Ποιοι δε θα πληρώσουν και το 2022 εισφορά αλληλεγγύης;

ποιοι-δε-θα-πληρώσουν-και-το-2022-εισφορά-α-1188419

Δε θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης και για το 2022. Αυτό ξεκαθάρισε χτες μιλώντας ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ο κ. Σκυλακάκης είπε πως «και για το 2022 η πρόβλεψή μας είναι για τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης. Αυτό που δεν μπορώ να σας πω είναι εάν θα υπάρχει η επέκτασή της απαλλαγής και για τους υπολοίπους (εκτός ιδιωτικού τομέα)».

Έτσι, όπως και πέρυσι, ιδιωτικοί υπάλληλοι, επαγγελματίες αναμένεται να ωφεληθούν από την αναστολή του μέτρου της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που έχει προβλεφθεί και θα ισχύσει εφέτος. Αντίστοιχα το ίδιο δεν ισχύει για συνταξιούχους ή δημόσιους υπαλλήλους εκτός εάν έχουν εισοδήματα από ακίνητα.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης φέρνει και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για μονιμοποίηση φοροαπαλλαγών στο φόντο της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2022. Ουσιαστικά εν όψει της νέας 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης που θα γίνει μετά το Πάσχα των Καθολικών και συνδέεται με την εκταμίευση δόσης από τα ANFAs – SMPs θα εξεταστεί το κατά πόσο με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα θα μπορέσουν να μείνουν κάποια μέτρα ελαφρύνσεων. Βέβαια οι αποφάσεις αναμένονται του χρόνου οπότε και θα υπάρχει ορίζοντας για την εξέλιξη της πανδημίας.

Με βάση τα περυσινά δεδομένα και μετά τις ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη εξαιρούνται από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης τα εξής εισοδήματα:

1. Τα εισοδήματα από μισθωτή απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα που αφορούν το 2022,. Έτσι δε θα γίνεται παρακράτηση εισφοράς αλληλεγγύης από 1.1.2022 στους μισθούς από 860 ευρώ καθαρά και άνω το μήνα.

2. Επίσης εξαιρούνται κέρδη από επιχειρηματική δραστηριότητα και εισοδήματα από ενοίκια, μερίσματα, τόκους, και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου που εισπράττονται το 2021 και θα δηλωθούν το 2022. Η πρόβλεψη αυτή ισχύει και για όσους είναι δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι. Κι έτσι ακόμη και αν παίρνουν εισόδημα από το κράτος κάποιοι θα δουν την εισφορά αλληλεγγύης να μειώνεται καθώς «κουρεύεται» το συνολικό εισόδημα πάνω στο οποίο υπολογίζεται.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook