«Πλημμύρισαν» με ποδηλάτες οι δρόμοι των Χανίων – Από τα Δικαστήρια μέχρι το Ενετικό Λιμάνι η διαδρομή τους | Video + Photos

πλημμύρισαν-με-ποδηλάτες-οι-δρόμοι-1434360

Ολοκληρώθηκε η δράση «Ποδηλατώ στα Χανιά» με ποδήλατα να πλημμυρίζουν στους δρόμους των Χανίων το  Σάββατο 30 Απριλίου.

Λίγο μετά τις 6 το απόγευμα στη σημείο εκκίνησης, στα Δικαστήρια, βρέθηκαν μικροί και μεγάλοι ποδηλάτες για να εξερευνήσουν την πόλη και να ενημερωθούν για τα έργα που προχωρούν στο κέντρο των Χανίων, όπως ο Δημοτικός Κήπος και η Δημοτική Αγορά.

O κ. Στέλιος Μιχαηλάκης, αντιδήμαρχος αθλητισμού, παραβρέθηκε στα Δικαστήρια για να μιλήσει στους πολίτες για το ποδήλατο. «Ποδηλατώ στα Χανιά, μια δράση ακόμα για τον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδος, που μια χαρά μας πήγε. Εύχομαι να γίνει θεσμός, αφού μετά από 10 χρόνια επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Κρήτη μας» δήλωσε ο ίδιος.

Η κ. Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενη για τη συμμετοχή της στη σημερινή εκδήλωση και έδωσε πληροφορίες για το κτίριο των Δικαστηρίων.

Η διαδρομή συνεχίστηκε στις οδούς Παπανδρέου, Πλουμιδάκη και Τζανακάκη, με την πρώτη στάση στον Δημοτικό Κήπο, όπου ο αντιδήμαρχος Χανίων, κ. Μιχάλης Τσουπάκης παρουσίασε τα σχέδια ανάπλασης του σημείου.

«Ο Δημοτικός Κήπος δημιουργήθηκε το 1970. Ένας γενικός διοικητής Μουσουλμάνος αποφάσισε να δημιουργήσει τον «μπαξέ», τον όμορφο κήπο. Τον σχεδίασε εδώ, έφερε τα δέντρα από το εξωτερικό και αποτέλεσε την ανάσα του Χανιώτικου λαού» δήλωσε η κ. Σημανδηράκη.

«Καταφέραμε να έχουμε μέσα και το θερινό σινεμά. Το πρώτο θερινό σινεμά που λειτούργησε στην Ελλάδα το 1905. Δεν είχαν γίνει αλλαγές από την εποχή του Βενιζέλου στον Κήπο. Υπήρχαν πάρα πολλά ζώα, που με την ανάπλαση απομακρύνθηκαν. Θα γίνει συνένωση με το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, θα φυτευτούν νέα δέντρα, θα υπάρχει πολύ πράσινο, νέα παιδική χαρά. Αφαιρέθηκαν 40 φορτηγά τσιμέντο από τον Κήπο, θα υπάρχει πλέον χώμα και γκαζόν. Θα γίνει ένας Κήπος αντάξιος της πόλης των Χανίων» τόνισε με την σειρά του ο κ. Τσουπάκης.

Η δεύτερη στάση της διαδρομής έγινε στη Δημοτική Αγορά, όπου ο αντιδήμαρχος, κ. Μιχάλης Καλογριδάκης μίλησε για την ανάπλαση αυτού του μεγάλου έργου.

«Με την πάροδο του χρόνου έγιναν κάποιες επεμβάσεις στην Αγορά και αυτό δημιούργησε στατικό πρόβλημα στο κτίριο. Θα γίνει μια σύγχρονη Αγορά, με σύγχρονα υλικά, αλλά ακριβώς πάνω στα σχέδια που άρχισε να κατασκευάζεται το 1908. Είναι ένα πολύ δύσκολο έργο και έχει έρθει μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες για να το φτιάξει. Οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει, όπως βλέπετε και προχωράμε σιγά-σιγά να κατεβάσουμε την στέγη. Δύο πράγματα είναι δύσκολα σε αυτό το έργο: Το πρώτο, ότι είναι ένας λειτουργικός χώρος, το εμπορικό μας κομμάτι εδώ στα Χανιά και το δεύτερο, ότι είναι μνημείο, έχουμε δηλαδή την αρχαιολογία και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα στο μνημείο» σημείωσε ο κ. Καλογριδάκης. Συμπλήρωσε επίσης, ότι γίνεται μελέτη και για τον εξωτερικό χώρο της Αγοράς, την Πλατεία. Όπως ο ίδιος ανέφερε, θα δημιουργηθεί μια Πλατεία που θα φιλοξενεί μεγάλο μέρος κόσμου, για εκδηλώσεις και θα αξιοποιείται ανάλογα.

Η ποδηλατοβόλτα συνεχίστηκε στους δρόμους της πόλης μας και κατέληξε στο Ενετικό Λιμάνι και στην έκθεση ζωγραφικής «Βόλτα σε 2 ρόδες», στο Γιαλί Τζαμί.

Η δράση διοργανώθηκε από τον δήμο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, τις διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, τη Cycling Greece, την Τροχαία Χανίων, τους ποδηλατικούς συλλόγους Α.Ο ΚΥΔΩΝ και Π.Ο.Χ ΤΑΛΩΣ ANEK LINES, το αθλητικό σωματείο ΑΡΙΩΝ Χανίων και το Πολυδύναμο Κέντρο Περιφέρειας Κρήτης του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, με έδρα τα Χανιά.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook