Πέτσας: Αργή και μακρόσυρτη η επιστροφή στην κανονικότητα – Τα μέτρα στήριξης θα επαναληφθούν και Μάιο – Ιούνιο

Ως «αργή και μακρόσυρτη» χαρακτήρισε την επιστροφή στην κανονικότητα ο κ. Στέλιος Πέτσας επισημαίνοντας ότι «τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη η άρση των περιορισμών».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα προστασίας από την πανδημία τόνισε πως «η ενημέρωση μπορεί να σώσει κυριολεκτικά ζωές» και πρόσθεσε «δίνει χρόνο στους εργαζόμενους στο ΕΣΥ να προσφέρουν τη σωστή περίθαλψη στους ασθενείς. Η ενημέρωση θα μειώσει το δημοσιονομικό αποτύπωμα της πανδημίας. Αυτό δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στη διάθεση κοινωνικής προσφοράς των ΜΜΕ και στο φιλότιμο των εργαζόμενων. Έχουμε υποχρέωση ως πολιτεία για μια οργανωμένη καμπάνια. Είναι ανάγκη η ενημέρωση να γίνεται με κάθε δυνατό τρόπο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι η στρατηγική της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας κινείται σε 3 άξονες: Ανάσχεση της υγειονομικής κρίσης – στήριξη του ΕΣΥ – στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

Δίχτυ προστασίας 24 δισ. ευρώ έως το καλοκαίρι

Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι τα μέτρα στήριξης που έχουν ήδη ληφθεί θα επαναληφθούν και το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου, φθάνοντας συνολικά το ποσό των 14 δισ. ευρώ, ενώ πρόσθεσε ότι το πακέτο στήριξης της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα ανέλθει σε 10 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα θα αναπτύξει μέχρι το καλοκαίρι συνολικό πακέτο ύψους 24 δισεκ. ευρώ δηλαδή περίπου 13% του ΑΕΠ του 2019».

Το κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνει και τη δαπάνη εκστρατείας για την ενημέρωση των πολιτών. Ο κ. Πέτσας ανέλυσε την δεύτερη φάση ενημέρωσης των πολιτών κόστους 11 εκατ. ευρώ εξηγώντας ότι «η ενημέρωση δεν σταματά τον Απρίλιο. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι αργή και μακρόσυρτη. Τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά. Η ενημέρωση πρέπει να συνεχιστεί καθώς η άρση των περιορισμών δεν θα είναι οριζόντια και ταυτόχρονη. Η ενημέρωση των πολιτών είναι η βέλτιστη αντίδραση της πολιτείας σε ανυπόστατα fake news. Θα διασφαλίσουμε την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών».

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρέασαν το σύνολο της οικονομίας και άρα και τις επιχειρήσεις ΜΜΕ καθώς η διαφημιστική δαπάνη έπεσε κατακόρυφα.

Απαντώντας τέλος στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης περί «απαλλαγής» των καναλαρχών από μια δόση πληρωμής της τηλεοπτικής άδειας είπε: «υπάρχει αναβολή και όχι απαλλαγή. Αφορά όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Βασικός στόχος η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους και των θέσεων εργασίας. Δεν προβλέπει απαλλαγή ή έκπτωση πληρωμής. Τονίζω ότι το οφειλόμενο ποσό δεν χαρίζεται ούτε απαλλάσσεται. Τα κανάλια θα καταβάλλουν το ποσό που θα κατανεμηθεί στις επόμενες δόσεις. Αν ένα κανάλι έχει καταβάλλει 2 δόσεις έχει υποχρέωση να δώσει το υπόλοιπο ποσό σε 7 δόσεις αντί σε 8».

Απο την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νίκος Βούτσης συμφώνησε με το πρόγραμμα ενημέρωσης των πολιτών ωστόσο είπε ότι η διαδικασία και η υλοποίηση του προγράμματος πρέπει να γίνει με διαφάνεια και συμμετοχή διακομματικής επιτροπής. Παράλληλα υποστήριξε ότι τα ΜΜΕ προσφέρουν μονομερή και επιλεκτική ενημέρωση αποκλείοντας ή αποσιωπώντας τις θέσεις τις αξιωματικής αντιπολίτευσης.

protothema.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ