Πιθανό το νέο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι: Θα ληφθούν μέτρα εγκαίρως;

πιθανό-το-νέο-κύμα-της-πανδημίας-μέσα-σ-1466566

Το ερώτημα είναι απλό, αλλά η απάντηση περίπλοκη: Διότι αν όντως έχουμε αυξητική τάση λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προστασίας στους κλειστούς χώρους, τότε θα πρέπει να τα επαναφέρουμε. Αλλά η εξίσωση γίνεται δύσκολη όταν προσθέσουμε τα πρόσημα του τουρισμού και της απόφασης στην ΕΕ να χρησιμοποιούνται προαιρετικά οι μάσκες το καλοκαίρι σε αεροπλάνα, σούπερ μάρκετ, καταστήματα και άλλους χώρους με ανεπαρκή ανανέωση του αέρα…

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, σε παρέμβασή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι αρμόδιοι οφείλουν σύντομα να επαναφέρουν τη μάσκα σε κλειστούς χώρους, όπως είναι τα αεροπλάνα και τα σούπερ μάρκετ, αν δεν θέλουν να δουν νέα έξαρση της πανδημίας εν μέσω τουριστικής περιόδου…

Αναφέρει ο καθηγητής:

«Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορoνοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σούπερ μάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».

Στο ίδιο μήκος κύματος -ως προς την παραδοχή της αύξησης των κρουσμάτων- είναι άλλωστε και άλλοι ειδικοί, όπως είναι ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Δ. Παρασκευής, αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και μέλος της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων… Όπως έχει δηλώσει «το τελευταίο 10ήμερο παρουσιάζεται αυξητική τάση ειδικά στην Αττική αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς».

Καταλυτική ήταν εξάλλου και η δήλωση της προέδρου της ΕΙΝΑΠ, Ματίνας Παγώνη, που δήλωσε στο iEidiseis:

«Εγώ είχα πει να μην τις βγάλουμε τις μάσκες τον Ιούνιο. Ήταν πρόωρο! Διότι ήταν αναμενόμενο ότι θα συμβεί αυτό, δηλαδή η αύξηση των κρουσμάτων. Στους κλειστούς χώρους τη μάσκα πρέπει να την φοράμε. Να μην ντρέπονται ορισμένοι επειδή δεν την φορούν οι άλλοι. Η μάσκα προστατεύει την υγεία μας. Χρειάζεται προσοχή διότι θα πάμε διακοπές και θα υπάρχει παντού συνωστισμός. Να βγάζουμε και να φοράμε τη μάσκα μας όπου βλέπουμε πολύ κόσμο μαζεμένο. Δεν υπάρχει άλλη λύση».

Υπενθυμίζεται πως χθες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο επταήμερο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 35,3% στα κρούσματα. Χθες ανακοινώθηκαν 9.288 νέες λοιμώξεις, με τον δείκτη θετικότητας να αγγίζει το 5.57%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook