Τι συμβαίνει με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τις καταγγελίες – Η επιστολή του δικηγόρου και οι αναρτήσεις συναδέλφων του

Ανήσυχος από όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, κυρίως στο χώρο του θεάτρου με ένα πλήθος καταγγελιών για λεκτική, ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση να έρχονται στο φως ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φιλιππίδης -επικαλούμενος πληροφορίες ότι ετοιμάζονται να τον εμπλέξουν σε παρόμοιες καταγγελίες- εξέδωσε διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του ανακοίνωση.

Τι επικαλείται ο γνωστός πρωταγωνιστής
Όπως αναφέρει, σέβεται οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά “αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης”.

“Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ας μην καταδικάσουμε συλλήβδην όλο το θέατρο” γράφει στην ανακοίνωσή του, ενώ παρακαλεί τα ΜΜΕ, να σεβαστούν τη σύζυγο και το παιδί του, λέγοντας ότι “με τα τηλεδικαστήρια δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια αλλά προοικονομείται υπαιτιότητα χωρίς νόμιμο έρεισμα” και προειδοποιεί όποιον δεν σεβαστεί την τοποθέτησή του πως επιφυλάσσεται ρητώς παντός εν γένει νόμιμου δικαιώματός του.

Όχι στις ιδιότυπες τηλεδίκες
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε δια του δικηγόρου του, αναφέρεται σε “ιδιότυπες τηλεδίκες” τονίζοντας ότι αρνείται να κατακρεουργηθεί σε τηλεοπτικά παράθυρα και καλώντας τα ΜΜΕ “να απέχουν από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρήση, αναπαραγωγή ή αναφορά του ονόματός μου, της εικόνας μου και της φωνής μου σε σχέση με περιστατικά που είναι δεκτικά προσβολής της προσωπικότητάς μου και της επαγγελματικής διαδρομής μου, πριν αυτά καταγγελθούν σε δημόσιες αρχές”.

Η ανακοίνωση του Πέτρου Φιλιππίδη:
“Με λύπη παρατηρώ ότι τα τελευταία 24ωρα στήνονται ιδιότυπες τηλεδίκες. Αρνούμαι να κατακρεουργηθώ σε τηλεοπτικά παράθυρα, όπου ο κάθε ομιλών θα εκφέρει μια άποψη χωρίς να είναι σε θέση να διασταυρώσει προηγουμένως την όποια αναφορά σε αρμόδια αρχή, με αποτέλεσμα τη σπίλωση του ονόματός μου και της προσωπικότητάς μου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ακολουθείται ένα modus operandi ομαδοποίησης περιπτώσεων με διαφορετικό αντικείμενο, χρόνο και πρόσωπα, με κοινό σημείο αναφοράς τη στοχευμένη απόδοση κατηγορίας. Σέβομαι οποιονδήποτε επιθυμεί να καταγγείλει μια συμπεριφορά, αλλά η Πολιτεία έχει θεσπίσει μια συγκεκριμένη διαδικασία για κάθε καταγγελία, και σίγουρα αυτή δεν είναι μέσω τηλεοπτικών εκπομπών, ιστοσελίδων μέσων κοινωνικής δικτύωσης” αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Φιλιππίδης.

“Ξέρετε ποιος είμαι τα τελευταία 35 χρόνια. Ας μην καταδικάσουμε συλλήβδην όλο το θέατρο. Παρακαλώ θερμώς να σεβαστείτε τη σύζυγό μου και το παιδί μας, καθώς με τηλεδικαστήρια δεν αποκαλύπτεται η αλήθεια, αλλά προοικονομείται υπαιτιότητα χωρίς νόμιμο έρεισμα. Για όποιον δεν σεβαστεί αυτήν την ειλικρινή και αυθόρμητη τοποθέτησή μου, επιφυλάσσομαι ρητώς παντός εν γένει νομίμου δικαιώματός μου” καταλήγει.

Μια αινιγματική ανάρτηση έκανε λίγο μετά την αποστολή της ανακοίνωσης του Πέτρου Φιλιππίδη για τη “μη δημοσίευση του ονόματός του, της εικόνας μου και της φωνής του σε σχέση με περιστατικά που είναι δεκτικά προσβολής της προσωπικότητάς του και της επαγγελματικής διαδρομής του”, ο γνωστός πρωταγωνιστής Αντώνης Καφετζόπουλος.

Η θέση του Αντώνη Καφετζόπουλου
Κατ’ αρχήν “όλα αυτά τα οδυνηρά” ΔΕΝ “συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες στο θεατρο”, έγραψε πριν από λίγες ημέρες ο γνωστός σκηνοθέτης και ηθοποιός. Συμβαίνουν εδω και δεκαετίες.

Κι ο Μπέργκμαν στις μερες μας και αλλα ιερά τέρατα, δικά μας και ξένα θα πρεπει επιτέλους να ειδωθούν και κάτω απο το σημερινό φως. Το 1650 καίγαν γυναίκες με ασήμαντες αφορμές. Στις μέρες μας μονο φρίκη φέρνει μια τετοια σκέψη.

Υπάρχουν – και υπήρχαν πάντοτε – και εκείνοι που δεν υπέκυψαν στο ρόλο του θιασάρχη-αφέντη. Η συγγνώμη απο όλους γενικώς και αορίστως είναι παραπλανητική και αδικεί τα θύματα που επιτέλους, με βάσανο προσωπική, ανοίγουν την καρδιά και το στόμα τους.

Επίσης διαφωνώ με τον αγνωστικισμό που θεωρεί οτι τα πράγματα ισως γίνουν καλυτερα/ισως χειρότερα επειδή “η εποχή επιτρέπει να μιλάμε”. Η ανθρώπινη εμπειρία δείχνει οτι “τα πράγματα” ειναι παντα “καλυτερα” όταν μιλάμε.

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε και η αινιγματική ανάρτηση της Πηνελόπης Αναστασοπούλου στα social media, λίγα λεπτά μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Πέτρου Φιλιππίδη.

«Είσαι πιο ισχυρή από ό, τι γνωρίζεις και φοβούνται τη μέρα που θα το ανακαλύψεις», έγραψε χαρακτηριστικά.

Thetoc.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ