Ποιους κινδύνους κρύβουν οι αυστηρές δίαιτες «εξπρές»;

ποιους-κινδύνους-κρύβουν-οι-αυστηρές-1199716

Μερικές φορές, στην προσπάθειά μας να χάσουμε γρήγορα βάρος, μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να ακολουθήσουμε μια αυστηρή, περιοριστική δίαιτα, η οποία απέχει αρκετά από που χαρακτηρίζουμε ως «ισορροπημένη διατροφή» και προϋποθέτει σημαντική μείωση της ποσότητας τροφής που προσλαμβάνουμε. Ωστόσο, οι δίαιτες που υπόσχονται εντυπωσιακή απώλεια κιλών μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι επικίνδυνες τόσο για την υγεία μας όσο και για το βάρος μας.

Ποιους κινδύνους κρύβουν οι δίαιτες εξπρές;

Στερούν από τον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Η σημαντική μείωση στην ποσότητα τροφής που προσλαμβάνουμε έχει ως αποτέλεσμα την παράλληλη μείωση της πρόσληψης πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, που οδηγεί συχνά σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών του οργανισμού και κατ’ επέκταση σε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης συμπτωμάτων ανεπάρκειας, όπως απώλεια μαλλιών, ζαλάδες, αδυναμία και έντονη κόπωση. Παράλληλα, η απότομη μείωση του σωματικού βάρους συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης σοβαρότερων προβλημάτων, όπως χολολιθίαση, δυσκοιλιότητα και διαταραχές του κύκλου στις γυναίκες.

«Ρίχνουν» τον μεταβολισμό

Όταν χάνουμε απότομα βάρος, χάνουμε κυρίως μυϊκό ιστό και υγρά και όχι λίπος. Το γεγονός αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία και την εικόνα του σώματός μας, όσο και στην ικανότητα του οργανισμού μας να χάσει περαιτέρω βάρος, καθώς όταν μειώνετε η μυϊκή μας μάζα, μειώνεται και ο μεταβολισμός μας, με αποτέλεσμα να «κολλάει» η ζυγαριά. Αν σκεφτούμε μάλιστα ότι μετά τα 30 η αύξηση της μυϊκής μας μάζας γίνεται όλο και πιο δύσκολη χρόνο με χρόνο, μπορεί να μην καταφέρουμε να ανακάμψουμε από μια τέτοια δίαιτα καθώς μεγαλώνουμε.

Δεν μπορούν να εξασφαλίσουν αδυνάτισμα με διάρκεια

Όταν χάνουμε γρήγορα βάρος μέσα από στερητικές δίαιτες συνήθως παίρνουμε πίσω το βάρος που χάσαμε -ή και περισσότερο- σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Από τη μια η επιστροφή μας σε «φυσιολογικές» διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με τη μείωση του μεταβολισμού μας και από την άλλη η αυξημένη πιθανότητα υπερκατανάλωσης τροφής λόγω της στερητικής περιόδου που προηγήθηκε μπορούν εύκολα να οδηγήσουν σε νέα αύξηση του βάρους μας, το οποίο θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να χάσουμε.

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου…

Αφήνουμε τις δίαιτες εξπρές και βάζουμε στόχο την αργή και σταδιακή απώλεια βάρους συνδυάζοντας ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με ήπιο θερμιδικό περιορισμό και τακτική γυμναστική. Ο προτεινόμενος ρυθμός για υγιή απώλεια βάρους που είναι πιο πιθανό να διατηρήσουμε μακροπρόθεσμα είναι γύρω στο 0,5-1 κιλό ανά εβδομάδα. Άλλωστε, οι μικρές αλλαγές στις καθημερινές μας συνήθειες είναι πιο εύκολο να επιτευχθούν και πιο πιθανό να διατηρηθούν, προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην υγεία και την ποιότητα ζωής μας.

Πηγή: vita.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook