Πλυντήριο πιάτων vs πλύσιμο στο χέρι: Τι είναι καλύτερο και πιο οικονομικό

πλυντήριο-πιάτων-vs-πλύσιμο-στο-χέρι-τι-1696965

Οι περισσότερες σύγχρονες οικιακές συσκευές είναι κατασκευασμένες με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας με όφελος, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα νοικοκυριά. Τα τελευταία χρόνια έχει τεθεί πολλές φορές το δίλημμα, αν το πλύσιμο στο χέρι είναι καλύτερος και πιο οικονομικός τρόπος από το πλυντήριο. Όμως, τι λένε οι ειδικοί;

Λαμβάνοντας υπόψη τις μελέτες της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ, διαπιστώνουμε ότι η βρύση της κουζίνας καταναλώνει κατά μέσο όρο περίπου 8 λίτρα νερό ανά λεπτό, ενώ το ελάχιστο πρότυπο απόδοσης για ένα κανονικό πλυντήριο πιάτων είναι περίπου 20 λίτρα ανά κύκλο ή και λιγότερο, ανάλογα με την ενεργειακή απόδοση της συσκευής.

Έτσι, αν υπολογίσουμε ότι πολλές φορές έχουμε μεγάλο όγκο από πιάτα και διάφορα σκεύη για πλύσιμο, τότε το πλυντήριο είναι η προτιμότερη και πιο οικονομική λύση για ένα νοικοκυριό.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα tips για να επιτύχουμε μεγαλύτερη οικονομία:

Δεν ξεπλένουμε

Αντί να ξεπλύνουμε τα πιάτα και τα μαχαιροπίρουνα πριν τα βάλουμε στο πλυντήριο, απλώς διώχνουμε τα περισσότερα υπολείμματα και βάζουμε λειτουργία πρόπλυσης, η οποία σύμφωνα με τη μελέτη μπορεί να εξοικονομήσει έως και 80 λίτρα νερού.

Πλήρης φόρτωση

Το πλυντήριο πιάτων χρησιμοποιεί την ίδια ποσότητα νερού είτε πλένουμε λίγα πιάτα είτε το έχουμε γεμίσει. Προτιμάμε να το βάζουμε σε λειτουργία όταν είναι γεμάτο, ώστε να έχουμε μεγαλύτερο όφελος σε ενέργεια και νερό.

Στέγνωμα

Αν χρησιμοποιούμε λειτουργία στεγνώματος, αυξάνουμε την κατανάλωση ενέργειας. Η καλύτερη λύση είναι να αφήσουμε την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτή για λίγη ώρα, ώστε να φύγουν οι υδρατμοί και στεγνώσουν τα πιάτα στον αέρα.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook