο βασικές ανάγκες και θεμελιώδη δικαιώματα των πολλών. Ένα είναι σίγουρο: Μετά από αυτή την κρίση τίποτα δεν θα είναι ίδιο στις ζωές μας, αλλά και στην άσκηση δημόσιων πολιτικών υπέρ των πολλών.

Η δε Αριστερά σε όλο τον κόσμο, που δικαιώνονται οι διαμαρτυρίες της όλα τα προηγούμενα χρόνια για την πορεία κατεδάφισης των δομών κοινωνικής πολιτικής, οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστική δράση.

Ποια η πρόταση σας για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται;

Τα φαινόμενα κερδοσκοπίας σε είδη πρώτης ανάγκης και προϊόντα προστασίας (μάσκες, οινόπνευμα, αντισηπτικά κλπ) καταγράφηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα μας. Η κυβέρνηση παρακολουθούσε για βδομάδες την αισχροκέρδεια και απλώς έστελνε μηνύματα προς την αγορά για να αυτορρυθμιστεί.

Δεν πρόκειται για αφέλεια αλλά για εγκληματική ιδεοληψία. Η κυβέρνηση οφείλει τώρα –και όχι αύριο– να παρέμβει και να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες και προσιτές τιμές σε προϊόντα προστασίας για όλους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη της εγχώριας παραγωγής, διατίμηση, μαζική προμήθεια από τον ΙΦΕΤ και διάθεση από τα φαρμακεία των ειδών προστασίας για όλον τον πληθυσμό. Από την άλλη ο ανεκδιήγητος υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, που λειτουργεί σαν να κρατάει φανάρι στους μαυραγορίτες, διατείνεται δημόσια ότι οι λογικές διατίμησης είναι «κομμουνιστικές»!

Πώς μπορεί να συμβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτή την κρίσιμη στιγμή;

Έχουμε δηλώσει σε όλους τους τόνους και από τα πιο επίσημα χείλη ότι εμείς δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση με συμψηφισμό νεκρών και τυμβωρυχία, όπως έκανε η ΝΔ ως αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας έχει δημόσια δηλώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει την οργάνωσή του, τις συλλογικότητες αλληλεγγύης που έχει συγκροτήσει και το δυναμικό του σε επιστημονικό προσωπικό στην υπηρεσία αντιμετώπισης του κινδύνου που απειλεί την κοινωνία μας.

Προτρέψαμε άλλωστε την κυβέρνηση να αξιοποιήσει στην κατεύθυνση αυτή και το δημοσιονομικό «μαξιλάρι» των 38 δισ. € που δημιουργήσαμε επί των ημερών μας για την περίπτωση αναταράξεων σε ένα ασταθές διεθνές περιβάλλον όπως το σημερινό και που σημειωτέον τόσο πολύ πολεμήθηκε από την τότε αντιπολίτευση της ΝΔ. Η Ισπανία διαθέτει σήμερα το 20% του ΑΕΠ στη μάχη αυτή, που αντιστοιχεί σε εκατοντάδες δισ., την ώρα που εμείς εδώ διαπραγματευόμαστε με τους θεσμούς για τη διάθεση του 1% ή 2%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook